Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

THL: Korona lisäsi psyykkistä kuormitusta erityisesti korkeasti koulutetuilla naisilla

LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Suomessa työikäisten aikuisten psyykkinen kuormittuneisuus lisääntyi koronaepidemian toisen aallon aikana viime vuoden loppupuoliskolla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Etenkin 30–49-vuotiaiden kuormittuneisuus kasvoi. Ikäryhmään kuuluvat käyttivät aiempaa enemmän terveyspalveluita mielenterveysongelmiensa vuoksi. Itsemurha-ajatukset eivät lisääntyneet viime vuoden syksyllä ja tämän vuoden alkutalvena.

Henkisesti epidemia on kuormittanut erityisesti korkeasti koulutettuja naisia. Heillä lisääntyivät myös itsemurha-ajatukset.

Terveyspalveluihin mielenterveyteen liittyvien ongelmien vuoksi hakeutuivat korkeasti koulutettujen naisten lisäksi aiempaa enemmän matalasti koulutetut miehet.

–  On tärkeä selvittää, liittyvätkö kielteiset muutokset eri ikä- ja koulutusryhmillä työttömyyteen tai työelämän poikkeukselliseen kuormitukseen koronaepidemian aikana. Tarvitaan ammattiryhmäkohtaisia tutkimustuloksia siitä, miten koronan aiheuttama psyykkinen kuormitus näkyy esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetustoimen työntekijöillä tai kaupan ja rakennusalan työntekijöillä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari tiedotteessa.

THL:n tuoreet tiedot perustuvat viime vuonna toteutettuun FinSote-tutkimukseen, jonka tuloksia verrattiin vuosien 2017–2018 tuloksiin. Lisäksi tiedoissa on käytetty FinTerveys-tutkimuksen ennakkotuloksia. Siinä vuoden 2017 tutkimukseen kutsutuille lähetettiin viime vuonna uusi kysely.

THL julkaisi jo aiemmin kesällä tuloksia FinSote-tutkimuksesta. Silloin kerrottiin, että psyykkisesti merkittävästi kuormittuneiden osuus oli korkeinta Helsingissä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

FinSote 2020 -tutkimukseen osallistui yli 28 000 vastaajaa. Tutkimus toteutettiin viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden tammikuun välisenä aikana. Suurin osa vastaajista osallistui kyselyyn syksyllä.

FinTerveys 2017 -seurantatutkimukseen puolestaan vastasi yli 5 300 ihmistä. Se toteutettiin viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden tammikuun välisenä aikana.

FinTerveys-seurantatutkimus tuottaa ajankohtaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydestä ja hyvinvoinnista. FinSote-tutkimuksen avulla seurataan väestön hyvinvoinnissa ja terveydessä tapahtuneita muutoksia eri väestöryhmissä ja alueittain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE