Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

22.5.2025 10:22 ・ Päivitetty: 22.5.2025 10:25

Tehyssä raivostuttiin poliisin päätöksestä – ”Tämä ei jää tähän”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Tehyn tekemään rikosilmoitukseen suojelu- ja hätätyölain valmistelusta yhtyi yli 10 000 jäsentä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo olevansa ”todella surullinen” poliisin päätöksestä tehdä syyttämättäjättämispäätös suojelutyötä koskevassa lakihankkeessa. Järjestön lakiasiainjohtajan mukaan asiassa tullaan katsomaan kaikki kortit.

Susanna Luikku

Demokraatti

Rytkönen kuvaa tiedotteessa päätöstä ”suureksi pettymykseksi Tehyn jäsenille, joita epäasiallisesti valmisteltu ja työtaisteluja murtava lakimuutos koskee”.

Tehyn tekemään rikosilmoitukseen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiesten toiminnasta yhtyi yli 10 000 jäsentä.

Puheenjohtajan tulkinnan mukaan poliisin päätös tarkoittaa, ettei virkamiehillä olisi mitään vastuuta, eikä näiden tarvitsisi noudattaa lakeja tai sääntelyä.

– Jos asia on kuten poliisi väittää, meidän pitää käydä laajempi yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten estetään täysin epäasiallinen lainvalmistelu ja luisuminen Unkarin tielle. On syytä kysyä, tunteeko poliisi Suomen lainsäädäntöä, ja mikä on hoitajien oikeusturva tässä niin sanotussa oikeusvaltiossa, Rytkönen lataa tiedotteessa.

Tehyn lakiasiainjohtajan Kari Tiaisen mukaan lainvalmistelussa ei ole noudatettu lakiin perustuvaa kolmikantaista valmistelua, ja järjestö aikoo ryhtyä jatkotoimiin.

Mitä ne jatkotoimet mahdollisesti ovat?

Lisää aiheesta

– En halua vielä tässä vaiheessa alkaa niitä yksilöidä, koska päätös on niin tuore. Otamme nyt aikalisän ja selvitämme vaihtoehdot – mutta sen voi sanoa, että emme jätä tätä tähän. Kaikki kortit katsotaan, Tiainen kommentoi Demokraatille.

Työaikalain muutoksen (hätätyö) osalta ei ole noudatettu lakiin perustuvaa kolmikantaista valmistelua. Työlainsäädännön muutokset on valmisteltava kolmikantaisesti. Se näyttää nyt poliisilta unohtuneen.

Tiainen painottaa, että Tehy on valmistautunut asiaan jo tes-neuvotteluissa.

– Äsken päättyneellä kunta- ja hyvinvointialan neuvottelukierroksella työ- ja virkaehtosopimukseen saatiin voimaan sopimusmääräys, jonka mukaan suojelutyöstä ja työtaistelun aikana teetettävästä hätätyötä on maksettava 1,3-kertainen palkka. Tämä parantaa työntekijöiden asemaa, vaikka tämä huonosti valmisteltu laki nyt säädettiinkin.

ESISELVITYS aloitettiin, kun poliisi sai Tehyltä tutkintapyynnön suojelutyötä koskevassa lakihankkeessa.

Järjestö katsoi, että lainsäädäntömenettelyssä oli rikottu kuulemisvelvollisuutta ja että TEMin virkamiehet pitivät muutosta valmistelleen kolmikantaisen työryhmän tietämättömänä esitykseen loppuvaiheessa lisätystä hätätyösäädöksen olennaisesta muutoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Katariina Rinne kommentoi aiemmin, että virkarikoksen kriteerit eivät tapauksessa täyttyneet, koska lainsäädäntömenettelyssä toimimista ei ole säädetty riittävän täsmällisesti siihen velvoittavassa normistossa.

– Menettelyä ja siihen liittyvää kuulemista ohjataan erinäisissä oppaissa, mutta oppaiden vastaiseen toimintaan ei voi perustaa virkarikosvastuuta, Rinne sanoi.

Millariikka Rytkösen mukaan päätöksellä ”suomalainen yhteiskunta näytti jälleen karvansa hoitajille ja osoitti, miten huonosti hoitajia kohdellaan”.

– Nyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja KT:n entinen toimitusjohtaja Markku Jalonen saivat juuri sen läpi, mitä he halusivat. Tämä on suomalaista saunanlaudepolitiikkaa, ja hoitajat ovat kärsijöitä, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

LAKIESITYS suojelu- ja hätätyön muutoksista hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona 22. toukokuuta.

Asiaa valmistelleessa työ- ja tasa-arvovaliokunnassa sosiaalidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät jättivät mietintöön yhteisen vastalauseen, jossa ne ehdottivat lakiehdotusten hylkäämistä ja neljää lausumaa. Myös keskusta jätti mietintöön vastalauseen, jossa ehdotettiin hätätyötä koskevan lakiehdotuksen hylkäämistä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) kritisoi esitystä ylimitoitetuksi, laillisia työtaistelutoimia rajoittavaksi sekä työnantajan väärinkäytökset mahdollistavaksi.

Yleisesti ottaen poliisin toiminnasta ja päätöksistä voi valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle, joissain tapauksissa myös aluehallintovirastolle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU