Työmarkkinat
3.1.2022 10:43 ・ Päivitetty: 3.1.2022 10:43
”Tämä on realiteetti” – Yrittäjägallup: Kielitaito estää ulkomaisen työvoiman palkkaamisen
Puutteellinen kielitaito vaikeuttaa joka viidennellä yrityksellä ulkomaisen työvoiman palkkaamista, tuore Yrittäjägallup kertoo.
Riittävä kielitaito palkkaamiseen on 73 prosentilla yrityksistä.
– Tämä on realiteetti: ulkomaista työvoimaa tarvitaan, mutta se on vain osaratkaisu, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä toteaa tiedotteessa.
Toisaalta kolme neljästä yrityksestä ei edes aio palkata ulkomaista työvoimaa. Yli kymmenen henkeä työllistävistä ja teollisuusyrityksistä noin kolmannes on kuitenkin palkkaamassa.
Ulkomaista työvoimaa on tällä hetkellä joka kymmenessä yrityksessä. Yli kymmenen työllistävistä ulkomaisia työntekijöitä on 38 prosentissa ja teollisuudessa 27 prosentissa.
– Suomi ei tule toimeen ilman ulkomaista työvoimaa. Sen saamista pitää helpottaa. Samaan aikaan pitää nähdä, että meillä on kotimaassakin liki puoli miljoonaa ihmistä joko työttöminä tai työvoiman ulkopuolella. Heitä pitää saada töihin, Pentikäinen sanoo.
Esimerkiksi 25-59-vuotiaita on työvoiman ulkopuolella lähes 320 000 henkilöä.
– Tämä on valtava määrä. Heitä pitää saada työmarkkinoille. Se vaatii muun muassa nopeita muutoksia sosiaaliturvaan. Työn vastaanottamisen kannustimia pitää lisätä.
Eniten riittämätöntä kielitaitoa on rakentamisessa.
Yrittäjistä 75 prosenttia kertoo, että oma kielitaito riittää yhteistyöhön ulkomaisen työvoiman kanssa. 19 prosenttia kokee, ettei se riitä. Eniten riittämätöntä kielitaitoa on rakentamisessa.
– Moni on yrittäjänä vähäisellä koulutuksella. Se näkyy kielitaitohaasteina, Pentikäinen toteaa.
Yrittäjät käyttävät ulkomaisen työvoiman kanssa eniten englantia (89 prosenttia), suomea (74 prosenttia), ruotsia (34 prosenttia) ja saksaa (10 prosenttia).
Kantar selvitti aihetta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.