Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tämä käänne on nyt tässä 12 minuutin aikana tapahtunut” – hallituspuolueiden toiminta ennakoi, että sotea runnotaan nyt kiireellä äänestyttämällä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ylimääräisessä kokouksessa eduskunnassa maanantaina 25. helmikuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestettiin tänään siitä, kuuleeko valiokunta asiantuntijoita hallituksen perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen antamista vastineista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tämä tehtiin silloin, kun valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) oli poissa valiokunnasta. Kiuru joutui olemaan viimeiset 12 minuuttia pois kokouksen lopusta. Tuolloin puhetta johti keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

– Tämä käänne on nyt tässä 12 minuutin aikana tapahtunut. Olen itse ollut puhemiesneuvoston kuultavana sote-aikatauluista. Eduskunnan ylin johto on halunnut tänään kuulla, miltä eduskunnan mahdollinen käsittelyaikataulu suhteessa sote-työkuormaan näyttäisi. Kokouksen tarkemmista yksityiskohdista tulisi kysyä varapuheenjohtaja Heikkiseltä, Krista Kiuru kertoi sote-valiokunnan kokouksen päättymisen jälkeen medialle.

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei vielä tänään päättänyt siitä, ottaako eduskunta lisää aikaa täysistunnoille esimerkiksi viikonlopuista.

Media kysyi Kiurulta, päätettiinkö asiantuntijalausunnoista luopumisesta hänen selkänsä takana. Kiuru totesi tähän, ettei näin käynyt, asiasta ehdittiin keskustella noin 15 minuuttia evääksi ennen kuin hän lähti puhemiesneuvostoon.

– Virkakanta oli se, että valiokunnan tulisi hallituksen vastineiden pohjalta nyt kuulla heti perustuslakivaliokunnan edustajia siitä, ovatko korjausehdotukset perustuslain kirjaimen täyttäviä ja vastaavatko ne niihin esitettyihin huomioihin, jotka perustuslakivaliokunnalla oli, Kiuru totesi.

Siinä, voidaanko silti perustuslakivaliokunnan poliittista ja virkamiesjohtoa vielä kuulla, kokouksen lopun pois ollut Kiuru pyysi kääntymään varapuheenjohtaja Heikkisen puoleen.

– Koska en ollut itse paikalla, olen toisen käden tiedon varassa, Kiuru sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen kertoo Demokraatille, että hänen äänestyksessä hävinnyt vastaesityksensä oli se, että kuultaisiin puhemiesneuvoston kanta valiokuntaneuvoston virkavastuulla tekemään ehdotukseen, jonka mukaan pitäisi mahdollisesti kuulla asiantuntijoita.

– Huomenna aamulla oltaisiin keskusteltu ja päätetty mahdollisista jatkokuulemisista tai kuulemisten lopettamisista, Kiljunen kertoo.

– Valitettavaa on, että hallituspuolueet eivät halunneet varmistaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöt olisivat perustuslakivaliokunnan asettamien vaatimusten mukaisia.

“Olen juuri tänään pyytänyt eduskunnalta lisää aikaa.”

Krista Kiuru kertoi, että valiokunnassa on tähän asti ehditty käydä läpi se, mitä hallituksen perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen antamat vastineet pitävät sisällään. Vastineet on tänään myös julkaistu.

– Siitä ei ole käyty keskustelua, riittävätkö hallituksen korjausehdotukset ja millaisia mahdollisia selvityksiä voidaan vielä tarvita. Tänään pyysimme vielä notifioinnista tarkemman selvityksen.

Notifiointi tarkoittaa sitä, että tavalla tai toisella perustuslakivaliokunnan mukaan on varmistettava, ettei sote-esitys sisällä mahdollisuutta antaa EU:ssa kiellettyä valtiontukea. Tällaista voisi olla esimerkiksi maakuntien liikelaitosten konkurssisuojassa.

Hallitus ajaa yhä läpi myös niin kutsuttua Maku 2 -pakettia. Siinä maakuntien hoidettavaksi tulisi myös muita kuin sote-tehtäviä. Tähän pakettiin liittyy myös soten valvonnan järjestäminen uudella tavalla.

– Olemme hyvin nopealla aikataululla valmistamassa toisen käsittelyn alkua, että saisimme maakuntauudistuksen kakkosvaiheen paketista annettua lausunnon, mutta muilta osin vetovastuu toisesta aallosta kuuluu hallintovaliokunnalle. Jotta he voivat edetä, he tarvitsevat perustuslakivaliokunnan lausunnon, Krista Kiuru selvensi.

– Olen juuri tänään pyytänyt eduskunnalta lisää aikaa, jotta voisimme käsitellä uudistuksen kokonaisuutta viipymättä mutta huolellisesti. Toivon, että me tulemme saamaan lisäaikaa tämän kokonaisuuden käsittelyyn, hän sanoi.

Tähän asti eduskunnan mietintöjen viimeiseksi jättämispäiväksi on kirjattu 5.3. On jo päivänselvää, ettei ainakaan Maku 2 -paketti valmistu tuohon.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi tänään, että perustuslakivaliokunta aloittaa vasta asiantuntijakuulemiset omaa lausuntoaan varten 5.3. Mietintövaliokunta, joka on hallintovaliokunta, puolestaan odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa, ennen kuin se voi edetä.

– Suomen hallituksella on nyt sekä vastuu että valta, että korjaavat tämän perustuslain vastaiseksi osoitetun paketin yksityiskohtia, Krista Kiuru summasi medialle tilannetta.

Valiokuntaneuvos: “Kyllä ilmaisin, sitä en halua kiistää.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sanoo Demokraatille, että jo Kiurun ollessa puheenjohtajana oli tehty kannatettu esitys asiantuntijakuulemisten lopettamisesta.

– Olemme jo toistatuhatta asiantuntijaa kuulleet tämän lakikokonaisuuden puitteissa. Nyt on kuultu ministeriöitten ehdotuksia, miten perustuslakivaliokunnan lausunnoissa olleisiin muutosehdotuksiin vastataan. Nyt on aika sitten edetä.

Heikkisen mukaan äänestyksessä on päätetty siitä, että laaja ulkopuolinen kuuleminen lopetetaan. Sen sijaan valiokuntien, esimerkiksi perustuslakivaliokunnan kanssa voidaan Heikkisen mukaan yhä tehdä yhteistyötä. Kuulemisten lopettaminen koskee hänen mukaansa vain talon ulkopuolisia asiantuntijoita.

Oliko virkakanta se, että ulkopuolisia asiantuntijoita kuultaisiin?

– Ne ovat valiokunnan sisäisiä asioita, en voi kommentoida, muttta niin kuin valiokuntaoppaassa todetaan, valiokunta itse päättää näistä asioista, Heikkinen vastaa.

Valiokuntaneuvos Eila Mäkipää kertoo hänkin olleensa puhemiesneuvostossa siinä vaiheessa, kun valiokunnassa oli äänestetty.

– Äänin 10-6 oli päätetty, ettei kuulla, hän kertoo.

Yleensä valiokunnan voimasuhteet ovat hallituksen hyväksi 10-7, mutta nyt siis myös puheenjohtaja Kiuru oli pois äänestyksestä.

Kysymykseen siitä, oliko virkakanta se, että asiantuntijakuulemisia pitäisi pitää, Mäkipää vastaa, että virkamiehet eivät ole esittelijän asemassa jaehdotukset ovat edustajien ehdotuksia.

Kantansa asiaan hän kertoo valiokunnassa kuitenkin ilmaisseensa.

– Kyllä ilmaisin, sitä en halua kiistää, ettenkö olisi ilmaissut omaa kantaani, Mäkipää sanoo.

“Tulin varajäsenenä tilalle normaalilla tavalla.”

Jos nyt äänestettiin asiantuntijakuulemisten loppumisesta, loogista lienee se, että hallitus aikoo viedä jatkossakin äänestyttämällä asioita eteenpäin.

Heikkinen ei kommentoi äänestystuloksia, mutta sanoo, että yleinen kanta keskustassa ja hallituspuolueissa on, että hallituksen vastineen pohjalta on helppo edetä.

– On tietysti oletettavaa, kuten tähänkin mennessä, että oppositiossa on eriäviä mielipiteitä. Näissä tilanteissa silloin äänestetään. Jos tiedetään, että on eriäviä mielipiteitä, ei kuluteta aikaa siihen, vaan teemme tavoitehakuisesti työtä, että tämä aika riittäisi mietinnön tekemiseen. On kuitenkin tullut selväksi, että oppositio on tästä uudistuksesta eri mieltä, Heikkinen sanoo.

Heikkinen sanoo, että hänen ymmärryksensä on, että eduskunta järjestää lisää aikaa siihen, että päivämäärästä 5.3., jolloin valiokuntien mietintöjen olisi oltava valmiita, halutaan joustaa.

Sinisten sote-kriitikon Vesa-Matti Saarakkalan sijaan sote-valiokunnassa istui tänään valiokunnan varajäsen, ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo (sin.).

Eduskunnassa liikkui huhua, että hallituskumppani keskustasta oisi painostettu vaihtamaan edustajaa. Hannakaisa Heikkisen mukaan keskustasta ei ole esitetty edes tällaista toivetta.

– Saarakkala poistui, joten tulin varajäsenenä tilalle normaalilla tavalla, Simon Elo kuittaa Demokraatille tekstiviestillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE