Kotimaa
12.4.2023 05:27 ・ Päivitetty: 12.4.2023 05:27
THL: Korkeakouluopiskelijat istuvat hälyttävän paljon
Suomen korkeakouluopiskelijat istuvat hälyttävän paljon, kertoo tuore tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä selvitys arvioi samalla sitä, mitä istumisen vähentämiseksi voitaisiin tehdä.
Keväällä 2021 korkeakouluopiskelijat istuivat keskimäärin 11 tuntia vuorokaudessa. Kaksi viidestä korkeakouluopiskelijasta istuu arkisin 12 tuntia tai enemmän. Ammattikorkeakoulun miesopiskelijoista yli puolet istuu päivittäin 12 tuntia tai enemmän.
Eniten arkisin istuvat tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä opiskelevat ja vähiten kasvatusalojen opiskelijat.
Suurin osa istumisesta tapahtuu opiskelu- tai työpäivän aikana sekä kotona television, tietokoneen tai älylaitteen ääressä.
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) suosittaa kiinnittämään huomiota opetuksen aktiiviseen tauottamiseen ja liikkeen lisäämiseen. Suositus koskee myös etäopetukseen osallistujia.
PARANTAMISEN varaa on siinäkin, että korkeakouluympäristö on valtaosin suunniteltu istumiseen, eikä se kannusta liikkumaan. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan useat korkeakouluyhteisöt eivät ole tietoisia pitkäkestoisen istumisen haitallisista vaikutuksista.
Osansa takamuksille jumittumisessa on ollut myös koronapandemialla. Korkeakoulujen opiskelijoiden arkielämä ja opiskeluympäristö kokivat suuren muutoksen, kun koronaepidemian ja sen leviämisen hillitsemiseksi otettiin käyttöön rajoitustoimia. Suomessa keväästä 2020 alkaen vuodenvaihteeseen 2021-2022 asti rajoitukset olivat korkeakouluissa voimassa vaihtelevasti. Opetus toteutettiin pääosin etänä, kun korkeakoulut olivat suljettuina. Lisäksi opiskelijoiden harrastustoimintaa sekä korkeakoulujen liikuntapalveluja rajoitettiin.
Pitkäkestoisen istumisen riskit ovat sikäli salakavalia, että ne koskevat myös paljon liikkuvia: istuminen lisää ylipainon ja univaikeuksien riskiä, sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä myös paljon liikkuvilla. Liiallinen istuminen on siten terveysriski myös niille, jotka täyttävät nykyiset liikuntasuositukset.
Pitkäkestoisen istumisen on havaittu lisäävän myös mielenterveyshäiriöiden riskiä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.