Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ei saa vaarantaa

Ihminen on kokonaisuus. Siksi Suomessa ja Helsingissä on asiantuntijoiden ja päättäjien keskuudessa vahvistunut näkemys, että sosiaali- ja terveyspalvelut tulee kytkeä mahdollisimman läheisesti yhteen. Helsingin sosiaali- ja terveystoimen strategia korostaa, että näin parhaiten paranee helsinkiläisten terveys- ja hyvinvointi. Toimintojen yhdistäminen on tapahtunut uusissa terveys- ja hyvinvointikeskuksissa.

Demokraatti

Demokraatti

Sosiaali- ja terveyslautakunta on saanut käsiteltäväkseen viranhaltijoiden valmisteleman esityksen, joka tarkoittaisi paluuta vanhaan jo kertaalleen hylättyyn erillisten toimijoiden ja toimintojen maailmaan. Tarkoitus on perustaa kaupungin rahoituksella kaksi yksityistä terveyskeskusta toimimaan vain lääketieteellisellä toimintakentällä. Tämä ei edistä helsinkiläisten terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaista, sujuvaa ja tehokasta parantamista.

Koronakevään kiireiden keskellä valmisteltu esitys sisältää useita vasta puolinaisesti ratkaistuja ongelmakohtia, joita on yllättävän paljon julkisten palveluiden yksityisessä tuottamisessa. Ne liittyvät esimerkiksi ansaintamalleihin, asiakaskunnan valikoitumiseen ja toiminnan jatkuvuuteen. Yksityisten terveyskeskusten esitetty sijoittelu on vähintään kiistanalainen.

Yksityisten terveysyritysten palvelusten ostamisen ensisijaisina perusteluina on ollut lääkäripula ja kiireettömän hoidon pitkät jonot. Koronapandemia on muuttanut tämän tilanteen täysin. Helsingissä julkisten terveyspalvelujen jonot ovat lyhentyneet ja kriisin aiheuttama yksityisen terveyssektorin asiakaskato ohjaa alan ammattiväkeä hakeutumaan julkisen sektorin palkkatyöhön.

Tilanne on uusi. Koronaa edeltävillä numeroilla ei strategista suunnanmuutosta voi perustella. Terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat poikkeuksellisessa murroksessa niin palvelujen kysynnän kuin ammattitaitoisen työvoiman tarjonnan osalta. Kuntatalouskaan ei välttämättä enää kestä taloudellisia riskejä sisältäviä useampi vuotisia kokeiluja. Koronapandemian vaikutukset sote-palvelujen tuotantoon ja kunnallistalouteen voivat olla hämmästyttävän suuret.

Ajankohta kahden yksityisen terveyskeskuksen kytkemiseen Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuteen on tietoteknisestikin surkea. Koronakriisin vuoksi Helsingin soten siirtyminen Apottijärjestelmään on siirtynyt etäisempään tulevaisuuteen. Tämän vuoksi kaupunki joutuisi valmistelussa esitettyjen tietojen erikseen integroimaan nämä yksityiset toimijat kahteen eri IT-järjestelmään. Tämähän ei ole halpaa eikä helppoa.

Maailma ympärillämme kokee parhaillaan koronakriisin ja talouden romahduksen. Helsingin kokoomus haluaa muuttuneissa olosuhteissa kasvattaa yksityisten terveysyritysten markkinaosuutta terveystuotannossa. Tämä ei yllätä. Se hämmästyttää, että dogmaattisen kokoomuksen kelkkaan ovat lähteneet myös pääkaupungin vihreät.

Karita Toijonen (sd)
Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja

Tapio Bergholm (sd)
Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE