Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Törkeä päätös EU-komissiolta – tuli haaste oikeuteen: “10 miljoonalta estetään oikeus vaikuttaa omiin työoloihinsa”

Euroopan julkisen sektorin ammattiliittojen kattojärjestö (EPSU) on haastanut tänään EU-komission oikeuteen. Syynä on se, että komissio on kieltäytynyt tekemästä Eurooppa-neuvostolle lakialoitetta työmarkkinaosapuolten neuvottelemasta sopimuksesta.

Demokraatti

Demokraatti

Sopimus koskee valtionhallinnon työntekijöiden oikeutta saada tietoa ja tulla kuulluksi heitä suoraan koskevissa työelämän asioissa. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa lomautukset, työnantajien vaihdokset, työajan muutokset ja työturvallisuuteen liittyvät asiat.

– Komission päätöksellä lähes 10 miljoonalta valtionhallinnon työntekijältä estetään oikeus vaikuttaa omiin työolosuhteisiinsa toisin kuin yksityisellä sektorilla, jossa kyseinen lainsäädäntö on voimassa, Pardian puheenjohtaja Niko Simola painottaa.

Pardia oli Suomesta mukana neuvottelemassa sopimusta.

Suomessa sopimuksella ei ole suurta merkitystä. Suomessa on oma valtion yhteistoimintalaki, joka määrittelee henkilöstön kuulemisen ja osallistumisen päätöksentekoon.

– Eurooppalainen sopimus määrittelee vähimmäistason ja on siksi merkittävä erityisesti itäisen Euroopan maissa, Simola perustelee.

“Tällä päätöksellä komissio kyllä ylittää täysin toimivaltuutensa.”

Komissio ilmoitti maaliskuussa, että se ei tee direktiiviesitystä Eurooppa-neuvostolle.

– Komissio katsoo, että sillä on oikeus harkita, viekö se direktiiviesitystä eteenpäin neuvostolle vai ei. Tällä päätöksellä komissio kyllä ylittää täysin toimivaltuutensa, Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvostelee.

Työmarkkinaosapuolten oikeus neuvotella työelämää koskevista sopimuksista myös Euroopan tasolla on ammattiliitoille periaatteellinen kysymys.

– Tämä oikeus tunnustetaan myös Euroopan unionin perussopimuksessa, Niemi-Laine täydentää.

EPSU:n pääsihteeri Jan Willem Goudriaan on pettynyt komission päätökseen. Komissio pyörtää nyt sitoumuksensa sosiaalisen Euroopan kehittämiseen vain neljä kuukautta sosiaalisten oikeuksien pilarin hyväksymisen jälkeen.

– Komission päätöksellä hyökätään sekä työntekijöiden tasa-arvoista kohtelua vastaan että heikennetään Euroopan tason työmarkkinaosapuolten neuvotteluoikeuksia.

Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry tukee kuuden julkisen alan ammattiliiton kansainvälistä edunvalvontaa ja EU-yhteistyötä. Jäsenliittojensa kautta FIPSU edustaa lähes 500 000 suomalaista julkisen alan työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE