Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Tarve valtion tuelle on ilmeinen” – 21 kaupunginjohtajaa lähettää terveisensä budjettiriiheen

iStock
C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat johtajat 21 kaupungista. Kuvassa Tampere.

Suurten kaupunkien johtajien verkosto pitää välttämättömänä, että hallitus kohdentaa ensi vuoden budjetistaan kunnille mittaluokaltaan ja painotuksiltaan vastaavan tukipaketin kuin kuluvana vuonna.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

C21 -kaupunginjohtajat linjaavat kannanotossaan, etteivät kunnat voi jo entuudestaan haastavassa kuntataloustilanteessa kantaa yksin päävastuuta koronaviruksesta aiheutuvista kustannuksista.

”Tarve valtion tuelle on ilmeinen”, C21 -kaupunginjohtajat kiteyttävät ja muistuttavat koronan heikentävän kuntataloutta arvioiden mukaan noin 1,7 miljardilla eurolla ensi vuonna.

Kaupunginjohtajien mukaan budjettiriihessä tarvitaan selkeä näkymä kunnille siitä, miten valtio tukee kuntia ensi vuonna.

”Vuoden 2021 kompensaatio ei voi jäädä vain lisätalousarvioiden varaan. Tuki tulee kohdentaa oikeudenmukaisesti aiheutuneiden tulomenetysten ja kustannusten suhteessa nimenomaisesti niille kunnille ja kaupungeille, joiden talouteen korona on iskenyt pahimmin.”

C21-verkosto pitää keskeisenä esimerkiksi päätöstä yhteisöveron jako-osuuden korotuksen jatkamiseksi. Lisäksi yritysten maksuhelpotuksiin liittyvät kuluvan vuoden valtionosuuslisäykset tulee jättää perimättä takaisin.

”Valtion tulee lupaustensa mukaisesti korvata sekä kuluvan että ensi vuoden osalta täysimääräisesti myös ne merkittävät lisäkustannukset, jotka aiheutuvat valtion omista, ennakoimattomista, uusista päätöksistä. Näitä ovat niin maskisuosituksen toimeenpano kuin testauskapasiteetin lisääminen.”

Kaupunginjohtajien mukaan valtion on varauduttava kustannusten korvaamiseen myös vuosien 2022–2033 osalta, sillä kriisin vaikutukset ovat pitkäkestoiset.

Johtajien verkosto pitää olennaisena, ettei kuntien menopaineita kasvateta kehyskaudella, eikä kuntien tehtävien ja velvoitteiden määrää kokonaisuudessaan lisätä. Menopaineita tulee sen sijaan vähentää.

”On olemassa ilmeinen riski sille, että kaupungit eivät selviä velvoitteistaan eivätkä tulevista investoinneista ilman merkittäviä veronkorotuksia. Mikäli uudet tehtävät ja velvoitteet aiotaan vaikeassa taloustilanteessa kuitenkin toteuttaa, kustannukset tulee arvioida realistisesti ja korvata täysimääräisesti.”

Kaupunginjohtajat peräänkuuluttavat lisäpanostuksia yritystukiin, työllisyyden hoitoon ja työllisyyspalveluiden kuntakokeiluihin. Nämä ovat tärkeitä toimenpiteitä talouden elpymisen kannalta ja kaupunkien radikaalisti heikentyneen työllisyyden parantamiseksi.

C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Kouvolan, Porin, Joensuun, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Vaasan, Rovaniemen, Seinäjoen, Mikkelin, Kotkan, Salon ja Porvoon kaupunginjohtajat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE