Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Talousvaliokunta jätti Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta yksimielisen mietinnön – SDP:n Mäkinen: Tärkeä keskustelunavaus

Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.).

Eduskunnan talousvaliokunta on saanut aikaiseksi yksimielisen mietinnön Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta. Valiokunta hylkää kansalaisaloitteen, mutta pitää sitä tärkeänä keskustelunavauksena kaivoslain uudistamistarpeista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteessa esitettiin isoja muutoksia kaivoslainsäädäntöön sekä kaivoksia koskevaan ympäristölainsäädäntöön.

Talousvaliokunta pitää aloitteentekijöiden tavoin tärkeänä uudistaa kaivoslainsäädäntöä niin, että tavoitteet toteutuvat tasapainoisella tavalla ja että kaivoslainsäädännöllä on laaja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Samalla valiokunta korostaa, että kestävän ja kilpailukykyisen kaivosteollisuuden on yhä oltava Suomessa mahdollista ja kannattavaa.

Talousvaliokunta arvioi, että kansalaisaloite sisältää niin  laajakantoisia, keskeneräisiä ja vaikutuksiltaan epävarmoja uudistusehdotuksia, ettei sen lakiehdotusten hyväksyminen ole tarkoituksenmukaista tai kaikin osin mahdollista.

Useat aloitteeseen sisältyvät ehdotukset ovat tavoitteiltaan samansuuntaisia kuin hallitusohjelmassa todetut. Näin ollen aloitteen ehdokset toteutunevat osin hallituksen uudistaessa kaivoslain. Työ- ja elinkeinoministeriö on helmikuussa käynnistänyt kaivoslain uudistamishankkeen.

Valiokunta ottaa kantaa muun muassa kaivoslakihankkeen isoihin periaatteellisiin kysymyksiin kuten valtausperiaatteeseen  ja verotukseen.

Kansalaisaloitteen tekijät ovat pitäneet olennaisena sitä, millä ehdoilla ja missä menettelyssä kaivosyhtiö voi saada oikeuden mineraalien hyödyntämiseen. Talousvaliokunta yhtyy tähän lähtökohtaan. Valiokunta katsoo kuitenkin, että näiden tavoitteiden toteuttaminen ei välttämättä edellytä valtausperiaatteesta luopumista.

Nykyisin voimassa oleva kaivoslaki perustuu valtausperiaatteeseen. Periaatetta on pyritty tasapainottamaan maanomistajalle suoritettavilla louhintakorvauksilla ja toiminnasta aiheutettujen haittojen korvaamisella. Kaivoslain mukaisista tutkimustoimista suoritetaan maanomistajalle vuotuinen korvaus, ja kaivostoiminnasta maksetaan maanomistajalle korvausta sekä pinta-alaperusteisesti että tuotantoon perustuen.

Talousvaliokunta pitää tärkeänä, että kaivosveron toteuttamisvaihtoehdoista tehdään kattava selvitys ja vaikutusarviointi, ja että sitä koskevat ehdotukset tehdään tämän hallituskauden aikana.

Valiokunta perää myös paikallisten vaikutusmahdollisuuksien ja kuntien aseman vahvistamista kaivostoimintaan liittyvässä päätöksenteossa. Hallitusohjelman mukaan kunnille säädettäisiin oikeus päättää kaavoituksella, onko kaivostoiminta
mahdollista kunnan alueella.

– Olen todella tyytyväinen siihen, miten teimme valtavan parin kuukauden työn mietinnön aikaansaamiseksi. On upeaa, että saimme aikaan yksimielisen mietinnön. Se kertoo, että meillä on laaja parlamentaarinen yksimielisyys siitä, miten kaivoslakia lähdetään uudistamaan, SDP:n kansanedustaja ja puolueen talousvaliokuntavastaava Riitta Mäkinen toteaa Demokraatille.

Hänen mukaansa kaivoslain uudistaminen on niin mittava lainsäädännöllinen hanke, että se on tehtävä normaalissa järjestyksessä. Vaatimus normaalin lainsäädännön noudattamisesta tuli Mäkisen mukaan monilta, myös asiantuntijoilta.

Vaikkei Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitetta voitu sellaisenaan hyväksyä, Mäkisen mukaan se toimi arvokkaana keskustelunavauksena hallitusohjelmaan kirjattuun kaivoslain uudistamiseen.

Valiokunnan yksimielistä mietintöä hän pitää painavana viestinä eduskunnalle.

– Olen iloinen, että myös oppositio oli vahvasti mukana työssä. 

Mäkinen painottaa, että kaivoslain on oltava ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä kuten hallitusohjelmassa linjataan, mutta samalla elinkeinojen toimintaedellytykset on turvattava.

Talousvaliokunta jätti mietinnnössään 5 lausumaehdotusta:

1.
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa huomioon kaivoslainsäädännön uudistamisessa talousvaliokunnan mietinnössään aloitteesta esiintuomat näkökohdat ja hallitusohjelman tavoitteiden toteuttamisen.

2.
Eduskunta edellyttää, että hallitus huomioi kaivosmineraalien luonteen ainutkertaisina luonnonvaroina, joiden hyödyntämisestä yhteiskunnan tulee saada kohtuullinen korvaus ja edellyttää hallitusohjelman mukaisen kaivosveroselvityksen ripeää ja huolellista toteutusta niin, että eduskunnalle jää riittävästi aikaa toteuttaa kaivosverotusta koskevat lainsäädäntöuudistukset kuluvalla hallituskaudella.

3.
Eduskunta edellyttää, että hallitus resursoi laadukkaan lupavalmistelun takaamiseksi kaivosten luvitusta käsittelevät viranomaiset riittävästi ja huolehtii valmisteluun liittyvän tiedon avoimuudesta.

4.
Eduskunta edellyttää, että hallitus varmistaa kaivostoimintaa ohjaavalla lainsäädännöllä nykyistä selkeämmin muille elinkeinoille ja asumiselle tärkeiden tai luontoarvoiltaan korvaamattomien alueiden suojelun sekä varmistaa korvauskäytäntöjen oikeudenmukaisuuden haittojen kärsijöille.

5.
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa huomioon kaivoslain uudistuksen valmisteluaikataulussa CETA-sopimuksen vaikutukset valmistelulle asetettuihin tavoitteisiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE