Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Trumpin tullimaksu-uhkailun pörssireaktiot: Kiinassa kurssit rytinällä alas, Helsingissäkin selvä notkahdus

Helsingin pörssin yleisindeksi on tänään puolenpäivän aikaan lähes kahden prosentin laskussa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump eilen uhkasi Kiinaa uusilla tuontitullien korotuksilla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Laskussa ovat muun muassa teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB sekä konepajayhtiöt Cargotec, Konecranes, Metso ja Wärtsilä. Myös metsäyhtiöt sekä rengasvalmistaja Nokian Renkaat ovat selvässä kurssiluisussa.

Euroopassa Frankfurtin pörssin DAX-osakeindeksi on noin kaksi prosenttia miinuksella.

Kaikkein rankimmin Trumpin tulliuhkaus on iskenyt Kiinan pörsseihin. Shanghaissa osakekurssit tippuivat tänään 5,6 prosenttia, eli eniten yhden päivän aikana sitten helmikuun 2016. Shenzhenin pörssissä pudotusta kertyi yli seitsemän prosenttia ja Hongkongissa noin kolme prosenttia.

Trump uhkaa laajentaa tuontitulleja

Trump tviittasi sunnuntaina, että uhkaa korottaa nykyisiä tullimaksuja kiinalaistuotteiden tuonnilta, jonka arvo on 200 miljardia dollaria. Näiden tuotteiden tuontitullit kohoaisivat perjantaina kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Trump uhkaa “lähiaikoina” laajentaa 25 prosentin tullimaksut myös kokonaan uusiin Kiinasta tuotaviin tuotteisiin. Tämän tuonnin arvo on 325 miljardia dollaria.

Näin tullimaksut laajenisivat koskemaan käytännössä Yhdysvaltojen koko tuontia Kiinasta. Jo ennestään 25 prosentin tuontitullien piirissä on kiinalaistuotteiden tuontia 50 miljardin dollarin edestä.

– Kauppaneuvottelut Kiinan kanssa jatkuvat, mutta liian hitaasti, koska Kiina yrittää uudelleen neuvotella. Ei! Trump muun muassa kirjoitti.

Kiina varmaan jarruttaa niin paljon mahdollista.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvelee Trumpin haluavan osoittaa kotimaassaan, että aikoo pysyä tiukkana Kiinan suhteen.

Koivun mukaan Trump saattaa toisaalta olla myös turhautunut, kun kauppaneuvottelut Kiinan kanssa eivät ole juuri edistyneet vaikeimpien kysymysten osalta.

Koivu uskoo, että Yhdysvallat on tehnyt kauppaneuvotteluissa kovia vaatimuksia muun muassa Kiinan talousjärjestelmän uudistamisesta.

– Kiina varmaan jarruttaa niin paljon mahdollista, hän sanoo STT:lle.

Koivun mukaan markkinoilla on viime viikkoina suhtauduttu liian optimistisesti kauppasovun syntymiseen.

– On raportoitu, että neuvottelut ovat loppusuoralla, mutta vaikeista asiakysymyksistä ei ole päästy edelleenkään sopuun. Se on ollut vähän ristiriitaista ja herättänyt epäilyksiä, että ehkä ei olla kuitenkaan ihan loppusuoralla.

Neuvottelujen ollut määrä jatkua tällä viikolla

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen on ollut määrä jatkua tällä viikolla Washingtonissa. Trumpin on katsottu uhkauksellaan yrittävän saada kiinalaiset hyväksymään maiden välisen kauppasopimuksen mahdollisimman pian.

Kiina harkitsee jopa peruvansa keskiviikolle sovitut neuvottelut Washingtonissa, kertovat muun muassa sanomalehti Wall Street Journal ja uutistoimisto Bloomberg.

Trumpin tviiteistä huolimatta Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että kiinalaiset ovat valmistautumassa lähtemään neuvotteluihin Yhdysvaltoihin. Hän ei kuitenkaan sanonut, milloin valtuuskunta olisi lähdössä tai olisiko Kiinan pääneuvottelija, varapääministeri Liu He osallistumassa tuleviin neuvotteluihin.

“Tässä kamppaillaan maailman herruudesta”

Nordean Koivu odottaa yhä, että Yhdysvallat ja Kiina jatkavat luovimista eteenpäin kauppaneuvotteluissaan.

– Presidentit Xi (Jinping) ja Trump solmivat jonkinnäköisen kauppasopimuksen ehkä kesällä, mutta en ole missään vaiheessa odottanut, että se sopimus ratkaisisi nämä ongelmat, Koivu sanoo.

Hän uskoo, että pidemmällä aikavälillä kiistat maailman kahden suurimman kansantalouden välillä jatkuvat.

– USA tulee olemaan tiukempi Kiinan suhteen. Se liittyy siihen, että tässä nyt ikään kuin kamppaillaan maailman herruudesta.

STT–IIRO-MATTI NIEMINEN, MAIJA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE