Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Taloustieteilijä löytää 3 perustetta sille, miksi Trump ei pilaa Kuuban-suhteita — “Hänellä ei ole kompleksia siitä…”

Kuuba jännittää, miten Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi vaikuttaa maiden välillä vasta hiljan alkaneeseen suojasäähän. Kuuban talouden uusimmat vaikeudet johtuvat Venezuelan kriisistä.

— Kuuban on joka tapauksessa jatkettava talousuudistuksia ja korjattava ongelmat, joiden kanssa olemme kamppailleet vuosikymmeniä”, pohtii kuubalainen taloustieteilijä Pável Vidal, joka toimii professorina Kolumbian Calissa.

Hänen mukaansa Kuuban hallituksen vuonna 2008 aloittamat talousuudistukset ovat ajautuneet vaikeuksiin Venezuelan kriisin vuoksi. Maa on ollut Kuuban tärkein tukija ja öljyntoimittaja.

Kuluvan vuoden ensipuoliskolla Kuuban talous kasvoi prosentin verran, mutta loppuvuosi uhkaa mennä saman verran miinukselle.

Vain kongressi voi purkaa saarron

— En usko, että Trump peruu Barack Obaman hallituksen aloittamaa suhteiden normalisointia, New Jerseyn Ramapo Collegen Amerikan-tutkimuksen apulaisprofessori John Gronbeck-Tedesco arvioi.

Hän pitää vaikeammin ennustettavana sitä, ryhtyykö republikaanienemmistöinen kongressi purkamaan kauppasaartoa ja normalisoimaan suhteita. Vuodesta 1962 jatkunut saarto koostuu lakien verkostosta, jonka vain kongressi voi purkaa.

Lisää aiheesta

Obama aloitti suhteiden lämmittelyn joulukuussa 2014 ja antoi asiasta presidentin määräyksen tämän vuoden lokakuussa. Seuraava presidentti voi kumota sen omalla määräyksellään.

Lokakuun lopulla Yhdysvallat pidättyi ensi kerran 25 vuoteen osallistumasta YK:ssa äänestykseen, jonka Kuuba järjestää joka vuosi kauppasaarron tuomitsemiseksi. Kuuban mukaan saarto on aiheuttanut sille yli sadan miljardin euron tappiot.

Normalisointia kannatetaan

Trump sanoi viikkoa ennen vaalivoittoaan, että hän peruuttaa Obaman Kuuba-sopimuksen, ellei hänen asettamiinsa ehtoihin – joihin kuluvat myös poliittinen ja uskonnollinen vapaus – suostuta.

Yhdysvaltain liike-elämä ja maassa asuvat kuubalaiset kannattavat kuitenkin laajalti suhteiden normalisointia.

Kuuba kaipaa kipeästi ulkomaisia investointeja, erityisesti energia-alalle, Juan Manuel Presa maan energia- ja kaivosministeriöstä myöntää.

Uuden investointilain tultua voimaan 2014 rahaa on saatu vähän yli miljardi euroa yhteensä 83 hankkeeseen, mutta tarvetta olisi paljon enemmälle.

Matkailu vilkastui

Suojasää on kuitenkin helpottanut ulkomailla asuvien kuubalaisten rahan lähettämistä. Taloustieteilijä Juan Triana arvioi summan ylittävän kaksi miljardia euroa vuodessa, mikä tekee siitä suurimman kovan valuutan tuojan lääketieteellisten palvelujen jälkeen.

Toinen tärkeä tulonlähde Kuuballe on vilkastunut matkailu. Myös yhdysvaltalaisten kävijöiden määrä kasvaa joka kuukausi, vaikka he joutuvat yhä perustelemaan matkansa jollakin muulla kuin turismilla.

Vuoden ensipuoliskolla Kuubaan saapui hieman yli kaksi miljoonaa vierasta, joista Yhdysvalloista liki 137 000. Se oli 80 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavalla jaksolla.

Kuubalainen taloustieteilijä Ricardo Torres löytää kolme perustetta sille, miksi Trump ei pilaa Kuuban-suhteita:

— Hänellä ei ole henkilökohtaista kaunaa Kuubaa kohtaan eikä republikaanina kompleksia siitä, että näyttäisi heikolta. Lisäksi häneltä puuttuu kokemus julkisen viran hoidosta, joten neuvonantajilla on suuri vaikutus päätöksiin.

IPS – Ivet González

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE