Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

THL:n professori Suomen koronaepidemiasta: “Totta kai tulee kuolleisuutta. Ei siitä ole kahta sanaa”

THL:n terveysturvallisuuden osaston johtajan, professori Mika Salmisen mukaan koronaviruksen eteneminen ei ole missään vaiheessa ollut pysäytettävissä.

– Kuka tahansa, joka tuntee infektioaluetta, tietää, että jos tulee uusi hengitysteitse tarttuva tauti, joka tarttuu kohtuullisen helposti niin kuin koronan kohdalla on tiedetty Kiinan huippuluvuista saakka, niin sitä ei voi maailmassa pysäyttää.

Kun pysäyttää ei voi, viranomaisten päämääränä on epidemian hidastaminen ja etenemisen hallitseminen. Tässä THL on Salmisen mukaan noudattanut Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia.

– Aika on kriittistä sen suhteen, että terveydenhuoltojärjestelmä pärjää. Tätä on tehty nyt kaksi kuukautta ja se aika on ollut kullanarvoista.

“Meidän on pakko huolehtia siitä, että terveysjärjestelmä toimii.”

Suomessa tartuntoja on toistaiseksi kymmeniä, ei vielä satoja. Uhreja on Salmisen mukaan joka tapauksessa odotettavissa myös meillä.

– Totta kai tulee kuolleisuutta. Ei siitä ole kahta sanaa. Ikävä kyllä tämä ei ole ikäihmisillä mikään hauska tauti. Sen takia on oleellista, että nyt keskitytään siihen, että ei mennä vanhusten palveluihin ja huolehditaan siitä, että jos on lastenhoitotarvetta, se isoäiti tai isoisä ei ole ensimmäinen vaihtoehto. He ovat alttiita.

Lisää aiheesta

Suurimmalle osalle väestöä koronaviruksen aiheuttama sairaus on kohtuullisen vaaraton. Sitten on riskiryhmiä kuten sydän- ja verisuonitautia, diabetesta tai syöpää sairastavat ihmiset ja yleensä potilaat, jotka ovat jo valmiiksi sairaalassa.

– Meidän on pakko huolehtia siitä, että terveysjärjestelmä toimii, jotta kun riskiryhmään kuuluvat ihmiset sairastuvat, niin he saavat hyvän hoidon ja suuri osa heistäkin paranee.

Salmisen mukaan epidemian laajuuden selviäminen vie kuukauden tai kaksi. On parempi, että epidemia kestää kauemmin.

– Se on parempi, koska silloin intensiteetti epidemian korkeimmassa vaiheessa ei ole niin korkea, että se menisi yli terveydenhuollon kestokyvyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE