Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

“Tämä arvio tehtiin ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan” – asiantuntijan mukaan ruoan suurimmat hinnannousut saatetaan nähdä vasta kesällä tai alkusyksystä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ruoan hinta tulee nousemaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Ruoan hinnan arvioitiin nousevan tänä vuonna noin kaksi tai kolme prosenttia Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja Sari Forsman-Huggin mukaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Tämä arvio tehtiin ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nyt hinnat tulevat nousemaan todennäköisesti useamman prosenttiyksikön enemmän, Forsman-Hugg sanoo.

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset tulevat näkymään hänen mukaansa eniten liha- ja maitotuotteiden sekä viljatuotteiden hinnassa. Myös tuontivihannesten ja -hedelmien hinnat voivat nousta.

-  Sota tulee kuitenkin nostamaan kaikkien elintarvikkeiden hintaa. Esimerkiksi öljyn hinnannousu näkyy pakkausmateriaalien ja kuljetusten hinnoissa.

Ruokien hinnat nousevat viiveellä verrattuna polttoaineiden ja energian hintaan. Suurimmat hinnannousut saatetaan nähdä vasta kesällä tai alkusyksystä, Forsman-Hugg kertoo.

Ruoan hinnat ovat nousseet jo paljon edellisen vuoden aikana Tilastokeskuksen mukaan. Esimerkiksi tuoreen kalan hinta on noussut vuodessa lähes 30 prosenttia.

Maatalouden kustannukset ovat luoneet paineita

Lisää aiheesta

Ruoan hinnan nousuun vaikuttaa Forsman-Huggin mukaan maatalouden tuottajapanosten hintojen voimakas nousu. Panoksiin kuuluvat kaikki raaka-aineet ja tuotteet, joita yrittäjä hankkii maatalouden pyörittämistä varten.

-  Energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat tulevat pysymään korkeina. Tämä luo nostopainetta tuottajahinnoille ja sitä kautta myös kuluttajahintoihin.

Suomeen on tuotu Forsman-Huggin mukaan lannoitteita Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Tärkeän typpilannoitteen valmistuksessa käytetään myös maakaasua, jonka saatavuus on heikentynyt sodan takia.

Lannoitteiden saatavuus vaikuttaa viljatuotteiden hintaan. Sen lisäksi täytyy Forsmann-Huggin mukaan muistaa, että Venäjä ja Ukraina ovat molemmat merkittäviä viljan viejiä. Ukraina on merkittävä viljan ja maissin tuottaja, ja Venäjältä viedään paljon vehnää.

-  Sotatilanne pienentää vehnän tarjonnan määrää maailmanmarkkinoilla, mikä nostaa viljojen hintoja.

Euroopassa käytetään paljon kausityöntekijöitä. Mikäli heistä tulee pulaa, se voi Forsman-Huggin mukaan luoda nostopaineita myös tuontivihannesten ja hedelmien hinnoille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE