Politiikka

Teollisuusliitto uhkaa poliittisella lakolla – SAK:n Eloranta: ”Aktiivimalli koetaan käsittämättömänä rangaistuksena”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Teollisuusliiton valtuusto velvoitti jäsenliitot tiistaina valmistautumaan poliittisiin lakkoihin eduskunnassa hyväksyttyä työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan lakkojen aikatauluja ja muita valmisteluja arvioidaan SAK:n ja Teollisuusliiton hallitusten kokouksissa tammikuussa.

– Välittömästi ei tapahdu mitään, jos joku ammattiosasto ei tee itsenäisesti muita päätöksiä, Aalto viestitti Demokraatille Teollisuusliiton valtuuston kokouksesta.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan aktiivimalli, työttömyysturvan uudistaminen ja kasvupalvelulain valmistelu ovat olleet esillä SAK:n hallituksen kokouksissa.

– Olemme arvioineet niiden sisältöä ja vaikutuksia. Nyt kun aktiivimalli realisoituu, reaktio on äänestyksen alla ollut hyvin voimakas. Tätä ei voida hyväksyä ja se koetaan käsittämättömänä rangaistuksena. Teollisuusliiton päätös heijastelee vahvasti niitä tuntoja, Eloranta sanoo.

Hallitus pilaa tunnelmaa taas aika älyttömänkin asian takia.

Aktiivimalli on saamassa keväällä seurakseen kasvupalvelulain ja hallituksen kaavailemat työttömyysturvan muutokset. Eloranta ei ennakoi millaisia poliittisia lakkoja keväällä mahdollisesti nähdään ja järjestävätkö niitä keskusjärjestö vai ammattiliitot.

– Viime vuonnakin nähtiin Pirkanmaan suunnalla ammattiosastojen operaatio Sipilän hallituksen politiikasta johtuen. Ärtymystä on niin paljon, että paikallisia spontaaneja mielenilmaisuja voi tulla.

Hän kertoo olleensa valiokuntien kriittisten lausuntojen perusteella vielä varovaisen toiveikas myönteisen lopputuloksen suhteen.

– Jossakin vaiheessa vielä ajattelin, että järki otetaan käteen ja katsotaan toteuttaako laki tavoitteita työllisyyden parantamiseksi. Nyt ollaan tietysti pettyneitä.

– Teollisuusliiton valtuuston päätös kertoo siitä tunnelmasta mikä tässä on. Kun sopimuksista on työmarkkinoilla saatu myönteistä kerrottavaa, hallitus pilaa tunnelmaa taas aika älyttömänkin asian takia. Se ei tunnu hyvältä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat