Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tätä tietää tulorajojen paluu: Poliisikin liian suurituloinen – asunnonhakija voi menettää jopa 350€/kk

Valtiovalta palautti tämän vuoden alusta tulorajat Ara-vuokra-asunnoille pääkaupunkiseudulla. Yksin asuntoa hakeva tai asuntoa vaihtava saa tienata korkeintaan 3 000 euroa kuukaudessaan päästäkseen kiinni valtion tukemaan Ara-asuntoon. Tuloraja nousee, jos huoneistossa asujia on enemmän.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät – Kova ry:n toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen pitää tulorajoja täysin tarpeettomina.

Kova ry:n selvitys viime syksyltä kertoo syyn:

– Esimerkiksi yksin vuokra-asuntoa Espoosta hakeva henkilö menettää jopa 350 euroa kuukaudessa nettotuloina, jos hänen tulonsa ylittävät tulorajan verrattuna henkilöön, jonka tulot jäävät alle tulorajan.

Mikä Kova ry?
Vuonna 2013 perustettu yleishyödyllisten vuokrataloyhteisöjen edunvalvonta- ja palvelujärjestö
Jäseninä mm. kunnallisia vuokrataloyhtiöitä ja nuorisoasuntoja rakennuttavia yhteisöjä Niiden omistuksessa on yli 163 000 vuokra-asuntoa
Niissä on koteja lähes 290 000 ihmiselle
Jäsenyhteisöille valmistui vuonna 2016 yli 1 500 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa.
Nettotulojen ero selittyy sillä, että yli 3 000 euroa ansaitseva ei voi saada edullisempaa valtion tukemaa vuokra-asuntoa. Hän joutuu etsimään huomattavasti kalliimman vuokra-asunnon vapailta markkinoilta.

Lisää aiheesta

– Esimerkiksi poliisin tai sairaanhoitajan katsotaan olevan liian hyvätuloinen asumaan valtion tukemassa vuokra-asunnossa, Parkkonen ihmettelee.

Valtiovalta perustelee tulorajojen palauttamista sillä, että pienituloisimmat pääsevät helpommin valtion tukemiin vuokra-asuntoihin. Kova ry:n mielestä se on onnistunut tähänkin asti asukasvalinnalla. Tätä osoittaa myös ympäristöministeriön selvitys vuonna 2014.

Toissijaisilla toimilla ei korjata todellista ongelmaa: kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vähäisyyttä.

Kova ry pelkää, että tulorajojen palauttaminen lisää byrokratiaa ja kustannuksia sekä nostaa vuokria. Vuokrataloyhtiöiden asukasrakenne uhkaa myös yksipuolistua ja näin lisätä entisestään asuinalueiden eriarvoistumista. Lisäksi asuntojen vuokraus hidastuu, asunnot ovat pitempään tyhjillään ja vuokrataloyhtiöiden luottotappio- ja muut riskit nousevat.

– Tulorajojen käyttöönotto ei myöskään tue hallituksen pyrkimystä keventää säätelyä ja purkaa normeja, Parkkonen huomauttaa.

Tulorajoilla ei korjata hänen mukaansa todellista ongelmaa: kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vähäisyyttä.

– Sitä ei korjata toissijaisilla toimilla vaan ainoastaan rakentamalla entistä enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE