Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Tämä tarkoittaisi vapaan sopimisen loppua” – hoitajaliitoilta vakava viesti hallitukselle

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vetoavat työnantajaleiriin ja palkansaajapuoleen, että joulukuussa katkenneita neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista jatkettaisiin.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestöt vaativat myös työministeri Arto Satoselta (kok.) tilaa neuvottelujen jatkolle ja edellyttävät, että asiaa koskevaa lakimuutosta ei viedä eteenpäin.

Satonen järjestää huomenna tiistaina työmarkkinaosapuolille seminaarin, jossa on määrä käsitellä vientivetoista palkkamallia.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on aikeissa muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella ei voi ylittää yleistä palkkalinjaa. Tämä tarkoittaisi hoitajaliittojen mukaan vapaan sopimisen loppua ja ikuista palkkakuoppaa vakavasta työvoimapulasta kärsivällä naisvaltaisella sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa.

– Ymmärrämme talousnäkökulman ja jossain määrin myös tarpeen uudelle työmarkkinamallille, mutta perusoikeuksiin ei voi kajota eikä lailla voida alkaa säätää palkankorotusten tasoa, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa tiedotteessa.

HOITAJAJÄRJESTÖJEN mielestä on oleellista, että uudessa palkkamallissa voidaan perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja. Tätä ajatusta ovat tukeneet myös julkisen sektorin työnantajat lausuntopalautteessaan, liitot muistuttavat.

– Perusteltuja syitä poikkeamiselle voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste, Superin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa.

Tehy ja Super muistuttavat, että toteutuessaan hallituksen kaavailut ovat Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisia.

– Juridisesti katsoen työmarkkinamallista on oikeastaan pakko löytää ratkaisu neuvotteluteitse. Jos hallitus edistää härkäpäisesti lakimuutosta, Suomi joutuu väistämättä suuriin vaikeuksiin kansainvälisten sitoutumustensa suhteen ja EU:n jäsenenä, Rytkönen ja Paavola varoittavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE