Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Tavoite tuplata matkailuvienti vaikuttaa epärealistiselta” – ammattiliitto pettyi määrärahaan

Palvelualojen ammattiliitto PAM pettyi budjettiriihessä matkailun ensi vuoden määrärahoihin. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että palvelualat ovat kannatelleet Suomen työllisyyttä myös viimeisimpien taantumien läpi.

Demokraatti

Demokraatti

– Myönteisen työllisyyskehityksen saavuttamiseksi on kehitettävä elinvoimaisia palvelualoja – kuten matkailua. Nyt sen määrärahat kuitenkin vähenivät aiemmasta.

Vuonna 2019 Business Finlandilla oli käytettävissä Suomeen suuntautuvan matkailun edistämiseen 9 800 000 sekä Matkailu 4.0 -toimenpideohjelmaan 6 350 000 euroa. Toimenpideohjelma päättyy tämän vuoden lopulla.

Hallituksen budjetissa sen tilalle on tarjolla ensi vuodelle viiden miljoonan euron määräraha, joka PAMin mukaan käytännössä laskee matkailuun käytettävää rahaa.

– Työ- ja elinkeinoministeriön tavoite tuplata matkailuviennin määrä vuoteen 2028 mennessä vaikuttaa epärealistiselta rahoituksen määrään nähden, Rönni-Sällinen huomauttaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että matkailu on merkittävä työllistäjä Suomessa.

– Se kasvaa voimakkaasti ja toisin kuin monet muut elinkeinotoiminnan alat, matkailualan työpaikat eivät siirry maasta. Tällä rahoituksella Suomi jää vastaisuudessakin jälkeen muista Pohjoismaista – eikä se ole myöskään linjassa hallitusohjelman kirjausten kanssa.

Lisää aiheesta

“Kaupan alaa tulee kehittää kokonaisuutena.”

PAM katsoo, että suotuisan työllisyyskehityksen vuoksi on äärimmäisen tärkeää panostaa palvelualoihin, jotka työllistävät tulevaisuudessakin. Matkailun lisäksi on tärkeää kehittää myös kaupan alaa.

Rönni-Sällinen odottaakin, että elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) käynnistää pikaisesti hallitusohjelmassa luvatun kaupan alan tulevaisuusselonteon valmistelun, joka antaisi keinoja kohdata alan rakennemuutoksen.

Hän odottaa valmisteluun laajapohjaista yhteistyötä.

– Verkkokaupan ja kulutustottumusten vauhdikas muutos haastaa meitä kaikkia kaupan alalla toimivia. Työpaikoilla työntekijöiden osaaminen sekä oppimisen jatkuvuuden turvaaminen korostuu, ja ilmastonmuutos vaatii meitä kehittämään toimintatapojamme kestävämmiksi. Kaupan alaa tuleekin kehittää kokonaisuutena, Rönni-Sällinen painottaa.

PAM kiittää muuten budjetin kokonaisratkaisua, erityisesti satsaukset ammatilliseen koulutukseen sekä maksuttomaan toiseen asteeseen 2021 ovat tervetulleita.

– Vain varmistamalla laadukkaan ammatillisen koulutuksen annamme työntekijöille parhaat eväät elinikäiseen oppimiseen sekä työhyvinvointiin, Rönni-Sällinen muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE