Kotimaa
20.9.2021 16:19 ・ Päivitetty: 20.9.2021 16:42
THL päivitti suositustaan: Alle 12-vuotias jatkossa koronatestiin, jos hänellä on oireita ja korona-altistus on varmaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suositustaan lasten koronatestaamisesta. Jatkossa alle 12-vuotias suositellaan vietävän koronatestiin, kun hänellä on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
Testiä suositellaan myös oireiselle lapselle silloin, kun perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
THL suosittelee myös, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänelle tulee virusinfektioon sopivia oireita.
– Lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo tiedotteessa.
Jatkossa THL:n mukaan lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan kokonaan väistyneet.
Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on THL:n mukaan syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.
Vain tosiasialliset lähikontaktit katsotaan altistuneiksi
Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa oleskelua tartunnan saaneen kanssa ei katsota automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa, THL kertoo.
– Aiemmin kouluissa on varovaisuusperiaatteen perusteella asetettu kokonaisia luokkia tai ryhmiä karanteeniin altistumistilanteissa. Tartuntariski kouluissa on kuitenkin osoittautunut pieneksi. Esimerkiksi lukuvuonna 2020–2021 yli 95 000 varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksissa altistuneesta vain 1,9 prosenttia sai tartunnan, Sarvikivi kertoo.
THL muistuttaa, että tilannearviosta altistumisen suhteen ja sen vaatimista toimenpiteistä päättää kuitenkin aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.