Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Teollisuusliitto ja Pro jättivät uusia lakkovaroituksia kuuden päivän lakoista – ”Haemme ratkaisua, joka sopii vientiteollisuuden tarpeisiin”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Teollisuusliitto jätti perjantaina uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Yrityskohtaiset lakot kestäisivät kuusi päivää, alkaen maanantaina 3. helmikuuta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samalla myös Ammattiliitto Pro ilmoitti kuuden päivän lakoista jotka alkavat samaan aikaan.

Teollisuusliitto ja Pro ilmoittivat viikko sitten kuuden päivän työtaisteluista, jotka alkavat maanantaina 27. tammikuuta.

Uudet lakkovaroitukset koskevat muun muassa Koneen, Konecranesin sekä UPM:n toimipaikkoja.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan kiista palkkaratkaisusta sekä teknologiateollisuuden työntekijöiden että kemianteollisuuden työntekijöitä koskevien työehtosopimusten osalta on poikkeuksellisen vaikea.

-  Sopimusratkaisuissa pitäisi keskittyä toimialan kannalta parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun niin työntekijöille kuin yrityksille. Me emme ole tekemässä keskitettyä palkkaratkaisua, vaan haemme ratkaisua, joka sopii vientiteollisuuden tarpeisiin, Aalto sanoi tiedotteessa.

Teollisuusliitto tavoittelee työehtosopimusneuvotteluista aiemmin julkisuuteen kerrotun mukaisesti kymmenen prosentin palkankorotuksia, joilla tavoitellaan palkansaajien ostovoiman vahvistamista.

Aalto nostaa tiedotteessa esiin Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n hallituksen tuoreen puheenjohtajan Tarja Takki-Halttusen puheet.

– Teknologiateollisuuden työnantajien uusi puheenjohtaja peräänkuulutti eilen palkansaajilta vastuullista suhtautumista neuvotteluihin, ja että ensisijaisesti tulisi varmistaa toimialan kilpailukyky ja yritysten menestymismahdollisuudet. Tämä lausunto on helppo allekirjoittaa, koska meidän tavoitteemme on asetettu nimenomaan toimialan lähtökohdista. Odotammekin että myös työnantajat itse osoittaisivat meiltä vaatimaansa vastuullisuutta.

Aallon mukaan sopimusratkaisujen syntymisessä on kestänyt jo turhan pitkään. Hän huomauttaa, että lähiaikoina on päättymässä useita työehtosopimuksia muilta toimialoilta.

– Ei ole millään tavalla tarkoituksenmukaista, että teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden neuvottelutilanne aiheuttaa tulpan muihin neuvottelupöytiin.

PRON puheenjohtaja Niko Simolan mukaan Pron lakko koskee teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä.

-  Suomen kilpailukyky on tällä hetkellä hyvä, ja nyt on oikea hetki korjata viime vuosien korkean inflaation aiheuttamaa ostovoiman heikentymistä. Samalla ostovoiman parantuminen piristäisi kotimaista kysyntää, Simola sanoi tiedotteessa.

Simolan mukaan Prolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin laajentaa työtaistelutoimia.

-  Mitä kauemmas sopimuksen syntyminen menee, sitä pidemmälle jäsenillemme tärkeät palkankorotukset lykkääntyvät, Simola sanoi.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden sovittelut ovat alkaneet valtakunnansovittelijan johdolla, mutta toistaiseksi tuloksia ei ole syntynyt.

Valtakunnansovittelijan toimisto totesi viestipalvelu X:ssä, että sovittelua jatketaan tiiviisti lähipäivinä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE