Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Teknologiateollisuudessa valonpilkahdusta: ”Piristyminen on toistaiseksi valitettavan kapeilla harteilla”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Alamäki vaikuttaa pysähtyneen teknologiateollisuudessa, mutta tulevaisuus huolettaa koronatilanteen takia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yli puolet teollisuusyrityksistä ilmoittaa yhä, että hiljaisin aika on vasta edessä. Osa suuremmista yrityksistä kertoo näkymien kuitenkin jo kirkastuneen. Tiedot perustuvat Teknologiateollisuuden jäsenkyselyihin, jotka tehtiin lokakuun aikana.

Jäsenkyselyn perusteella vaikeudet kasautuvat nyt erityisesti pk-yrityksiin, sillä osassa suuria ja keskisuuria yrityksiä tilaukset kääntyivät kasvuun heinä−syyskuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Lomautusjärjestelyjen piirissä oli syyskuun lopussa lähes 40 000 ihmistä. Suuremmilla yrityksillä näköpiirissä olevien lomautusten määrä on vähentynyt, raportissa todetaan.

Lähes kolmannes teollisuustoimialojen yrityksistä raportoi kyselyissä edelleen, että heikko kysyntä vaivaa toimintaa erittäin paljon. Luku on pysynyt lähes muuttumattomana koko syksyn ajan.

– Kokonaisuutta arvioitaessa voidaan todeta, että alamäki ei enää jatkunut kolmannella vuosineljänneksellä. Teknologiayritysten tilanne jatkuu kuitenkin haastavana pitkälle alkutalveen, Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras (kuvassa) arvioi tiedotteessa.

Rautaportaan mukaan yritysten väliset erot ovat poikkeuksellisen suuria, ja epidemia-aallon nopea voimistuminen luo uutta epävarmuutta.

Tilauskertymä yllätti myönteisesti.

Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymä yllätti kyselyn perusteella kuitenkin myönteisesti, sillä muutamat merkittävät onnistumiset käänsivät yhteenlasketun tilauskertymän kasvuun edellisen heikon kvartaalin jälkeen.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä−syyskuussa euroina 8 prosenttia enemmän kuin edellisellä kvartaalilla. Tilauksia tuli kuitenkin 12 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

− Tilanteen piristyminen on toistaiseksi valitettavan kapeilla harteilla. Jos muutaman yrityksen erinomainen suoriutuminen jätetään pois laskuista, koko toimialan tilausten kasvu sulaa lähes kokonaan pois, Rautaporras sanoo.

”Edessä on todellinen happotesti paikalliselle sopimiselle.”

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jaakko Hirvolan mielestä valmisteilla oleva kustannustuki on saatava mahdollisimman pian voimaan, ja sen kestoa pitää jatkaa vuoden 2021 puolelle.

− Suomella ei ole varaa siihen, että perusterveet yritykset kaatuvat tai joutuvat merkittävästi supistamaan tuotantokapasiteettiaan. Menetetty tuotanto ei tule välttämättä koskaan takaisin, Hirvola toteaa tiedotteessa.

Hän toivoo, että päättäjät eivät sorru EU:n elvytysrahoja jakaessaan siltarumpupolitiikkaan vaan varat käytetään vaikuttaviin, investointeja, uudistumista ja vientiä kiihdyttäviin digivihreisiin hankkeisiin.

− Muuten elvytyksestä tulee menetetty mahdollisuus.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin tärkeänä, että teknologiateollisuuden työpaikoilla tartutaan tulevana talvena mahdollisuuteen neuvotella paikallisista palkkaratkaisuista.

Hänen mukaansa tuoreet taloustiedot osoittavat, että lukuisilla yrityksillä ei ole mahdollisuutta työehtosopimuksiin kirjattuihin kahden prosentin palkankorotuksiin.

− Paikallisia ratkaisuja tarvitaan, ja edessä on todellinen happotesti paikalliselle sopimiselle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE