tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Toistuuko kesä 2015? – ”Saa nyt nähdä miten käy”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Keskimääräistä koleampi sää jatkuu edelleen. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikolla Suomeen virtaa jälleen viileää ilmaa lämpimämmän viikonlopun jälkeen.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) tuorein kuukausiennuste ennustaa samaa. Ennusteen mukaan keskimääräistä koleammat keli jatkuvat elokuulle.

Ensi viikolla lämpötilat jäävät ennusteen mukaan 1–3 astetta keskimääräisestä. Heinä–elokuun taitteeseen ei ole viitteitä poikkeavista lämpötiloista, mutta jälleen elokuun puolenvälin tienoilla lämpötilat jäisivät keskimääristä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala sanoo, että nopeakin vaihtelu lämpötiloissa pitää edelleen pintansa.

– Ensi viikon kolean alun jälkeen näyttäisi siltä, että loppuviikko on jälleen hieman lämpimämpi, Mustala sanoo.

Mustala muistuttaa, että yli kahden viikon päähän menevissä ennusteissa on paljon epävarmuustekijöitä.

Tähän aikaan kesästä päivän ylimpien lämpötilojen tulisi olla yleisesti yli 20 asteessa.

– Vuoden lämpimin aika on nyt käsillä. Enemmän ja vähemmän tässä viime viikkoina on oltu normaalista kesäsäästä jäljessä, Mustala sanoo.

Ennusteissa on paljon epävarmuustekijöitä.

Samaan aikaan, kun Suomessa on eletty kenkkuilevan kesäsään kanssa, Etelä-Euroopassa on huhkittu läkähdyttävässä helleaallossa. Se ei ole yltämässä Suomeen asti. Mustala sanoo, että helteet pysyvät Kreikan ja Espanjan alueella.

Mustalan mukaan säässä on nyt vivahteita talvesta. Yleensä kesällä etelän ja pohjoisen lämpötilaerot tasoittuvat, kun ne talvella ovat keskimäärin suuriakin.

– Nyt on mennyt niin, että etelässä on lämmintä, mutta pohjoisessa viileää, Mustala sanoo.

Kesä 2015 oli askelmerkeiltään samantyylinen kuin kuluva kesä. Kesä- ja heinäkuu olivat toivottaman sateisia ja viileitä. Tosin tänä kesänä vettä ei ole satanut samassa mittakaavassa, mutta lämpötilat muistuttavat toisiaan.

– Heinäkuussa ei tuolloin ollut yhtään hellepäivää. Elokuun alkupäivinä matalapaineen alue väistyi, ja elokuu olikin keleiltään hyvä, Mustala muistuttaa.

Tuolloin myös syyskuu oli keleiltään mitä mainioin.

– Saa nyt nähdä, miten käy.

STT–SAARA TUNTURI

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta