Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tämäkö on Soinin suunnitelma uudesta puolueesta? – Helsingissä visioidaan KD:n ja sinisten kaksoispuoluetta

Kuvassa kristillisdemokraattien vaalimainos vuodelta 2017.

Iltalehden tietojen mukaan Helsingin Siniset ja Helsingin KD yhdistävät valtuustoryhmänsä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston jäsen ja Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling vahvistaa asian Demokraatille.

– Sanotaan, että tämä on hitusen ennakkoon laitettu, mutta kyllä sen tänään pitäisi tapahtua, jos asiat menevät suunnitellusti. Vielä se ei ole tapahtunut, mutta tästä on kyllä sovittu, hän sanoo.

Ebeling sanoo pitävänsä unelmana mutta myös mahdollisena ja toivottavana, että puolueiden yhteistyö laajenisi myös muualle Suomeen. Hänen mukaansa tien päässä voisi olla kaksoispuolue kuten Saksassa on CDU/CSU. Siellä CSU on alueellisesti Baijerin puolue. Suomessa ei Ebelingin mukaan puhuttaisi alueellisuudesta.

– Tämän päässä voisi olla vaikkapa yhteinen eduskuntaryhmä ja se että vaaleihin käytäisiin yhdessä. Puolueet voisivat sinänsä pysyä itsenäisinä, hän jatkaa.

Kristillisdemokraateilla on tällä hetkellä 5 kansanedustajaa kun taas siniset putosi viime vaaleissa kokonaan eduskunnasta.

”Puolueen täytyy myös pystyä tekemään hyvää yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.”

Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja ja sinisten kansanedustaja Timo Soini on vihjaillut blogikirjoituksissaan ja mediassa, että Suomessa olisi kraatterin kokoinen aukko uudelle puolueelle. Hän on puhunut sen muistuttavan SMP:tä. Viimeksi tänään hän nosti asiaa esiin blogissaan. Näin Soini kirjoitti:

Kokoomuksen pitäisi tässä asetelmassa olla ylivoimaisesti Suomen suurin puolue. Se voisikin olla jos se olisi konservatiivipuolue, mutta se on liberaalipuolue, joka aina ja joka kerta valitsee kostuneen villasukan linjan, jos arvoasioista on kyse ja laita vuotaa. Vuotaisi vielä enemmän jos Kristillisdemokraatit saisivat uutta tuulta purjeisiinsa. Perusta siellä on hyvä, ravistava ote uupuu. Siellä ja ympäristössä se kraatteri on. Jos tätä ei ymmärretä punavihreiden juhlat jatkuvat.

– Minusta Suomessa on todella kraatterin kokoinen aukko poliittisessa kentässä, uskoo myös Mika Ebeling.

– Hahmotan sen ehkä vähän toisin kuin Timo, mutta ei se kovin kaukana ole. Tästä maasta puuttuu puolue, joka vasta perussuomalaisten esittämiin kysymyksiin omasta hieman maltillisesta arvopohjasta käsin ja tekee hyvää yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, Ebeling sanoo.

Hänen mukaansa kokoomuksen ja keskustan aiempi toiminta on osoittanut, että näistä puoleista ei ole yhteistyöhön.

Ebelingin visiot ovat varsin korkeat:

– Mikäli minusta on kiinni, kristillisdemokraatit ottaa tämän kraatterin kokoisen paikan ja tarjoaa niille erittäin monille ihmisille, jotka ymmärtävät, että perussuomalaiset on paljolti oikeassa näissä kysymyksissä, mutta jotka kokevat, että perussuomalaisten vastaukset ongelmiin ovat jonkin verran liian tylyjä. Näille ihmisille ei ole ollut positiivista vaihtoehtoa mitä äänestää. Puolueen täytyy myös pystyä tekemään hyvää yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, jotta oikeasti toimitaan Suomen parhaaksi.

– Kun perussuomalaiset on tutkinut maahanmuuton vaikutuksia, meidän pitää ottaa ne tutkimustulokset vakavasti ja katsoa pitävätkö ne paikkansa. Ei käy vain, etä sanotaan, että tätä ei pidä tutkia. Totta kai saa tutkia. Sitten annetaan oma vastaus, joka tulee meidän arvopohjalta. Perussuomalaisten mielestä esimerkiksi minä olen varmaan vähän pehmeä. Minun mielestäni perussuomalaiset on ehkä vähän tyly, mutta kuitenkin koen, että paljon hyvää tulee sitä kautta.

”Timo on tietoinen tästä.”

Ebeling sanoo puhuvansa unelmana, kun hän näkee, että kristillisdemokraatit ja siniset yhdessä voisivat ottaa porvaripuolella toisen ison puolueen paikan.

– Kokoomuksella ja keskustalla on paljon sellaisia äänestäjiä, jotka haluaisivat, että heidän puolueensa tekisi yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja ottaisi heidän kysymykset vakavasti mutta tekisivät sen vähän pehmeämmältä arvopohjalta. Nyt sen sijaan perussuomalaiset on rajattu yhteistyön ulkopuolelle ja se tekee Suomelle erittäin huonoa.

Ebeling sanoo, ettei ole jutellut Soinin kanssa ajatuksistaan, mutta tietää Soinin olevan tietoinen ja ajattelussa on ”varmasti samansuuntaista”.

– Tällaisessa tilanteessa helposti on, että poliittisesti samansuuntaiset ajattelijat vähän niin kuin etsivät toisiansa ja yrittävät toimia niin, että tuuli vaikuttaa samaan suuntaan, saadaan myötätuulta yhdessä. Näissä pitää vähän katsoa mikä on toteuttamiskelpoinen juttu sille isolle yhteiselle ajatukselle. Timo on tietoinen tästä, että Helsingissä valtuustoryhmä tulee yhdistymään.

Käykö näin myös Espoossa?

– En voi ottaa Espoon puolesta kantaa, mutta minusta tämä tie, jota Helsingissä ollaan käymässä, näkisin sen hyvin mahdollisena hyvänä tienä. Tämä on paljon enemmän kuin perinteinen tekninen vaaliliittoyhteistyö. Perinteisessä vaaliliittoyhteistyössä on se ongelma, kun siinä helposti vaaliliittokumppanit kamppailevat toisia vastaan. Mutta kun perustetaan yhteinen ryhmä, kamppaillaan yhteisen menestyksen puolesta.

Ebelingin mielestä kokoomuksessa valta-asemat ovat ”punavihreällä porukalla”.

– Kokoomuksen täytyy miettiä mitä tehdä, jos tulee tarjolle vaihtoehto äänestäjille edistää sitä mitä he oikeasti haluavat edistää, se on kokoomukselle ja keskustalle varmasti haaste.

Ebeling toteaa, ettei tiedä, miten kristillisdemokraattien johto suhtautuu kaksoispuolueajatukseen.

– Mutta siihen mitä Helsingissä tapahtuu, puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) suhtautuu myönteisesti.

– Millainen valmius on edetä nopeasti, sitä minä en tiedä. Toki varmasti Helsingin esimerkki vaikuttaa ja se miten asiat toimivat täällä. Onhan myös mahdollista, että jos dominot lähtevät rullaamaan, ne voivat rullata aika nopeastikin, Ebeling sanoo.

”Hänellä on ehkä pikkuisen yksinäinen olo.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Soinin vihjauksia uuden SMP:n perustamisesta tai uudesta puolueesta Demokraatille maanantaina.

– Hänellä on ehkä pikkuisen yksinäinen olo. Vaikka hän oli toki väsynyt 20 vuoden puheenjohtajuuden jälkeen, niin hänellä on vähän vaikeuksia sopeutua tilanteeseen, jossa ketään ei kiinnosta, mitä hän tekee ja sanoo, Halla-aho sanoi.

– Ehkä hän pohtii, mitä tekisi ja tällä tavoin hän lisää mielenkiintoa itseään kohtaan. En usko, että hänellä mitään puoluehankkeita on. Kyllä se sinisten kanssa nähtiin, että miten pitkälle pötkitään noista lähtökohdista, Halla-aho jatkoi.

Uutista korjattu kello 13.10, uusi muotoilu: Hänen mukaansa kokoomuksen ja keskustan aiempi toiminta on osoittanut, että näistä puoleista ei ole yhteistyöhön. Aiemmin luki kokooomuksen ja perussuomalaisten…

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE