Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Timo Soini vastuustaan: “En ole koskaan sanonut itse mitään rasistista”

Entinen puoluejohtaja ja sinisissä ”rivimiehen” roolissa toiminut Timo Soini astui tänään julkisuuteen 7 kuukauden tauon jälkeen. Soini kehui vointiaan hyväksi, kuusi kiloa painoakin on lähtenyt.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Uutisia Soinin työllistymisestä ei ole kuulunut, ei suurlähettilääksi tai liike-elämän palvelukseen, ei järjestöihinkään. Hän kertoikin kiertävänsä puhekeikoilla ja tekevänsä kirjallisia töitä.

Oletteko niin vahva brändi, että jos menisitte töihin esimerkiksi Sitraan, se muuttui Soiniksi? Onko tämä yksi ongelma?

– En tiedä, Soini vastaa Demokraatin haastattelussa Populismi-kirjansa (Pole – Kuntatieto Oy) julkistamistilaisuuden jälkeen.

–Minä en ole tarjonnut itseäni mihinkään ja nyt näyttää kyllä siltä, että kysyntää on tekemään tällaisia puhekeikkoja…Minun tarkoitus on tehdä jotain muuta kuin tätä kovaa päivänpolitiikkaa. Minä tein sitä 30 vuotta ja se oli kova rasti.

Soini luonnehti kirjansa julkistamisessa itse, että kyseessä on populistinen näkemys populismista. Kirjassa kieltämättä kiinnittääkin huomiota se, ettei Soini puhu siellä kannatuksesta tyhjentyneestä Sinisestä tulevaisuudesta käytännössä mitään. Hän esiintyy siellä aika puhtaasti perussuomalaisten entisenä puheenjohtajana.

– Enhän minä ole sinisten puheenjohtaja ollut koskaan, Soini kuittaa Demokraatille.

Kirjan tiedotustilaisuudessa hän painotti, että on päättänyt itse mitä kirjassa sanoo.

– Populistilla on aina aloite.

Mikä on sinisten tulevaisuus?

– Minä toivon, että jos he jatkavat toimintaansa niin se on hyvä.

Jos?

– Niin, en minä tiedä. Mutta minä en jatka puoluepolitiikassa, Soini sanoo Demokraatille.

Aiotteko erota sinisestä tulevaisuudesta?

– Minä en aio tehdä nyt mitään. Minä aion tämän vaalikauden istua (Espoon) kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Kaikesta eniten askarruttaa, että minun oma asuinlähiöni Iivisniemi menettää todennäköisesti valtuutetun, jos minä en ole ehdolla. Se painaa vähän minun mieltä, minä mietin sitä vielä.

Tiedotustilaisuudessaan Soini kehui perussuomalaisten aivoiksi ja sosiaalisen median mestariksi Perussuomalainen– sekä Suomen Uutiset -lehtien päätoimittajaa Matias Turkkilaa.

Halla-aho ei olekaan siis perussuomalaisten aivot vaan se on Matias Turkkila, näinkö tämä pitää tulkita?

Halla-aho on perussuomalaisten puheenjohtaja, Soini vastaa Demokraatille.

Mutta ei aivot?

– On varmaan aivotkin, mutta todellinen somen mestari on Turkkila.

Trumpilaiseksi Soini ei tunnustaudu, mutta hän puhui tiedotustilaisuudessaan ihailevaan sävyyn siitä, miten populisti Trump voitti presidentinvaalit. Rosvot kiinni, rajat kiinni, turpa kiinni, Soini tiivisti Trumpin kampanjan teemat.

Viimeinen eli turpa kiinni koski Soinin mukaan niin amerikkalaista mediaa kuin virkamiehiäkin.

Suomessa perussuomalaiset on viritellyt viime aikoina medialle ja kannattajilleen täkyksi uutena asiana tieteenvastaisuutta.

Timo Soini, pitäisikö tiedettäkin vetää turpaan?

– Eihän tiedettä pidä vetää turpaan.

– Mediaa pitääkin, koska media on usein agendajournalismia, ei aina. Mutta tiedettähän ei tarvitse vetää. Tiede puhuu puolestaan, mutta tieteen täytyy olla kunnianhimoinen ja selittää maailman ilmiöt oikein, Soini vastaa Demokraatille.

Pahinta on, jos ei puhuta.

Kirjansa julkistamistilaisuudella Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla Soini tarkasteli kokemusasiantuntijan otteella populismia monesta eri näkökulmasta.

Eri maiden populismia yhdistää hänen mukaansa se, että populismi kuroo umpeen pääkaupungin ja muun maan välistä kuilua. Tämä ajatus jäi tosin hieman epäselväksi Soinin esityksessä.

– Moni ajattelee, että populistit putoaa ja lerpsahtaa, kun pääsee valtaan. Näin on käynyt usein, muttei aina. Veikkaus on, että jatkossa käy ehkä vähän harvemmin, Soini sanoi ja nosti esimerkiksi Puolan.

Soinin mukaan populisti haastaa. Media tekee samoin, rusikoi populistia. Samalla media kuitenkin vetää ja työntää populistin vaalivankkureita. Tuttu logiikka. Pahinta, mitä populistille voi tapahtua, on ettei hänestä puhuta enää mitään.

Ei populismia ilman mediakritiikkiä – Soini otti asiakseen myös jaotella politiikan toimittajia. Hänen mukaansa on politiikan toimittajia, jotka kertovat mitä ihan oikeasti tapahtuu. Sitten on poliittisia toimittajia, jotka eivät oikein pysty kertomaan miten asiat on, mutta pystyvät kertomaan mielipiteensä.

– Tätä on aika paljon. Kun et pysty kertomaan mitä oikeasti tapahtuu, kirjoitat näkökulman, kommentin tai peräti analyysin. Tämä on agenda-analyysiä eikä politiikan toimittamista.

Lisäksi Soinin mukaan on poliitikon toimittajia, eräänlaisia yhden poliitikon hovitoimittajia. Heille jokin tietty poliitikko vuotaa juttuja. Soini sanoi, että omalla pitkällä poliitikon kokemuksellaan hän pystyi lopulta arvioimaan kuka vuosi kenelle ja mitä.

– Sote kaatui perustuslakiin mutta ennen kaikkea vuotoihin. Kepu ja kokoomus vuotivat vuorotellen.

Ruoasta hyötyy tasan kaksi.

Viime aikoina on puhuttu paljon identiteettipolitiikasta. Siihen liittyy muun muassa keskustelu ruoasta. Soinilla oli tästäkin mielipide. Hänen mukaansa vain kaksi puoluetta pystyy keskustelemaan ruoasta niin, että sillä saa ääniä, perussuomalaiset ja vihreät. Vihreitä hän kutsui puppulisteiksi.

– Jos kokoomus sanoo, että pois maito Helsingin valtuustosta, se sataa vihreiden laariin. Jos kepulainen sanoo hyvä kotimainen ruoka, se sataa populistin laariin, Soini sanoi.

Hänellä oli myös ohje muille puolueille. Ruoka pitäisi saata pois politiikan pelikentältä.

– Jos otatte ruoasta asian, on kaksi hyötyjää, perussuomalaiset ja vihreät. Saa ruoasta keskustella, mutta poliittinen hyöty menee tuonne.

Perussuomalaisten nykyistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa Soini arvioi tällä kertaa hyvin varovaisesti median kysyessä asiasta.

– Katson olevani jonkin verran jäävi arvioimaan häntä. En häntä tällä hetkellä sen enempää kannata kuin vastusta, niin minä en rupea tekemään vanhojen puolueiden ja tiedotusvälineiden hommia enkä auta siinä, mitä teidän mahdollisesti Jussille pitäisi tehdä.

– Puolue on hieman erilainen kuin se minkä minä perustin ja menee eri suuntaan kuin minkä perustin. Perustin niin hyvän puolueen Vistbackan ja Leppäsen kanssa, että kyllä sitä Halla-ahokin pystyy johtamaan.

“Totta kai puheenjohtaja on vastuussa.”

Soinilta kysyttiin myös vakava kysymys, voiko populismi olla vaarallista?

– Voi se olla, Soini vastasi.

Hän jaottelee kirjassaan, miten populisti voi olla joko pelastaja tai demagogi. Ensimmäinen saa positiivisia määreitä. Soinin mukaan, jos populisti on demagogi, joka käyttää kansalaisia, heidän oikeutettuja huoliaan hyväksi ja ajaa politiikkaa, jossa kansalaiset ovat pelinappuloita sekä ajaa tällä tavalla yhteiskuntaa sisäiseen konfliktiin, se voi olla vaarallista. Vaarallisena Soini näkee etenkin niin kutsutun kulttuurisen populismin, jossa jotkut ihmiset kuten maahanmuuttajat tai rikolliset määritellään erilaisiksi ja vähempiarvoisiksi.

Halla-ahon populismissa hän näkee niin ”pelastajaa” kuin ”demagogia”.

Soinille muistutettiin tiedotustilaisuudessa myös hänen omista sanoistaan ennen presidentinvaaleja 2006. Tuolloin hän virkkoi, että on hyvä, että hän johtaa puoluetta, koska muuten siitä voisi tulla vaarallinen. Kun Soinilta tänään kysyttiin, onko perussuomalaisesta puolueesta nyt tullut vaarallinen, hän kiersi kysymyksen ja vastasi hiukan sivusta selkeästi itseensä puheenjohtajana viitaten, että “kyllä hymyilevä populisti on hyvä populisti”.

Median kysymyksissä tuotiin esiin, että sekä Soinin että Jussi-Halla-ahon aikana perussuomalaisissa on ollut jatkuvaa vihanlietsontaa vähemmistöjä ja maahanmuuttajia kohtaan. Soinin haluttiin vastaavan siihen, miten hän arvioi omaa vastuutaan tässä.

– Totta kai puheenjohtaja on vastuussa, olen puolueen perustanut, 20 vuotta ollut sen puheenjohtajana. Totta kai vastuu siitä, millainen puolue oli, mitä se teki ja mitä on tapahtunut on omalta osaltaan puheenjohtajalla, se on ihan selvä asia. Sitten jos puhutaan sanomisista ja tekemisistä, en ole koskaan sanonut itse mitään rasistista. Minua ei ole koskaan rasismista tutkittu, eikä syytetty eikä vapautettu. Omat syntini kannan mutten muitten, Soini väisteli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE