Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Tämä on vahva signaali” – tuhat eurooppalaista yritystä ja järjestöä yhteisellä asialla

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tuhat yritystä ja järjestöä vaatii EU:lta vahvempaa teollisuuspolitiikkaa.

Demokraatti

Demokraatti

Julkilausumaa ovat olleet laatimassa keskeiset eurooppalaisen teollisuuden työnantajien ja työntekijöiden keskusjärjestöt sekä laaja joukko eurooppalaisia suuryrityksiä. Suomesta EU:n teollisuuden uudistumisen edellytyksiä ajavan Antwerpenin julkilausuman ovat allekirjoittaneet ainakin SAK:lainen Teollisuusliitto ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro.

Julkilausuma kokoaa yhteen keskeiset tarpeet ja toimet, joilla Euroopan teollisuuden uudistumisen ja uuden kasvun edellytykset voidaan turvata. Allekirjoittajat ilmaisevat tukensa Euroopan teollisen kehityksen ohjelman luomiselle tukemaan vihreän kehityksen ohjelman edistymistä. Julkilausuman keskeinen tavoite on pitää ja luoda uusia korkeatasoisia teollisia työpaikkoja Euroopassa.

– Euroopan unionissa on herätty brexitin jälkeen siihen, että EU:lla on tärkeä mahdollistajan rooli jäsenvaltioille teollisuuden uudistumisessa. Eurooppa tarvitsee hyviä teollisia työpaikkoja, joilla luodaan hyvinvointia. Sosiaalisen ulottuvuuden ja reilun kilpailun korostuminen julkilausumassa ovat meidän kannaltamme olennaisia elementtejä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa tiedotteessa.

“Suomessa tämänkaltaisen yhteistyön merkitykselle ei tunnu enää löytyvän arvostusta.”

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto pitää tärkeänä, että Euroopassa löytyy tällaista teollisuuden toimintaedellytyksiä edistävää politiikkaa.

– Työntekijöiden kannalta on merkittävä asia, että eurooppalaisella tasolla työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun merkitys tunnistetaan ja tunnustetaan. Valitettava tosiasia on se, että Suomessa tämänkaltaisen yhteistyön merkitykselle ei tunnu enää löytyvän vastaavaa arvostusta.

PRO JA TEOLLISUUSLIITTO katsovat, että vihreän ja digitaalisen kaksoissiirtymän onnistumisessa avainasemassa on työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu aina eurooppalaiselta tasolta yritystasolle saakka.

– Korkea järjestäytymisaste luo edellytyksiä vahvaan työmarkkinaosapuolten vuoropuheluun, mutta sen lisäksi tutkimuksissa on havaittu sen olevan yhteydessä myös parempaan palkkakehitykseen Euroopassa. Sen vuoksi onkin olennaista, että niin Suomessa kuin Euroopassa turvataan nykyistä korkeampi työntekijöiden järjestäytymisaste, Malinen painottaa.

Julkilausumassa on hyvin vahvasti edustettuina eurooppalaisia suuryrityksiä ja työnantajia.

– Tämä on vahva signaali sille, että ainakin Euroopassa ymmärretään ja arvostetaan kolmikantaisen yhteistyön merkitys teollisuuden toimintaedellytysten turvaamisessa. Saman ajattelun toivoisi vahvistuvan myös Suomessa, Aalto toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE