Ulkomaat

Trumpin hallinnon budjettiesitys vastatuulessa? – alijäämä ei vähene

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon ehdotus valtion budjetiksi ei tue republikaanipuolueen pitkäaikaista tavoitetta Yhdysvaltain budjetin alijäämän vähentämisestä. Näin sanovat budjettiesityksen tuntevat lähteet Washington Post -lehdelle.

Keskushallinnon on määrä esitellä budjettiesityksensä maanantaina Yhdysvaltain aikaa. Alijäämän paikkaaminen käy lähteiden mukaan entistä vaikeammaksi veroleikkausten ja liittovaltion varoja tarvitsevien uusien hankkeiden myötä.

Budjetin alijäämän hävittäminen on ollut republikaanien tavoite vuosikymmeniä. Tästä tavoitteesta poikkeava budjettiesitys voi nostattaa kiukkua puolueen konservatiivisiivessä.

Keskushallinnon on määrä valottaa myös suunnitelmaansa Trumpin lupaileman valtavan infrastruktuuriuudistuksen rahoituksesta.

Kongressille tammikuun lopussa pitämässään Liittovaltion tila -puheessa Trump lupasi Yhdysvaltoihin 1,5 biljoonaa dollaria maksavan teiden, siltojen ja muun infrastruktuurin uudistuksen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trumpin hallinto kaavailee hankkeelle 200 miljardin dollarin rahoitusta liittovaltion varoista. Loppusumma on määrä saada osavaltioilta sekä yksityisiltä sijoittajilta.

Liittovaltiovarat tulevat hallinnon mukaan muihin ohjelmiin tehtävistä leikkauksista, joista kerrotaan rahoitussuunnitelmassa tarkemmin.

Infrastruktuurin kehno kunto nakertaa taloutta merkittävästi.

Seuraavaksi infrastruktuuriremontin rahoitussuunnitelma siirtyy kongressin käsittelyyn. Trumpin on määrä tavata keskiviikkona sekä republikaanien että demokraattien edustajia keskustellakseen rahoitussuunnitelmastaan.

Kongressin odotetaan kysyvän keskushallinnolta muun muassa, aikooko se ohjata lainkaan liittovaltion rahaa infrastruktuurin suojaamiseen ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Trumpin hallinto on kyseenalaistanut ilmastonmuutoksen todenperäisyyden.

Rahoitussuunnitelmaa viilataan todennäköisesti vielä useaan kertaan ennen sen lopullista läpimenoa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että teiden, rautateiden ja muun liikenneinfrastruktuurin kehno kunto nakertaa Yhdysvaltain taloutta merkittävästi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat