Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

29.4.2025 11:17 ・ Päivitetty: 29.4.2025 11:17

Tappajahain oppipoika – Steven Soderbergh näkee striimauspalvelut elokuvan uhkana

Claudette Barius/Focus Features
Steven Soderbergh työnsä ääressä Black Bagin kuvauksissa.

Steven Soderbergh nosti aikoinaan indie-elokuvaa ilmiöksi, mutta on ohjannut myös isoa Hollywood-viihdettä.

Harri Römpötti

Steven Soderberghilta on tullut tänä vuonna ensi-iltaan peräti kaksi elokuvaa. Molemmat pyörivät parhaillaan myös Suomen valkokankailla.

Viime kuussa meillä teattereihin tullut Presence on Soderberghin ensimmäinen kauhuelokuva, pohjimmiltaan perinteinen juttu kummitustalosta. Viime viikolla ensi-iltansa saanut Black Bag taas on vakoilujännäri, jossa aviopari joutuu vastakkain.

Molemmat on käsikirjoittanut David Koepp, joka on kirjoittanut isoa Hollywood-viihdettä, Jurassic Parkeja ja Indiana Joneseja.

Molemmat ovat myös lajityyppiviihdettä, jota Soderbergh on tehnyt paljon. Esimerkiksi Ocean’s Elevenistä (2001) alkanut kolmen ryöstökomedian sarja tuotti yhteensä reilusti yli miljardi dollaria.

Maineensa Soderbergh (s. 1963) loi kuitenkin pienillä riippumattomilla elokuvilla. Esikoiselokuva Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989) sai Cannesissa Kultaisen palmun ja oli merkittävä tekijä amerikkalaisen indie-elokuvan nousussa ilmiöksi 1990-luvulla.

TUON ESIKOISELOKUVANSA Steven Soderbergh teki 25-vuotiaana kotikulmillaan Louisianan Baton Rougessa. Kuvaukset kestivät kahdeksan päivää.

– Siellä minusta tuli elokuvaohjaaja. Baton Rouge on yliopistokaupunki. Otin collegessa animaatiokurssin, mutta ei se sopinut minulle. Liikaa töitä ja liian vähän tuloksia. Irrotin kameran ja kuvasin sillä neljä vuotta kaikenlaista. Sillä tavalla opin.

Kipinä elokuvaan oli tosin syttynyt jo aiemmin. Yhdeksänvuotiaana Soderbergh oli käymässä isovanhempiensa luona Floridassa ja meni katsomaan Steven Spielbergin Tappajahain (1975). Hän muistelee katsoneensa sen 28 kertaa.

– Tappajahai herätti heti kaksi kysymystä: mitä ohjaaminen tarkoittaa ja kuka on Steven Spielberg. Sen jälkeen joko luin elokuvista, katsoin niitä tai tein niitä, jos olin hereillä. Teininä tuntui turhalta mennä elokuvakouluun, koska tein jo elokuvia, joita opiskelijat eivät voineet tehdä.

Nuori Soderbergh teki parikymmenminuuttisia lyhäreitä, kun opiskelijat saivat tyytyä tekemään vain parin minuutin pätkiä.

Kauhuelokuva Tappajahai oli valtava menestys. George Lucasin Tähtien sodan (1977) kanssa se kampesi 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan aikuista ja yhteiskunnallista uutta aaltoa kohti 1980-luvun erikoistehosteilla ladattua toimintaviihdettä.

Siksi joiltakin jää huomaamatta, että Tappajahai on myös erittäin taitavasti tehty elokuva, jonka pinnan alla on enemmän kuin vain uimareita hotkiva hai. Se kuvaa miesporukan dynamiikkaa samaan tapaan kuin Rio Bravo (1959) ja monet muut Howard Hawksin klassikot.

TAPPAJAHAI EI ole koskaan jättänyt Soderberghia rauhaan. Hän on katsonut sitä yhä uudelleen aina näihin päiviin saakka.

– Tappajahai vain paranee ajan myötä. En halunnut olla Spielberg, mutta halusin oppia häneltä. Nuorena tuntui, että minun piti selvittää Tappajahain salaisuudet. Olin varma, että elokuvaohjaamisen geneettinen koodi löytyy siitä.

Soderbergh uskoo yhä niin. Nyt hän kirjoittaa kirjaa elokuvaohjaamisesta – Tappajahain pohjalta.

Steven Spielberg oli Tappajahaita tehdessään 27-vuotias. Hänellä ei ollut vielä takanaan suuria menestyksiä ja hän oli epävarma kyvyistään saada valmiiksi iso elokuva, jota varten kehitettiin uutta tehostetekniikkaa.

Monista ongelmista huolimatta Spielberg ei painikoinut. Juuri se esimerkki innoittaa Soderberghia yhä.

SODERBERGH MUISTELI oppivuosiaan ja uraansa viime kesänä tšekkiläisellä Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla.

Kun maassa vietettiin samaan aikaan kirjailija Franz Kafkan kuoleman satavuotismuistojuhlaa, Soderbergh palasi luontevasti muistelemaan myös uransa toiseen elokuvaan, Kafkaan (1991), joka kuvattiin Prahassa.

Siinä Soderbergh joutui hallitsemaan hermonsa, kun alle vuosi aiemmin sosialismista demokratiaan siirtyneen maan sekavat olot heittivät kapuloita rattaisiin.

– Byrokratia oli silloin yhä voimissaan. Ensimmäisenä kuvauspäivänä Barranhdovin studiolla ei ollut sähköä. Piti täyttää lomake, jolla tyyppi saatiin kytkemään virta päälle. Senkin jälkeen piti anoa joka päivä sähköä erillisellä lomakkeella. Olihan se kiinnostava kokemus.

Kafkasta tuli kaupallinen floppi. Myöskään seuraava elokuva Kukkulan kuningas (1993) ei menestynyt kovin hyvin.

Soderbergh oli myös onneton kuvauksissa eikä osannut ratkoa ongelmia. Kolmikymppisenä hän vajosi kriisiin eikä tiennyt, haluaisiko jatkaa elokuvien tekemistä.

– Piti palata harrastelijaksi. Menin takaisin Baton Rougeen ja tein elokuvan, joka käsitteli epäsuorasti hajonnutta avioliittoani. Näyttelin pääroolin itse, koska en voinut pyytää ketään muuta työskentelemään ilmaiseksi.

Soderbergh myös kuvasi kokeellisen Schizopolisin (1996) itse. Hän väittää, että kuvausryhmään kuului vain neljä henkeä.

Moni ei ole nähnyt lopputulosta. Sen tuotoksi kerrotaan 10 580 dollaria, siis ei oikeastaan mitään. Mutta Soderbergh sanoo, että pikkuruinen hanke palautti hänet oikeille raiteille ohjaajana.

Kohta perään hän tekikin rikoskomedian Mieletön juttu (1996), jonka pääroolissa ovat George Clooney ja Jennifer Lopez. Se on edelleen yksi Soderberghin rennoimpia ja viihdyttävimpiä elokuvia.

Sen jälkeen Soderbergh on tehnyt enimmäkseen viihdettä, mutta yleensä aikuisempaa kuin Hollywoodin valtavirta.

Välissä on myös ehkä vähän turhankin kunnianhimoisia elokuvia, kuten uusintaversio Andrei Tarkovskin Solariksesta (2002) ja vallankumoussankarin Ernesto Che Guevaran kaksiosainen elämäkertafilmi Che (2008).

Uralle mahtuu toinenkin kriisi. My Life with Liberacen (2013) kuvausten jälkeen Soderbergh ilmoitti jäävänsä eläkkeelle elokuva-alalta.

– Päätin typerästi keskittyä maalaamiseen. Ja keskityinkin pari kuukautta. Sitten tuli tv-sarja The Knickin käsikirjoitus ja rakastuin taas tähän työhön. Olin vain välillä sekoittanut ohjaamisen elokuvabisnekseen.

The Knick -sarja (2014-2015) kertoo sairaalasta 1900-luvun alun New Yorkissa. Soderbergh ohjasi molemmat kaudet kokonaan.

BISNESTÄ SODERBERGH sai pyörittää varsinkin vuosina 2000-2006 George Clooneyn kanssa perustamassaan yhtiössä Section Eight Productions. Sen ensimmäinen tuotanto oli Ocean’s Eleven.

Yhtiö tuotti Soderberghin ja Clooneyn ohjauksia mutta myös muiden. Esimerkiksi Christopher Nolanin Insomnia (2002) ja Todd Haynesin Kaukana taivaasta (2002) olivat sen tuotoksia.

– Halusimme Clooneyn kanssa tuoda hyviä indie-elokuvia studiosysteemiin. Se toimi liiankin hyvin. En voinut tehdä sekä sitä että ohjata omia elokuviani.

Viime aikoina elokuva-ala on muuttunut kovasti. Soderbergh sanoo striihmauspalveluiden kasvua tuhoisaksi.

– Se on haitannut elokuvaa enemmän kuin aikoinaan tv:n tai videon tulo. Kukaan ei enää tiedä, miten alan talous toimii. Ennen tehtiin elokuva X:llä dollarilla ja se tuotti Y:n verran. Nyt elokuvaa katsotaan telkkarista Y-kertaa, mutta se ei tuota suoraan mitään, kun lippuja ei myydä.

Steven Soderberghin viimeisin elokuva on Suomessakin parhaillaan teattereissa pyörivä Black Bag, jonka keskeissä rooleissa nähdään muun muassa Naomie Harris (vasemmalla) ja Cate Blanchett.

Suomessa My Life with Liberace nähtiin elokuvateattereissa, mutta se oli periaatteessa HBO:n tv-tuotanto. Hankkeen talouden sekavuus turhautti Soderberghia, ja oli iso syy eläköitymisaikomuksen takana.

Mutta nyt Soderbergh tuntuu olevan vauhdissa päätellen jo kahdesta ensi-illasta tänä vuonna. Molemmat uutuudet ovat selkeästi lajityyppiviihdettä. Kovin taiteellisia elokuvia Soderbergh ei ole ohjannut viime vuosina. Se ei häntä vaivaa.

– Viihde-elokuvat ovat ihan kunniallisia, kunhan eivät ole kertakäyttömuovia. Ocean-elokuvissa sain leikkiä visuaalisuudella ja ne ovat täynnä vanhan Hollywoodin hohtoa. Tuore elokuvani Black Bag on vakoilujännäri, mutta toisaalta pohjimmiltaan draama parisuhteesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU