Politiikka
4.4.2025 11:14 ・ Päivitetty: 4.4.2025 11:52
Tarja Halonen Ottawa-irtautumisaikeista: Turvallisuustilanne on muuttunut – toivon silti eduskunnalle riittävää perehtymisaikaa asiaan
Presidentti Tarja Halosen mielestä Ottawa-miinakieltoon liittyminen oli aikoinaan Suomelta niissä oloissa oikea valinta. Nyt turvallisuuspoliittinen tilanne on Suomelle kuitenkin jo erilainen, hän myöntää.
Hallitus ilmoitti tiistaina, että se käynnistää valmistelut Suomen irtautumiseksi jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Päätös vaatii eduskunnan hyväksynnän.
Suomi ehti olla Ottawan sopimuksessa vuodesta 2012 asti, ja liittymistä kannattivat lähes kaikki eduskuntapuolueet.
Tuolloinen presidentti Tarja Halonen sanoo Demokraatille pitävänsä yhä liittymispäätöstä oikeana – mutta ymmärtää miksi nykyinen hallitus haluaa sopimuksesta irti.
– Tällaiset päätökset tehdään aina aikaan ja paikkaan sidottuina. Euroopan ja Suomen turvallisuustilanne on nyt paljolti muuttunut. On ymmärrettävää, että tilannetta tarkastellessa asiassa voidaan joutua tekemään uusia päätöksiä, hän sanoo.
LIITTYMISSOPIMUKSEN valmisteluun Suomi käytti 2000-luvun alussa useita vuosia, ja tutki hankkeen vaikutuksia perusteellisesti niin puolustusvoimien kuin ulkopolitiikankin kannalta.
Nyt hallituksen mukaan sopimuksesta irtautuminen pitää tehdä nopeasti, ja tämä kiire arveluttaa entistä tasavallan presidenttiä.
Lisää aiheesta
– Vetoan vakavasti, että eduskunta saa riittävät tiedot ja kohtuullisen aikataulun asiasta päättämiseen, Tarja Halonen sanoo. Hän sanoo kunnioittavansa kansalaisena eduskunnan päätöstä, mikä se sitten onkaan.
– Olen tyytyväinen siitä, että hallitus on ottanut hankkeeseen alustavasti mukaan myös humanitaarisen puolen, josta ulkoministeri Elina Valtonen (kok) on puhunut, Halonen sanoo.
Valtonen on sanonut, että Suomi sitoutuu jatkamaan miinanraivaustyötä maailmalla ja tukemaan miinoista aiheutuvien haittojen poistamista.
MYÖS ASETEKNOLOGIAN tulevilla valinnoilla on Halosen mukaan merkitystä Suomelle.
Miinateknologia on kehittynyt huomattavasti Ottawan sopimuksen valmisteluajoista. Nykyisellä älytekniikalla jalkaväkimiinoihin saa itsetuhomekanismeja ja deaktivointitoimintoja, joilla niistä saa käyttäjälleen – ja siviileille – turvallisempia.
Älyräjähteet ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin perinteiset miinat, joten Suomen on tehtävä kompromisseja hinnan, käyttäjäturvallisuuden ja määrän väliltä.
– Mikä sitten katsotaankin turvallisuuden ja humanitaarisen puolen kannalta meille painoarvoltaan parhaaksi. Samoja valintoja on muillakin miinoja uudelleen käyttöön ottavilla mailla edessä, Halonen pohtii.
Juttua muutettu klo 14:51, lisätty linkki Elina Valtosen sanomisiin sekä täydennetty älyräjähteet-lausetta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.