Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tässä Heinäluomien evästykset hallituksen kehysriiheen – ”Nyt on kyllä keskustaan liittyen odotukset tosi korkealla”

Lehtikuva

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma veikkaa ”Heinäluomat – et ikinä arvaa” -podcastissa, ettei ensi viikon kehysriihestä ole tulossa helppoa. Hän viittaa julkisuudessakin käytyyn ”sapelin kalisteluun”. Heinäluoma arvioi, että hallitus päätyy etenemään paikallisessa sopimisessa työehtosopimusten piirissä.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Sehän on meidän hallitusohjelmamme kirjaus ja sillä tavalla varmistetaan se, ettei lähdetä romuttamaan työehtosopimisen mallia ja suomalaisen sopimisen järjestelmää, jossa työehdot luovat turvaa työntekijälle. Tämä on yksi isoista keskusteluista ja väännöistä, mitä hallituksessa joudutaan tulevalla viikolla käymään.

Myös SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma näkee keskustan vetäneen jo pitkän aikaa kovaa linjaa ja nimenomaan julkisuuden kautta. Hänen mukaansa keskusta on unohtanut Mauno Koiviston viisauden.

– ”Politiikka on odotusten hallintaa.” Jos nostaa odotukset korkealle, sitten pitää hypätä odotusten yli verrattuna siihen vaihtoehtoon, että tekisi vähän paremman työn mitä yleisesti odotetaan. Nyt on kyllä keskustaan liittyen odotukset tosi korkealla.

Eero Heinäluoma huomasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen vetäneen perjantaina ”kovat säkeet pohjalle”.

– Ihmettelin sitä, kun hän oli niin tavattoman huolissaan velkaantumisesta, huolissaan siitä sopii olla, ei siinä mitään ja kaikki me olemme huolissamme, mutta hän ei ole kyllä nähnyt, mitä kello on maailmalla lyönyt, että kaikkialla se viesti (on), ja myös tällä viikolla kun olin Euroopassa, niin hyvin voimakkaasti, ettei pidä elvytystä lopettaa liian aikaisin. Että se saattaa kääntää koko maanosamme taloutta negatiiviseen suuntaan ennen kuin ollaan päästy normaaliin tukevaan kasvuun kiinni.

EVELIINA HEINÄLUOMA sanoo toivovansa, että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on lukenut Paavo Lipposen ajatuksia. Demokraatti julkaisi Lipposen haastattelun aiemmin viikolla.

– Paavokin muistutti tästä Suomen elvytyksen mittakaavasta ja otti myös kantaa nimenomaan siihen, että tässä täytyy näistä 1990-luvun virheistä ottaa opiksi ja panostaa elvyttävään, ei kiristävään talouspolitiikkaan.

Eveliina Heinäluoma muistutti, että Suomen panostukset ovat esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna maltilliset.

– Ei tässä kannata lähteä nyt näillä pienillä panostuksilla vielä entisestään kiristämään.

Hän ennustaa, että vääntöjen kohteena riihessä on myös työttömyysturvajärjestelmä.

– Toivon, että siinä hallitus päätyy kuitenkin sellaisen tasapainoiseen ratkaisuun, ettei tässä kriisin keskellä lähdetä leikkaamaan kaikista heikoimmassa asemassa olevilta.

Eero Heinäluoma kaipaa myös selkeää työllisyysohjelmaa, kun hallitus tulee riihestä ulos.

– Kansalaiset varmasti kaipaavat sitä, että hallitus kertoisi miten se aikoo edistää työllisyyttä käytännön toimilla. Ei ole yhtä hokkuspokkustemppua, uskon että ihmiset ymmärtävät tämän vaan tarvitaan monia asioita, kymmeniä asioita, joissa pitää tehdä paremmin, jotta meillä on osaavaa väkeä ja he löytävät työpaikat mahdollisimman nopeasti ja työttömyys ei pääse pitkittymään.

Koko podcast on kuunneltavissa täällä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE