Politiikka

”Tiukasta taloudenpidosta ei näy merkkejä, kun puhutaan hyvätuloisia suosivasta veropolitiikasta”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

Eduskunta pui tänään kehysriihen päätöksiä lähetekeskustelussa.

Ryhmäpuheenvuorossaan vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kiinnitti huomiota siihen, ett hallitus puhuu tiukasta taloudenpidosta ja kehuu kovia leikkauspäätöksiään. Tämä tapahtuu kuitenkin Aallon mukaan valikoiden.

– Se pitää paikkansa, kun puhutaan koulutuksesta ja ihmisten perusturvasta. Tiukasta taloudenpidosta ei näy merkkejä, kun puhutaan hyvätuloisia suosivasta veropolitiikasta. Siitä ei näy jälkeäkään, kun sote-uudistuksen markkinamalli toteuttaa yhteiskunnalle kalliin tulonsiirron terveysfirmoille, Aalto ihmetteli

Kaikkein vähiten tiukkaa taloudenpitoa näkyy Aallon mukaan siellä, missä puhutaan tehottomista, turhista ja haitallisista yritystuista, joita hallitus ei onnistunut leikkaamaan eurollakaan.

– Hallituksen talouskuripolitiikka on hyvin valikoivaa. Siinä valintana on aina leikata köyhiltä ja koulutuksesta, Aalto kritisoi.

Samalla asialla oli myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Kyse ei ole siitä, etteikö oikeudenmukaiseen politiikkaan olisi varaa. Hallitus on keventänyt verotusta 1,5 miljardilla, hyvätuloisia suosivalla tavalla. Samaan aikaan sosiaaliturvasta on leikattu yhteensä yli miljardi, Andersson muistutti.

– Hallituksen arvomaailmaa kuvaa, että se löysi kehysriihessä yhteensä 70 miljoonaa eriarvoisuuden vähentämiseen, mutta 100 miljoonaa lisää kalliin ja asiantuntijoiden lyttäämän sotemallinsa kokeiluihin, hän jatkoi.

Anderssonin mukaan perusturvan leikkausten ja indeksijäädytysten kumoaminen olisi mahdollista rahoittaa listaamattomien yritysten kohtuuttomien osinkoetujen uudistamisella, mitä hän sanoi lähes kaikkien asiantuntijoiden suosittaneen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat