Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

6.5.2025 06:37 ・ Päivitetty: 6.5.2025 06:38

Tällainen palkkasopu kunta-alalle syntyi – paraneeko ammattiryhmien tasa-arvo?

iStock

Kunta- ja hyvinvointialan neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen uusista virka- ja työehtosopimuksista. Asiasta kertoi myöhään maanantaina muun muassa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Palkkoja korotetaan niin sanotun yleisen linjan mukaisesti yhteensä 7,37 prosenttia vajaan kolmen vuoden aikana. Sopimusratkaisu on voimassa helmikuun loppuun 2028, eikä sopimusta voi irtisanoa.

Korotukset jakautuvat niin, että kuluvana vuonna palkat nousevat 2,5 prosenttia, ensi vuonna 2,47 prosenttia ja vuonna 2027 vielä 2,4 prosenttia.

Virka- ja työehdoista päästiin neuvottelutulokseen viime viikolla. Sopimuksesta neuvottelivat KT sekä työntekijäpuolella Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.

Työmarkkinaratkaisu kattaa kaikki alan 13 työ- ja virkaehtosopimusta. Sopimukset koskevat noin puolta miljoonaa palkansaajaa, kuten opettajia, hoitajia, lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja pelastusalan ammattilaisia, jotka työskentelevät kunnissa, hyvinvointialueilla ja niiden omistamissa yrityksissä.

KT:n tutkimusjohtaja Mika Juutisen mukaan kokonaisuus on kunnille ja hyvinvointialueille kallis, sillä mukana on myös vanhojen ratkaisujen vaikutusta uudelle sopimuskaudelle.

-  Pidän 7,37 prosentin sopimusta 34 kuukaudelle kohtuullisena varsinkin, kun myös palkkaohjelman kustannuksia saatiin alennettua ja jaettua pidemmälle ajalle, sanoo Juutinen tiedotteessa.

Lisää aiheesta

NEUVOTTELUISSA sovittiin lisäksi palkkaohjelmasta eli palkkauksen kehittämisohjelmasta vuosille 2026-2028. KT irtisanoi huhtikuun lopulla aiemman palkkaohjelman, joka olisi tuonut 2 prosentin korotukset kahdessa vuodessa.​

Uusi ohjelma tuo vajaan kolmen vuoden sopimuskaudella yhteensä 1,8 prosentin korotukset. Erät jaetaan lähtökohtaisesti paikallisesti, KT kertoo. Korotuserä on 0,4 prosenttia vuonna 2026, 0,4 prosenttia vuonna 2027 ja 1 prosentin vuonna 2028.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Päivi Inbergin mukaan palkkaohjelman jatkaminen oli merkittävä kysymys neuvotteluissa.

-  On tärkeää, että hoitoalan ja varhaiskasvatuksen palkkausta parannetaan, palkkatasa-arvoa edistetään ja epäkohtia korjataan. Samalla lisätään alan pito- ja vetovoimaa, Ingberg sanoo tiedotteessa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattiliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyytyväinen kokonaisratkaisuun.

-  Yksityissektorin miesvaltaisia aloja suuremmat korotukset ovat palkkatasa-arvon edistämisen kannalta välttämättömiä, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto on tyytyväinen palkkaratkaisuun sekä palkkaohjelman tuomiin lisäkorotuksiin.

-  Näin jatkamme palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamista ja edistämme palkkatasa-arvoa, Murto sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU