Teatteri ja Tanssi
24.2.2025 13:59 ・ Päivitetty: 24.2.2025 13:59
Tanssiarvio: Hauska ja vauhdikas matka läpi tanssin historian
Tanssiteatteri Raatikon kevätkauden uutuus Veni,Vidi Vitsi alkaa jo teatterin aulasta, kun kolme seikkailunnälkäistä esiintyjää johdattavat katsojat kieltomerkin takaa avautuvaan hämärään tilaan.
Paikka paljastuu vanhaksi teatteriksi, jonka lakanoiden alta paljastuvat huonekalut ja muut yllätykset vievät niin kaverukset kuin yleisönkin tiivistetylle matkalle tanssin historiaan.
Mutkia oiotaan reippaasti, mutta silti eurooppalaisen esittävän tanssin kehityksen olennaisimmat kohdat ovat mukana ja samalla tulevat esitellyiksi ainakin jonkin verran myös eri tanssilajit antiikista nykypäivään.
Katsojatkin saavat osallistua, mutta pääasiassa juuri omassa roolissaan, yleisönä, johon esiintyjillä on erittäin rento ja luonteva kontakti. Roolihenkilöinä, Veni (Sini Tuominen), Vidi (Iiro Näkki) ja Vitsi (Hannes Mikkelsson) eivät kovin paljon eroa toisistaan. Silti jokaisen ominta osaamista, Tuomisen katutanssia, Näkin nykytanssia ja akrobaattisuutta sekä Mikkelssonin näyttelijyyttä nostetaan selkeästi, mutta osoittelematta esille. Kolmikko pelaa erinomaisesti yhteen ja lukuisat hahmot tarantella-hämähäkistä, Ludwig IV:een ja Isadora Duncaniin vaihtuvat lennossa.
Vauhdikkaasta menosta huolimatta Kinga Lászlón ja Jaakko Toivosen ohjaama esitys ei ole ollenkaan sekava. Tapahtumissa pysyy mukana, vaikkei olisi ikinä ollut mitenkään esittävän tanssin kanssa tekemisissä. Rytmi ja dynamiikka toimivat ja runsaat pukuvaihdot ovat sujuvasti osa esitystä.
Tanssiteatteri Raatikko
Veni Vidi Vitsi
Ohjaus ja lavastus Kinga László ja Jaakko Toivonen – Koreografia Kinga László ja Jaakko Toivonen yhdessä esiintyjien kanssa – Puvut Elina Tuomisto – Valot Erno Seppälä – Ääni Jaakko Toivonen – Tekstit työryhmä – Rap-lyriikat Sini Tuominen – Meikit ja hiukset Terhi Ursin – Esiintyjät Sini Tuominen, Iiro Näkki, Hannes Mikkelsso
Tanssiminenkin lisääntyy, kun antiikista päästään eteenpäin. Yksi hauskimpia oivalluksia on baletin esittely Tšaikovskin Joutsenlammen Pienten joutsenten tanssin avulla. Enempää en siitä paljasta, jotta yllätys säilyy.
Eri tanssilajien olennaisimmat piirteet tulevat esille niin liikkeellisesti kuin koreografisestikin. Tosin epäilen, että useimmat seikat huomaa vain tanssin historiaa tunteva, muille ne eivät välttämättä avaudu. He näkevät vain hieman erilaisia tanssin pätkiä.
VISUAALISESTI ESITYS on sekä raikas että värikäs. Elina Tuomiston puvut karakterisoivat kunkin hahmon juuri sopivasti. Esiintyjien perusvalkoisen asun päälle puetuilla muutamalla vaatekappaleella tai asusteella saadaan nopeasti aikaan joko henkilö tai tunnelma.
Veni Vidi Vitsiä markkinoidaan koko perheen esityksenä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että aivan pienimmille se ei mene perille. He eivät välttämättä ymmärrä tarinan kulkua läpi historian, eivätkä monet vitsikkyydetkään, esityksen nimestä alkaen, avaudu, koska heillä ei ole tarpeeksi kokemusta tai tietoa. Parhaiten esitys puhuttelee kouluikäisiä ja jopa aikuisia, varsinkin jos he itse harrastavat tanssia ja tuntevat tanssin historiaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.