Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä on niin sairasta, että tänne ruuhkautuu kaikki” – Toimi Kankaanniemi haluaa Jyväskylästä Suomen pääkaupungin

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi on vastuussa vuoden hätkähdyttävimmästä talousarvioesityksestä. Kun eduskunta käsitteli torstaina opposition budjettiesityksiä, Kankaanniemi yritti tiristää 10 000 euron määrärahaa pääkaupungin siirtämistä koskevaan esiselvitykseen.

Keskisuomalaisena Kankaanniemi olisi siirtänyt pääkaupungin Jyväskylään. Taustalla oli asuntoasioista liikkeelle lähtenyt suuttumus.

– Kun tuli syksyllä eduskuntaan ja tein tarjouksia ostaakseni asunnon, pienten yksiöiden hinnat tässä keskikaupungilla nousivat lähelle 300 000 euroa ja vuokrat toiselle tonnille. Totesin, että tämä on niin sairasta, että tänne ruuhkautuu kaikki ihmiset ja valtion toiminnot. Niitä pitäisi siirtää vähän pois täältä, Kankaanniemi kertoo.

Pääkaupungin siirtäminen Jyväskylään olisi Kankaanniemen mukaan erittäin perusteltua paitsi Itämeren huonontuneen turvallisuustilanteen myös sijainnin puolesta.

– Jyväskylässä menee monta valtatietä ristikkäin: nelostie, ysitie, kolmetoistatie, tie kaksikymmentäkolme. Sitten on rautatiet ja hyvä lentoasema. Jyväskylässä on puhdas ilma ja vapaata tilaa rakentaa. Siellä on vahva yliopisto.

– Kun Helsingissä ei ole kuin tuo vaivainen Santahaminen varuskunta suojaamassa tätä aluetta, niin meillä on siellä ilmavoimat, jotka ovat valtiojohdon turvana koko ajan.

“Kirjataan perustelut ylös.”

Mikäli pääkaupunki saataisiin Jyväskylään, se vähentäisi Kankaanniemen mukaan huomattavasti jyväskyläläisten kansanedustajien matkustamista.

– Meidän ei tarvitsisi matkustaa tuolta kaukaa tänne. Jyväskylään siirtyisi myös eduskunta ja valtioneuvosto. Helsinkiin jäisi aluehallintoa. Etujärjestöt voisivat harkita tulevatko sinne missä päättäjät ovat vai pysyvätkö kaukana.

Lisätalousarvio esityksessä mainittu rahasumma, 10 000 euroa, vaikuttaa vaatimattomalta. Kankaaniemen mukaan rahan pienuuteen on hyvä syy.

– Minusta asia on niin selvä, että siihen ei ehkä tarvita edes kymppitonnia. Kirjataan perustelut ylös. Ei siihen tarvita mitään komiteoita.

Aivan pian pääkaupunkia ei olla Helsingistä siirtämässä. Kankaaniemen aloitteen puolesta äänesti eduskunnassa kymmenen kansanedustajaa. Tämän vuoden Jyväskylä-aloitettaan Kankaaniemi pitää silti viimevuotista parempana.

– Vuosi sitten esitin gondolihissiä Jyväskylään, mutta sekin kaatui.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE