Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Tampereella korona-alijäämä pienenee 30 miljoonaan – lisää tukea tarvitaan: ”Tämän vuoden koronaiskusta korvattiin runsas puolet”

Istock

Hallituksen lisätalousarvio tuo helpotusta Tampereen kaupungin talouteen, jonka alijäämä pienenee tukitoimien ansiosta noin 30 miljoonaan euroon.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kaupungin tiedotteessa linjataan, että vielä tarvitaan jatkotoimia talouden tasapainoon saamiseksi vuosina 2020 ja 2021.

– Kuntien tukipaketin kasvattaminen on hyvä, ja myös tuen jakoperusteet ovat perusteltuja. Alustavasti näyttää, että tämän vuoden koronaiskusta korvattiin runsas puolet. Elokuun valtion budjettiriihessä on katsottava vielä loppuvuoden ja erityisesti ensi vuoden tukitilannetta, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly tiedotteessa.

Ilman valtion tukitoimia Tampereen kaupungin talouden alijäämän on arvioitu olevan 98 miljoonaa euroa, kaupunki kertoo. Lylyn mukaan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina huhtikuun tilanteen perusteella laadittua koko vuoden talousennustetta, joka on 45,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Arvio oli laadittu oletuksella, jossa tukipaketin suuruus olisi ollut miljardi euroa. Nyt kun paketti on suurempi, on kaupungin tulosennuste parempi, vaikka vielä alijäämäinen.

Arvioituun 98 miljoonan alijäämään tukipaketti tuo vähän vajaan 50 miljoonan euron parannuksen kaupungin saamina valtionosuuksina ja yhteisöveron kuntaosuuden kasvattamisena. Lisäksi noin 20 miljoonaa euroa jaetaan verotulomenetyksen korvauksena, joka kuitenkin peritään vuoden 2021 valtionosuuksien leikkauksena takaisin.

Hallituksen lisätalousarvio siis pienentää Tampereen kuluvan vuoden alijäämän noin 30 miljoonaan euroon.

– Annettu lisätalousarvio sisältää vetoapua kunnille ja keinoja, joilla suuret kaupungit voivat ryhtyä vauhdittamaan taloustilannetta. Tampereelle paketti tuo mukanaan elinvoimahankkeita, kuten Vaitinaron liittymän lisäkaistan ja pääradan kunnostukseen rahaa. Juuri neuvotellut MAL-sopimukset ja vuodenvaihteessa käynnistyvä työllisyyden kuntakokeilu antavat kunnille työkaluja parantaa työllisyyttä, Lyly sanoo.

”Tarvitaan lisää päätöksiä ja toimia”

Loppuvuoden ja ensi vuoden tilannetta pormestari Lyly kuvaa vakavaksi.

– Tarvitaan lisää päätöksiä ja toimia, koska ilman niitä vuoden 2021 talousarvio on erityisen synkkä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) tarvitsee alijäämänsä kattamiseen vielä valtiolta paljon lisärahaa, sillä lisätalousarvio korvaa vasta kolmanneksen koronan tuomista kuluista, hän sanoo.

Tiedotteen mukaan Tampereen talousarviovalmistelu vuodelle 2021 arvioi ensi vuoden alijäämän huomattavan suureksi, ja talouden tasapainottamistoimia on jaksotettava useammalle lähivuodelle, koska koronakriisin vaikutukset kestävät vielä pitkään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE