Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Teollisuus hakee yhdessä positiivista kierrettä: “Toisia hakkaamalla ei edistytä” – näin menestyy yritys, työntekijä viihtyy ja kansantalous kiittää

Riku Aalto ja Eeva-Liisa Inkeroinen naurahtivat, että Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden mallin toimia yhdessä saa mieluusti kopioida.

“Kehu joku huomenna.” Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen oli eilen tilaisuudessa, jossa kehotettiin antamaan kiitosta jollekin. Hän teki työtä käskettyä, kun työnantajaliitto Teknologiateollisuus ja työntekijäliitto Teollisuusliitto lanseerasivat historiallisen yhteisen 2-vuotisen ohjelman Suomen työmarkkinoilla.

Marja Luumi

Demokraatti

– Aion nyt kehua Riku Aaltoa ja koko Teollisuusliittoa, joka on hyvä neuvottelukumppani. Yhteistyön pitkät perinteet ja ja niiden saavutukset ovat näkyneet valitettavan vähän julkisuudessa viime aikoina, hän totesi.

Kohde, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, painotti myös, että yhteinen tuottavuusohjelma ei suinkaan ole mikään päänavaus liittojen yhteispelissä. Teollisuuden alalla esimerkiksi paikallinen sopiminen ei ole mikään uusi asia.

Kaiken taustalla on hänen mukaansa luottamuksen ilmapiiri, joka on osoittanut hiipumistaan myös työmarkkinoilla. Teollisuuden osapuolet haluavat näyttää mallia muille.

– Vain yhdessä tekemällä voimme onnistua. Toisia hakkaamalla ei edistytä, vaikka sillä otsikoihin pääseekin. Me haluamme luoda positiivista kierrettä Suomeen, Aalto selvitti yhteisen mission taustoja, jotka juontuvat syksyn työehtosopimusneuvotteluihin.

Tuottavuutta yhdessä -ohjelman tavoitteena on taata kestävästi yritysten menestys, työpaikkojen säilyminen ja uusien syntyminen. Tähän pyritään yhteistoiminnalla, paikallisella sopimisella ja Lean-filosofian mukaisella osallistavalla johtamisella.

Liitot yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa vain lanseeraavat hankkeen, mutta käytännön työ jää yritysten – niiden johdon ja työntekijöiden – harteille.

Lisää aiheesta

“Ei ole asiaa tulla mukaan, jos molemmat osapuolet eivät ole matkassa mukana.”

Yritykset saivat esimakua yhteistyön askelmista tuottavuudessa keskiviikkona. Avausseminaarin perusteella tuottavuusohjelma näyttäisi kiinnostavan. Siihen osallistui noin 60 yritystä.

Kuinka hyvin lähtee sitten koko porukka työpaikoilla mukaan tuottavuutta nostamaan? Inkeroinen luotti siihen vakaasti siihen, koska “tupa oli täynnä”, vaikka ohjelmaa vasta lanseerataan.

– Koko idea on se, että tämä on luotu yhdessä. Ei ole asiaa tulla mukaan, jos molemmat osapuolet eivät ole matkassa mukana. Uskon, että vanhakantaista vastakkainasettelu-henkeä ei ole ilmassa, kun molempien osapuolten tarpeet tulevat aidosti huomioiduksi.

Aalto pohti, että jonkinlaista muutosvastarintaa voi olla, mutta onnistumisen esimerkit voivat muuttaa asenteita.

– Lähtökohta on se, mitä voidaan parantaa, eikä etsiä syyllisiä, niin kuin tässä maassa aina tehdään.

Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen huomautti, että käyrää ei nosteta ylös yhdellä hokkuspokkus-tempulla vaan tuottavuus ja hyvinvointi syntyvät pienistä puroista.

Molempien liittojen arvio oli, että ohjelmaan lähtee mukaan ensialkuun muutamia kymmeniä yrityksiä.

– Mutta hyvä kello kuuluu kauas…. Jää nähtäväksi, Aalto muistutti.

Työntekijöiden selkänahasta repiminen täytyy välttää ehdottomasti.

Osallistava johtaminen on yksi keskeisistä tuottavuusohjelman onnistumisen edellytyksistä. Yhdessä tekemisen taito on Aallon mielestä rapistunut jossain määrin. Avoin keskustelu voi olla työpaikoilla vaikeaa.

– Nyt tulee paljon uusia työntekijöitä, luottamushenkilöitä, mutta myös uusia johtajia. En ole ihan varma, antaako koulutusjärjestelmämme tarpeeksi eväitä ihmisten johtamiseen. Tähän on syytä kiinnittää huomiota.

“Perinteinen” tapa nostaa tuottavuutta on ollut hiostaa työntekijöitä. Rinteen mielestä työntekijöiden selkänahasta repiminen täytyy välttää ehdottomasti.

– 2009 jälkeen teollisuusyrityksissä on irtisanottu paljon ja useat pyörivät aika ohuella miehityksellä. Tällaisessa tilanteessa on kestämätöntä, että tahtia kiristettäisiin, koska useimmiten se johtaa huonoon lopputulokseen.

Hän uskoo, että työpaikoilla löydetään uusia, kannustavia keinoja: “Kysytään ihmisiltä, miten voisit tehdä fiksummin homman, tai löydätkö kehittämisen kohteita. Hyvä kehitys syntyy pienistä puroista.”

Aalto pitää erittäin tärkeänä Teollisuusliiton kannalta, että tuottavuusohjelma kantaa hyvää hedelmää. Liitto on satsannut siihen paljon.

– Emme olisi lähteneet mukaan, jos emme uskoisi, että ohjelma vaikuttaa ja hyödyttää myös meidän jäseniämme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE