Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tätä ei voida hoitaa populistisin keinoin pistämällä rautaa rajoille” – SDP hakee vahvaa tasapuolista kumppanuutta Afrikan kanssa

SDP julkaisi tänään Afrikka-politiikan linjauksensa, joissa avataan puolueen ajattelua Suomen, EU:n ja Afrikan kumppanuuden vahvistamisesta.

Marja Luumi

Demokraatti

Puheenjohtaja Antti Rinne huomautti, että perinteisesti Suomi on harjoittanut kehitysyhteistyötä, jossa maanosaa autetaan järjestöjen kautta yhteistyössä valtion kanssa.

– Mutta tämä julistus lähtee vahvasta yhteistyöstä. EU:lla ja Suomella sen aktiivisena jäsenenä on mahdollisuus ja velvollisuus edistää Afrikan myönteistä kehitystä tasavertaisen kumppanuuden pohjalta, hän painotti tämänpäiväisessä puolueen Afrikka-seminaarissa.

Erityinen mahdollisuus Suomella on EU-puheenjohtajamaana.

– YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, kuten ilmastonmuutoksen torjumisen sekä demokratian ja rauhan vahvistamisen kannalta Afrikka on avainasemassa.

Rinteen mukaan Afrikan mantereella on valtava potentiaali, mutta sen kestävä hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua maailmantalouteen.

– Suomen tulee olla aktiivinen globaalitoimija verovälttelyn ja veroparatiisien kitkemisessä sekä tukea Afrikan maiden oman verojärjestelmän ja veronkannon toimivuutta. Maakohtainen veroraportointi ja monikansallisten yritysten kirjanpito tekevät veronmaksun läpinäkyvämmäksi.

Lisää aiheesta

SDP:n Afrikka-politiikan ytimessä ovat esimerkiksi reilu työelämä, koulutuksen korostaminen kestävän kehityksen edellytyksenä, demokratian ja hyvän hallinnon tukeminen, vastuullisen kaupan ja talouden edistäminen sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen.

SDP näkee, että Suomeen tarvitaan Afrikka-politiikkaa pelkän Afrikan kehitysyhteistyöpolitiikan sijaan.

– Afrikan mailla on selkeästi ilmaistu tahto ottaa tulevaisuutensa yhä vahvemmin omaan ohjaukseensa. SDP antaakin tukensa Afrikan unionin ja EU:n kumppanuusneuvottelujen viemiselle eteenpäin. Esitämme lisäksi, että Suomi määrittelisi tavoitteensa ja lähtökohtansa kumppanuudelle omassa Afrikkaa koskevassa strategiassa, SDP:n globaali- ja kehityspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Folke Sundman summasi.

“Satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle Afrikasta.”

Suomalainen hyvinvointivaltio, jota on rakennettu 1900-luvun alusta lähtien, voisi Rinteen mielestä olla Afrikan kehittämisen tavoitteena.

– Sitä tietoa voisimme viedä eteenpäin ja antaa keinot afrikkalaisten käyttöön.

Hän otti esimerkiksi suomalaisen koulutusjärjestelmän, jonka periaatteista voisi olla apua, jotta jokaisella afrikkalaisella olisi mahdollisuus kouluttautua.

Rinne varoitti seurauksista, jos globaali yhteistyö ei tuota Afrikassa tulosta ja ilmastonmuutos tekee maanosassa tuhojaan samaan aikaan, kun väestön on arvioitu kasvavan räjähdysmäisesti.

– Helsingin yliopiston rehtorin johtama työryhmä on arvioinut, että satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle Afrikasta. Tätä ei voida hoitaa populistisin keinoin pistämällä rautaa Euroopan rajoille.

Hän painotti tehokkaan yhteistyön keinoja.

– Paras tapa on huolehtia Afrikan kehittymisestä – että siellä on puhdasta ruokaa ja vettä, mahdollisuus kouluttautua ja löytää työpaikka.

Rinne huomautti, että se on iso haaste afrikkalaisille itselleen.

– Me haluamme olla siinä apuna kumppanina – ei niin, että ohjeistamme, että näin teidän täytyy tehdä. Tämä on sosialidemokraattisen liikkeen keskeinen viesti Afrikka-keskusteluun. Jos SDP on pääministeripuolue huhtikuun vaalien jälkeen, ja kun Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa, me viemme sitä vahvasti eteenpäin eurooppalaisessa politiikassa.

“Kun kännykät tulivat Afrikkaan, niitä kaikkia kutsuttiin yleisnimellä “Nokia”.”

Globalisaatioon perehtynyt professori Franklyn Lisk brittiläisestä Warwickin yliopistosta valotti seminaarissa haasteita ja näköaloja Afrikan kestävälle kehitykselle.

– Avainviestini on se, että Suomi tunnistaisi Afrikan mahdollisuudet, hän totesi Demokraatille.

Lisk painotti maiden ja kansalaisten tasavertaista kumppanuutta, joka perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja vastuuseen.

– Sekä Afrikka että Suomi voivat hyötyä tästä kumppanuudesta. Suomella on paljon tarjottavaa oman kokemuksen kautta. Teillähän on maailman paras peruskoulutusjärjestelmä. Suomen osaaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä on myös huippua.

Liskin mielestä Suomen kannattaisi “mainostaa” Afrikassa myös teknologista osaamistaan, kun digitalisaatio ottaa isoja harppauksia maanosassa.

– Kun kännykät tulivat Afrikkaan, niitä kaikkia kutsuttiin yleisnimellä “Nokia” – ei väliä, mitä merkkiä ne olivat, Lisk naurahti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE