Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Teknologiateollisuuden temppu sai asiantuntijan sanomaan suorat sanat: Viekää oikeuteen – Näin Ammattiliitto Pro aikoo reagoida

Marja Luumi
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan Teknologiateollisuuden päätös lopettaa Ammattiliitto Pron jäsenten ay-jäsenmaksujen periminen palkasta on kielletty toimenpide. Asiasta uutisoi eilen Lännen Media.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Tähän ei ole Teknologiateollisuudella oikeutta, koska on tehty yksilöllinen sopimus työntekijän ja työnantajan välillä. Siinä pitäisi olla irtisanomisehto, jotta perimisen voisi lopettaa, Koskinen perusteli.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtajan Jarkko Ruohoniemen mukaan ay-jäsenmaksujen perimisen lopettaminen on mahdollista, vaikka työntekijä ja yritys ovatkin tehneet kahdenkeskisen sopimuksen.

– Se pohjautuu työehtosopimukseen. Työehtosopimus ei ole voimassa eikä työrauha ole voimassa, Ruohoniemi sanoi Lännen Medialle.

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset pidättäytyvät toistaiseksi ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksujen perinnästä ja tulouttamisesta vastatoimena Pron sunnuntaina ilmoittamalle laajalle lakolle teknologiateollisuudessa. Liitto uhkaa kahden viikon lakolla kuudessakymmenessä Teknologiateollisuuden jäsenyrityksessä 27. tammikuuta alkaen.

Seppo Koskinen kehotti Prota viemään asian työtuomioistuimeen, jotta saataisiin selvyys, onko työehtosopimuksen pysyvä liite voimassa myös sopimuksettomana aikana.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa Demokraatille, että Pro tutkii myöhemmin millä tavalla yrityksissä on lähdetty toteuttamaa jäsenmaksujen perimistä.

– Tuo on suositus jäsenyrityksille, ne tietysti ratkaisevat sen, Malinen sanoo.

Hän muistuttaa, että Pro ei voi tietää siitä, miten yritykset Teknologiateollisuuden suositukseen reagoivat ennen kuin jäsenmaksuja tilitetään.  Likikään kaikkien yritysten osalta tilitykset eivät tapahdu edes kuukausittain. Niinpä toimen vaikuttavuus, jos se lopulta realisoituu, nähtäisiin vasta kevään aikana.

Malinen toteaa, että Prossa käydään nyt läpi asian juridista puolta.

– Jos yritykset tähän ryhtyvät ja on selvää, että he ovat toimineet vastoin sopimuksia, totta kai otamme harkintaan oikeustoimet.

– Tällä hetkellä kuitenkin liittona keskitymme siihen, että neuvotteluratkaisuja alkaisi syntyä eikä siihen, että rakennettaisiin lisää riitaa, Malinen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE