Nyheter

Topi Lappalainen ny tf. chefredaktör för ABL

Arbetarförlaget har valt Topi Lappalainen till ny tf. chefredaktör för Arbetarbladet. 

ABL

 

Helsingforsaren Lappalainen (f. 1974) har tidigare arbetat som frilansskribent och timlärare inom språk och litteratur. Till utbildningen är han filosofie och ekonomie magister, med huvudämne nordisk litteratur respektive ekonomisk historia.

 

Efter snart 20 år i den socialdemokratiska rörelsen är Lappalainen också ett bekant ansikte för många finlandssvenska socialdemokrater. Han har tidigare suttit i styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) och är sedan 2015 ordförande för Helsingforsföreningen Socialdemokratiskt Forum.

 

Det är en dröm att få arbeta för rörelsen och förstärka Arbetarbladet som en svensk socialdemokratisk röst i Finland”

 

För Arbetarbladets läsare är Lappalainen bekant som mångårig frilansskribent. Inte minst hans litteraturrecensioner och utrikespolitiska artiklar har länge varit en uppskattad del av tidningens utbud. I augusti tar han alltså nästa steg, genom att vikariera ABL:s ordinarie chefredaktör Johan Kvarnström som är tjänstledig fram till kommande riksdagsval.

 

– Jag ser fram emot de nya utmaningarna som arbetet som Arbetarbladets tf. chefredaktör för med sig. Det är en dröm att få arbeta för rörelsen och förstärka Arbetarbladet som en svensk socialdemokratisk röst i Finland. Både Johan Kvarnström och Lukas Lundin har gjort ett strålande jobb och jag tror att jag har stor nytta av att ha frilansat för Arbetarbladet under åren, säger Lappalainen.

 

– Också FSD-fältet är bekant från mina år i styrelsen och jag kan inte tänka mig ett bättre gäng att arbeta för. Den fysiska arbetsplatsen i anslutning till partikansliet och Demokraattis redaktion känns bekväm, liksom tanken att röra mig bland fotfolket i olika delar av Svenskfinland.

 

Han förväntar sig ett mångsidigt arbete som både kräver och ger mycket.

 

– Det är få förunnat att få arbeta bland de egna och få använda sitt register så brett som det här jobbet kräver. Jag hoppas att jag är värd förtroendet att styra Arbetarbladets skuta fram till nästa riksdagsval. Det innebär att lyckas hålla en klar socialdemokratisk linje och formulera den på ett begripligt sätt, till exempel genom ledare och innehåll som intresserar olika slags läsare – också våra läsare i Norden som vill följa med den politiska utvecklingen i Finland på svenska.

 

Topi Lappalainen inleder sitt arbete i augusti. ABL:s nuvarande tf. chefredaktör Lukas Lundins kontrakt sträcker sig till 31.8. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE