Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin päätös herätti kovaa kritiikkiä: “Silkkaa hulluutta, kammottavaa”

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös katkaista maan suhteet Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa keskellä koronapandemiaa aiheutti kritiikkiaallon lauantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muun muassa Euroopan unioni pyysi Yhdysvaltoja harkitsemaan päätöstä uudelleen.

– WHO:n täytyy pystyä jatkamaan kansainvälisen yhteisön johtamista pandemian keskellä nyt ja tulevaisuudessa, EU sanoi kannanotossaan lauantaina.

Trump ilmoitti jo viime kuussa katkaisevansa järjestön rahoituksen, koska syytti WHO:ta liian läheisistä suhteista Kiinaan.

Hänen mukaansa Yhdysvallat käyttää WHO-jäsenmaksunsa vastaisuudessa muihin kansainvälisiin terveystarpeisiin.

Trump oli jo aiemmin jäädyttänyt Yhdysvaltojen maksut järjestölle. Hänen mukaansa se on Kiinan talutusnuorassa eikä ole tehnyt tarpeeksi koronaviruspandemian ehkäisemiseksi.

Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja. Se rahoitti järjestöä 400 miljoonalla dollarilla viime vuonna.

Lisää aiheesta

Myös arvostetun lääketieteen julkaisun Lancetin päätoimittaja Richard Horton kutsui päätöstä sekä “silkaksi hulluudeksi” että “kammottavaksi”.

Intia ilmoitti rajoitusten lieventämisestä.

Monissa maailman maissa koronarajoituksia on alettu hiljalleen höllentää.

Esimerkiksi Intia ilmoitti rajoitusten lieventämisestä lauantaina ja kertoi sallivansa muun muassa ravintoloiden ja ostoskeskusten avautumisen kesäkuun alkupuolelta lähtien.

Höllennykset eivät koske kuitenkaan alueita, joissa tautitilannetta pidetään vielä pahana, vaan niissä on voimassa yhä liikkumisrajoituksia.

Intia julisti maaliskuussa koko maan laajuisen tiukan ulkonaliikkumiskiellon, jota kuvattiin maailman suurimmaksi. Se vaikutti yhteensä 1,3 miljardin ihmisen elämään.

Ulkonaliikkumiskieltoa on jo lievennetty, ja ulkona liikkuminen on sallittu iltaseitsemään asti. Kesäkuusta lähtien ulkonaliikkumiskielto alkaa vasta iltayhdeksältä.

Tiukat rajoitukset aiheuttivat kuitenkin valtavia seurauksia, kun miljoonat ihmiset joutuivat yllättäen työttömiksi. Tilanne vaikutti etenkin maaseudulta kaupunkiin muuttaneisiin siirtotyöläisiin, joista moni joutui palaamaan kotikyläänsä työpaikkansa menetettyään.

Pahimmillaan osa ihmisistä joutui taivaltamaan satojen kilometrien matkan kävellen ja menehtyi matkalla.

Lisäksi ruuhkaisilla kulkureiteillä koronan vaatimista turvaväleistä ei ollut tietoakaan.

1,3 miljardin asukkaan Intiassa koronaan liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu vain neljä miljoonaa asukasta kohden, kun esimerkiksi Suomessa lukema on 57.

Asiantuntijat ovat kuitenkin olleet epävarmoja, johtuuko verrattain alhainen lukema kuolemansyiden raportointiin liittyvistä ongelmista vai siitä, että Intia otti jo alussa käyttöön hyvin tiukat toimet.

Virus on kurittanut etenkin Brasiliaa.

Virus on jatkanut leviämistään erityisesti Latinalaisessa Amerikassa.

Koronavirus on kurittanut etenkin Brasiliaa, jossa oikeistopresidentti Jair Bolsonaro on vähätellyt koronaa toistuvasti.

Brasiliassa on todettu nyt toiseksi eniten tartuntoja maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen. Lähes 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu yli 28 000.

Kuolemantapauksia on raportoitu miljoonaa asukasta kohden 132, mutta lukeman on epäilty olevan todellisuudessa korkeampi.

Korjattu STT:n uutista: Yhdysvallat rahoitti WHO:ta viime vuonna 400 miljoonalla, ei miljardilla, dollarilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE