Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Toni Syrjälä uudistaisi päihdepolitiikkaa: ”Tarvitaan suoraan apua päihderiippuvaisen kotiin”

Päihteistä perheille aiheutuvia ongelmia ei edelleenkään ratkota tarpeeksi konkreettisesti – ja tähän pitää Toni Syrjälän mielestä tehdä muutos.

Johanna Autio

Demokraatti / Pohjanmaa

Toni Syrjälä on 36-vuotias metallityöntekijä Perhosta. Koneplasmaleikkaajana hänen työnsä sisältää paljon teknistä piirtämistä sekä kokonaisuuksien hallintaa. Syrjälä johtaa Perhon sosialidemokraatteja sekä vaikuttaa aktiivisesti kotikuntansa asioihin kunnanvaltuutettuna. Hän toimii myös Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastus- ja turvallisuuslautakunnan jäsenenä.

Syrjälän perheeseen kuuluu vaimo ja monenlaisia kotieläimiä, kuten kissoja, koira ja kaksi hevosta. Kunnostaan Syrjälä huolehtii kulkemalla polkupyörällä töihin päivittäin. Työmatkoihin menee polkemalla joka päivä 14 kilometriä.

Toni Syrjälä kertoo, että hän on aina ollut kova tekemään töitä ja nopea oppimaan uusia asioita.

– Työt pitää tehdä kerralla valmiiksi, ettei niitä tarvitse moneen kertaan tehdä uudestaan. Olen myös äärimmäisen suvaitsevainen ja minua onkin usein kutsuttu “suvakkisyrjäläksi”, hän naurahtaa.

Syrjälä kertoo itse kokeneensa köyhyyttä ja kurjuutta ja siksi olevansa aina valmis taistelemaan tasa-arvon puolesta. Häntä motivoi eduskuntavaaliehdokkaaksi lapsuuden kokemukset päihdeperheessä.

– Päihdeperheen esikoisena haluan olla vaikuttamassa siihen, etteivät tulevaisuudessa lapset kokisi samoja turvattomuuden tunteita, mitä itse olen kokenut. Mielestäni päihteistä koituvista ongelmista ei puhuta yhteiskunnassa riittävästi. Eikä näiden ongelmien ratkaisuista. Turvaton lapsuus on hyvinvointiyhteiskunnan häpeä ja yksikään lapsi ei saisi tätä kokea, Syrjälä korostaa.

Mikä politiikassa Toni Syrjälää ärsyttää?

– Tämän päivän politiikassa harmittaa se, miten poliitikot kirjoittelevat päivityksiä sosiaaliseen mediaan välittämättä niiden sisällöstä. Puhutaan mitä sylki suuhun tuo. Tarvitaan enemmän konkreettisia tekoja ja vähemmän merkityksetöntä somesisältöä. Yhteistyössä on tulevaisuus, hän painottaa.

Marinin hallituksen tärkeimpiä saavutuksia on Syrjälän mukaan perhevapaauudistus.

– Tämä lisää vanhempien tasavertaisuutta. On todella tärkeää, että annetaan vanhemmalle mahdollisuus osallistua lapsen kasvatukseen tasapuolisesti, hän sanoo.

Omista vaaliteemoistaan Toni Syrjälälle tärkein on päihdepolitiikan uudistaminen. Syrjälä korostaa, että tarvitaan enemmän apua suoraan päihderiippuvaisen kotiin.

– Suomessa liian moni päihderiippuvainen unohdetaan sinne kotiin. Ja lapset joutuvat kotona usein ottamaan aikuisen roolin päihdeperheessä. Lapsella pitää kuitenkin olla oikeus lapsuuteen. Meidän on muutettava suunta kohti lasitonta lapsuutta, Syrjälä sanoo.

Hän muistuttaa, että kuntiin tarvitaan matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita.

– Mitä nopeammin avun piiriin pääse, sitä paremmat näkymät ovat tulevaisuuteen, Syrjälä muistuttaa.

Syrjälän mukaan työpaikat luovat maakuntiin elinvoimaa.

– Työpaikat keskittyvät kaupunkeihin ja kunnista ihmiset kulkevat pitkiäkin matkoja töihin. Vaasan vaalipiirissä tarvitaan panoksia työmatkaliikenteeseen. Toimiva julkinen liikenne helpottaisi myös työvoimapulaa, Syrjälä ehdottaa.

 

Juttu on osa Demokraatin Pohjanmaan vaalisarjaa, jossa esitellään SDP:n eduskuntavaaliehdokkaita Vaasan vaalipiiristä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE