Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Tasa-arvovaltuutettu: Osa työehtosopimuksista syrjii miehiä vanhempainvapaiden käytössä

iStock

Tasa-arvovaltuutettu katsoo osan työehtosopimuksista rikkovan tasa-arvolain palkkasyrjinnän kieltoa, koska niissä miehille maksetaan vanhempainvapaalta lyhyemmältä ajalta palkkaa kuin synnyttäneille naisille.

Demokraatti

Demokraatti

Tasa-arvovaltuutetun mukaan työehtosopimuksissa on myös määräyksiä, jotka jättävät perhevapaalla olevat henkilöt palkkaan kuuluvan kertaerän maksun ulkopuolelle tai rajoittavat osa-aikaisella perhevapaalla olevan oikeutta kertaerään.

– Tasa-arvolain syrjinnän kieltävät säännökset ovat ehdottomia, eikä työnantaja voi poiketa niistä vetoamalla virka- tai työehtosopimuksiin, tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltunen muistuttaa tiedotteessa.

Molemmat vanhemmat ovat vuodesta 2022 lähtien voineet käyttää yhtä yhtä paljon vanhempainvapaata. Tasa-arvovaltuutettu nostaa esiin, että miehet kuitenkin käyttävät Kelan tilaston mukaan vain vajaan viidesosan vanhempainvapaasta, jota molemmilla vanhemmilla on käytettävissä synnyttävälle henkilölle myönnettävän raskausvapaan lisäksi.

Hiltusen mukaan olisi tasa-arvon kannalta parasta, että miehet käyttäisivät puolet vanhempainvapaapäivistä.

– Tämän takia on tärkeää, ettei miehiä syrjitä perhevapaiden käytössä. Työpaikoilla ja työehtosopimuspöydissä ei vielä riittävästi tunneta perhevapaata koskevan lainsäädännön tavoitteita eikä aina tunnisteta tasa-arvolain sukupuolisyrjinnän kieltoa perhevapaissa.

TASA-ARVOVALTUUTETTU on antanut kolme lausuntoa, joissa se katsoo työehtosopimusmääräysten rikkovan tasa-arvolain palkkasyrjinnän kieltoa.

Ensimmäisessä on kyse isän oikeudesta palkkaan ja työsuhde-etuihin vanhempainvapaan ajalta perheuudistuksen jälkeen.

Kahdessa muussa on kyse perhevapaalla olevan oikeudesta kertakorvaukseen. Näissä tasa-arvovaltuutettu on lausunnossaan suosittanut työehtosopimuksen solmineita toimimaan asiassa siten, etteivät niiden käytännöt ole pakottavan lainsäädännön vastaisia.

Tapauksissa toinen koski Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusta, jonka ovat solmineet Teknologiateollisuuden työnantajat ja Ylemmät toimihenkilöt YTN. Toisessa tapauksessa tarkasteltiin Elintarviketyöntekijöiden työehtosopimusta, jonka sopijaosapuolet ovat Elintarviketeollisuusliitto ja Suomen elintarviketyöläisten liitto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE