Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Teatteriarvio: Kansallisteatterin Undocumented Love pysäyttää tositarinoillaan

Kansallisteatterin Undocumented Love -esityksen monikansaliseen esiintyjäryhmään kuuluvat vasemmalta Kalle Lehto, Bakr Hasan, Marja Salo, Mohammad Manla ja Angela al Debs.

Vankilan pimeydessä tanssija Angela Al Debs kohtaa poliittisen vangin, oman äitinsä. Vieressä muut vangit ja vierailijat itkevät. Vierailuaika on nopeasti ohi ja äiti jää pimeyteen. Kaiken ympärille levittäytyy kotimaa, joka on murentumassa sodan alle.

Eeli Vilhunen

Syyrian konflikti on varmasti yksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä. Miljoonia ihmisiä on joutunut vuosien saatossa pakenemaan sodan jaloista ja jättämään kotinsa. Mediasta puskevien juttujen virta maasta suurvaltojen pelinappulana ja taistelutantereena on ollut vuolas. Ohjaaja Jussi Lehtoselta ja käsikirjoittaja Kati Kaartiselta nähtiin Kansallisteatterissa muutama vuosi takaperin pakolaisuuden ja kodin tematiikan ympärille rakentunut teos Toinen koti. Aiheen parissa työpari jatkaa nytkin Omapohjassa kantaesitetyllä Undocumented Love -esityksellä, jonka keskiöön nousevat tarinat ihmisen oikeudesta olemassaoloon sekä kysymykset identiteetistä.

TEATTERI
Kansallisteatteri, Omapohja
Kati Kaartinen: Undocumented Love

Ohjaus Jussi Lehtonen – Lavastus ja puvustus Katri Rentto – Valosuunnittelu Eero Alava – Ääni ja musiikki Sanna Salmenkallio ja Ali Saad – Näyttämöllä Angela al Debs, Bakr Hasan, Kalle Lehto, Mohammad Manla, Marja Salo

Ote on vahvasti dokumentaarinen. Kuten Toisessa kodissa, niin myös Undocumented Love -esityksessä Lehtonen ja Kaartinen ovat tehneet valtavan taustatyön. Esitykseen on haastateltu pakolaistaustaisia ihmisiä Suomen lisäksi Serbiassa, Englannissa, Libanonissa ja Turkissa. Työryhmä on myös järjestänyt työpajoja pakolaislapsille. Viidestä esiintyjästä kaksi on kotoisin Syyriasta, kaksi Suomesta ja yksi Irakista.

Haastattelujen ja kenttätyön pohjalta on muodostunut esitys, jossa näiden viiden esiintyjän voimin kerrotaan englanniksi, suomeksi sekä arabiaksi tositarinoita vainosta ja hädästä. Näiden rinnalle tarinoista nousee kuitenkin esiin ehkä kaikkein vahvimpana ihmisten kyky taistella olemassaolostaan. Mutta mikä on tämän taistelun hinta ja mitä se tekee ihmiselle?

Katsomo on rakennettu mustan tilan pohjalle ja asemoitu ympäröimään tummiin pukeutuneita esiintyjiä. Tunnelma yhdessä jaetusta hetkestä, kokoontumisesta tarinoiden äärelle on vahva. Viisi esiintyjää, viisi viestintuojaa kohtaloista kriisin alla. Tarinoiden vaikuttavuutta lisää näyttelijöiden ilmaisun vähäeleisyys. Asiat kerrotaan suoraan ja säästelemättä. Yksi esityksen koskettavimmista hetkistä nähdään, kun näyttelijä Bakr Hasan nostaa kuollutta isäänsä hiekkamontusta.

Näkymiä uutisvirran takaa

Undocumented Love fokusoituu henkilökohtaiseen uutisvirran takana. Suurvaltapolitiikka ja öljyn ympärille kietoutuva valtataistelu jylläävät kyllä taustalla mutta lähempänä on ennemminkin ihmisen kokemus tästä kaikesta. Miten karua on, kun paenneet joutuvat sinnittelemään radiosta heikolla signaalilla tulevien uutisten varassa, joiden epäselvyys ajaa odotuksen tilaan, eteenpäin menon sijasta.

Esitys jakautuu kolmeen osaan, jossa tarinankerronta yhdistyy fyysisen teatterin keinoihin ja sirkukseen. Tarinat ovat irrallisia toisistaan mutta kertovat samaa tarinaa ihmisten hädästä kaoottisessa tilanteessa. Tietynlaisena comic reliefinä esityksessä nähdään klovni Mohammad Manlan ja sirkustaiteilija Kalle Lehdon taidokas klovneriaosio, joka onnistuu naurattamaan näyttämällä vakavan aiheen absurdissa valossa öljykanistereineen ja sammuvine valoineen.

Esityksen voima pohjaa henkilökohtaiseen. Tästä huolimatta esiintyjäjoukon kotimaisten näyttelijöiden näkokulmat tuntuvat osin irrallisilta esityksen muusta sisällöstä, vaikka muodostavatkin kontrastin, peilaavan taustan aiheelle.

Undocumented Love tuo esille myös vainon monet motiivit seksuaalisesta suuntautumisesta, poliittiseen aktiivisuuteen. Taiteilijana toimiminenkaan ei aina ole itsestäänselvyys, mikä voimistaa esityksen humaania sanomaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE