Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Juuri hyväksytty positiivinen luottorekisteri tärkeä keino hillitä ylivelkaantumista

Kuvassa vasemmalta lukien Matias Mäkynen, Raimo Piirainen, Hussein al-Taee ja Tuula Väätäinen.

Eduskunta hyväksyi maanantaina lakiesityksen positiivisesta luottotietorekisteristä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Talousvaliokunnan sd-edustajat Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee pitävät uudistusta keskeisenä keinona ylivelkaantumisen hillitsemiseksi ja tärkeänä jatkumona Sanna Marinin hallituksen jo toteuttamiin toimiin, joilla velallisen asemaa on parannettu ja ylivelkaantumiskehitykseen puututtu.

Positiiviseen luottotietorekisteriin talletettaisiin tietoja luonnollisen henkilön luotoista ja tuloista, jolloin luotonantaja voisi nykyistä helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa luotto takaisin. Rekisterin käyttötarkoituksia olisivat tietojen käyttö luotonannossa sekä rahoitusvakauden ja rahoitusmarkkinoiden seurannassa ja valvonnassa.

– Esitetty luottotietorekisteri on yksi keskeisistä hallitusohjelman sisältämistä ylivelkaantumisen torjuntaan tähtäävistä toimista, jonka taustalla on kotitalouksien pitkään kasvanut velkaantuminen. Rekisterin tarvetta korostavat myös luottomarkkinoiden muuttuminen ja kansainvälinen käytäntö. Asia sisältyy myös komission vuodelle 2019 hyväksymiin maakohtaisiin talouspoliittisiin suosituksiin, Matias Mäkynen toteaa tiedotteessa.

Sd-edustajat korostavat, että positiivinen luottorekisteri on tärkeä jatkumo tällä hallituskaudella jo toteutuneisiin ja toteutumassa oleviin esityksiin velallisten aseman parantamiseksi ja ylivelkaantumisen vähentämiseksi.

– Nykyisin luotonantajat tarkistavat suurimman osan luottokelpoisuuden arviointiin tarvittavista tiedoista luotonhakijalta, ja ainoastaan osa tiedoista pystytään varmistamaan muista lähteistä. Nyt tavoite on kerätä positiiviseen luottotietorekisteriin mahdollisimman kattava tietosisältö luonnollisten henkilöiden luotoista ja tuloista, Raimo Piirainen sanoo.

– Olemme jo muun muassa lyhentäneet maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja, velkajärjestelyssä olevan henkilön maksukyvyssä huomioitavien elinkustannusten määrää on nostettu, pikavippilainsäädäntöä ollaan muuttamassa markkinoinnin sekä korkokaton osalta ja lisäksi talous- ja velkaneuvonnan resursseja on parannettu, Tuula Väätäinen toteaa.

Sd-edustajat korostavat, että tietosuojan ja yksilön oman talouden hallinnan näkökulmasta on tärkeää, että luottorekisterissä olevilla henkilöillä on mahdollisuus saada sieltä kattavat tiedot omaa taloudellista tilannettaan koskien. Tällä edistettäisiin kokonaisvelkaantumisen hahmottamista ja näin ehkäistäisiin ylivelkaantumista.

– Positiivinen luottotietorekisteri voisi näin tarjota myös kotitalouksille mahdollisuuden tarkastella omaa taloudellista tilannettaan ja muodostaa ajantasaisen kuvan oman kulutuskykynsä rajoistaan aiempaa helpommin. Siksi ehdotettu sähköinen asiointipalvelu on erittäin kannatettava, Hussein al-Taee sanoo.

Talousvaliokunnan sd-ryhmä huomauttaa, että nyt esitetyn positiivisen luottotietorekisterin puutteena voidaan pitää sitä, ettei se tässä vaiheessa kattaisi niin sanottuja taloyhtiölainoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE