Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Theresa Mayn neuvottelemalle Brexit-sopimukselle kävi ikävästi – tyly hylkäys parlamentilta

Brexitin vastustajat juhlivat parlamentin edessä, kun tieto äänestystuloksesta oli saapunut.d

Britannian parlamentin alahuone on hylännyt pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman EU-erosopimuksen murskaluvuin äänin 202–432.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian ja EU:n neuvottelema erosopimus olisi ollut vakain tie Britannialle ulos Euroopan unionista. Sopimuksen hylkääminen tietää syvää epävarmuutta, ja on vaikeaa ennakoida mitä tapahtuu seuraavaksi.

Pääministeri May voi yrittää neuvotella sopimusta uudelleen EU:n kanssa tai pyytää lisäaikaa erolle. On mahdollista, että työväenpuolue haastaa hallituksen luottamuksen, mikä voisi johtaa uusiin parlamenttivaaleihin.

Myös vaatimukset uudesta kansanäänestyksestä ovat pysyneet voimakkaina. Toisaalta on mahdollista, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.

Pääministeri May ei ole tähän mennessä kertonut, mikä on hänen varasuunnitelmansa. Suunnitelma pitää antaa parlamentille viimeistään ensi viikon maanantaina.

EU-johtajat ovat olleet haluttomia avaamaan sopimusta uudelleen. Keskusteluita saatetaan kuitenkin jatkaa, kuten Saksan ulkoministeri Heiko Maas ennakoi aiemmin päivällä.

Britannian on tarkoitus jättää unioni 29. maaliskuuta. Silloin päättyy kahden vuoden eroaika, joka käynnistyi Britannian eroilmoituksesta.
EU-parlamentti keskustelee tilanteesta heti huomenna aamulla Strasbourgin täysistunnossa.

“Määrittelee tulevaisuutta sukupolvien ajaksi”.

Pääministeri Theresa May vetosi kansanedustajiin voimakkaasti vielä ennen ratkaisevaa äänestystä EU-erosopimuksesta.
May muistutti, että päätös on historiallinen, ja määrittelee maan tulevaisuutta sukupolviksi.

– Tämä on tärkein äänestys, jossa kukaan meistä on mukana poliittisen uramme aikana, May sanoi keskustelussa ennen äänestystä.
Pääministeri torjui jälleen ajatuksen uudesta kansanäänestyksestä, joka hänen mukaansa tarkoittaisi lisää jakautumista.

Lisäaika alkaa näyttää todennäköiseltä.

Britannian on määrä jättää EU 29. maaliskuuta, mutta epäilyt tarvittavasta lisäajasta voimistuvat.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi STT:lle, että Britannian hallituksen seuraava liike brexit-sopimuksen kaatumisen jälkeen voisi olla ehdotus lykätä EU-eron toteutumista. Hänen mukaansa tällaiselle ehdotukselle saattaisi löytyä vastakaikua myös Euroopan unionista.

Mayn täytyy esitellä parlamentille uusi suunnitelma brexitistä viimeistään ensi maanantaina.

– Vaikea kuvitella, mitä siinä ajassa muutakaan voi keksiä. Esimerkiksi uutta kansanäänestystä varten pitäisi vähän uusien tuulien puhaltaa, Tiilikainen pohtii.

Pääministeri Mayn sopimusta vastustavat Britanniassa niin EU-eron kannattajat kuin vastustajatkin, joten erosopimusta muuttamalla on vaikea löytää ratkaisua, Tiilikainen pohtii.

– Ei siitä mihinkään pääse, että sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on kasvanut, koska sopimusta muuttamalla on vaikea vastata niihin huoliin ja siihen sekasortoon, joita sopimus herättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE