Politiikka

Talouden elpyminen auttoi Norjan konservatiivit vaalivoittoon – SDP:n puoluesihteeri Rönnholm: ”Kristillisdemokraattien valta saattaa kasvaa”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Haakon MOSVOLD LARSEN
Vaalit voittanut konservatiivipääministeri Erna Solberg saapuu tiedotustilaisuuteen tiistaina.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Haakon MOSVOLD LARSEN
Vaalit voittanut konservatiivipääministeri Erna Solberg saapuu tiedotustilaisuuteen tiistaina.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Haakon MOSVOLD LARSEN
Vaalit voittanut konservatiivipääministeri Erna Solberg saapuu tiedotustilaisuuteen tiistaina.

Norjan konservatiivien pääministeri Erna Solberg on saamassa jatkokauden keskustaoikeistolaisen konservatiiviblokin voittoon päättyneissä parlamenttivaaleissa. Solbergin johdolla käynnistyviin hallitustunnusteluihin on lähdössä mukaan myös liberaalipuolue venstre, populistinen edistyspuolue ja kristillisdemokraatit.

Norjan työväenpuolue AP:lle ja sen puheenjohtaja Jonas Gahr Størelle vaalit olivat tappio.

Vaaleja Norjassa seurannut SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm muistuttaa myös konservatiivien menettäneen kannatustaan, mikä muuttaa hieman voittaneen blokin valtasuhteita pienpuolueiden hyväksi. Norjan järjestelmässä lisäpaikat lohkeavat äänikynnyksen ylittämisen jälkeen melko pienillä kannatusmuutoksilla.

Yhteiskunnallista eheyttä Hoyrea enemmän korostavien kristillisdemokraattien vaikutusvalta saattaa kasvaa.

– Jos jompi kumpi oikeiston pienistä puolueista olisi jäänyt pari kymmenystä alemmas ja Norjan ympäristöpuolue olisi menestynyt paremmin, koalitio olisi erilainen. Yhteiskunnallista eheyttä Hoyrea enemmän korostavien kristillisdemokraattien vaikutusvalta saattaa kasvaa, sillä vain heidän tuellaan enemmistö on riittävä.

Norjassa keskusteltiin vaalien alla perinteisistä teemoista kuten koulutuksesta, vanhustenhuollosta, sosiaalipalveluista ja maahanmuutosta. Työväenpuolue yritti Rönnholmin mukaan pitää esillä oikeistohallituksen lyhytjänteistä talouspolitiikkaa.

Rönnholmin mukaan Norjan demarit ovat ovat vallassa ollessaan hoitaneet öljyreservien käyttöä oikeistoa vastuullisemmin.

– Oikeisto saarnaa fiskaalikuria, mutta kun pitää antaa veronalennuksia erityisesti ylimmille tuloluokille, niin rahaa onkin ollut.

Arbeiderpartiet yritti puhua siitä, ettei öljyvaroilla voi pyörittää taloutta.

– Arbeiderpartiet yritti puhua siitä, ettei öljyvaroilla voi pyörittää taloutta, vaan sen tulee perustua investointeihin osaamiseen ja koulutukseen, mutta tällaista pitkäjänteistä ajattelua ei äänestäjäkuntaan syntynyt niin, että riittävän moni äänestäjä olisi kokenut muutoksen tarpeen polttavana.

Työväenpuolueen vaalistrategiaa sotkivat lyhyessä ajassa tapahtuneet muutokset, joista viimeisimmät nähtiin kesällä. Norja toipui öljyn hinnan laskusta yllättävän nopeasti.

Vaaleja voikin Rönnholmin mukaan pitää esimerkkinä siitä, että huolellisesti ajan kanssa valmisteltu vaalistrategia ei välttämättä ole enää vaalien alla ajankohtainen. Joka puolella nähdään entistä suurempia muutoksia entistä lyhyemmässä ajassa.

Arvoista ja ideologiasta ei sen takia voi luopua.

Liian moni poliitinen liike on pyrkinyt taktikoimaan itsensä maaliin.

– Kaikkea politiikkaa pitää tehdä ajassa. Mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei ideologiaa voi korvata taktiikalla. Ihmisten luottamus politiikkaan on laskenut, kun liian moni poliitinen liike on pyrkinyt taktikoimaan itsensä maaliin.

Norjan oikeistopuolueet ovat tehneet aiempien työväenpuolueen voittoon johtaneiden vaalikampanjoiden aikana heikennysehdotuksia työelämän lainsäädäntöön ja työehtoihin. Rönnholmin mukaan vyörytystä ei tällä kertaa nähty, mikä saattoi myös osaltaan vaikuttaa vaalimenestykseen.

– Näiden juttujen vuoksi on aiemmin syntynyt voimakas demareita auttanut mobilisaatio. Nyt oikeistopuolueet ottavat teemat kenties esiin vasta vaalien jälkeen.

– LO eli Norjan ammatillinen keskusjärjestö analysoi tarkasti omaa vaikuttavuuttaan yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätyi tekemään yli puolitoista vuotta kestäneen mittavan kampanjan jäsenkuntansa aktivoimiseksi uurnille.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat