tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Trumpin vävy selvensi venäjä-kontaktejaan: ”Ei lisätapaamisia”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Presidentti Donald Trumpin neuvonataja ja vävy Jared Kushner kesäkuussa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner kertoo, ettei hän ole ollut yhteydessä Venäjän valtion edustajiin enempää, kuin mitä julkisuudessa on jo kerrottu. Kushner ilmoitti asiasta tänään tiedotteessaan, jonka hän välitti Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Kushner kommentoi tiedotteessaan neljää tiedossa olevaa tapaamista, jotka käytiin Donald Trumpin kampanjan aikana vuonna 2016 tahojen kanssa, joilla on oletettu olevan yhteyksiä Kremliin.

Kushner kertoi tiedotteessa aikaisemmin julkaisematonta tietoa liittyen tapaamisiin. Ulostulo liittyy hänen tulevaan suljettujen ovien takana järjestettävään senaatin tiedustelukomitean kuulemiseen.

– En ole tehnyt salaista yhteistyötä, tai tiedä kampanjasta ketään muutakaan joka olisi tehnty salaista yhteistyötä minkään ulkomaisen hallinnon kanssa, Kushner toteaa tiedotteessaan.

– Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia. En myöskään ole käyttänyt venäläistä pääomaa rahoittaakseni liiketoimintaani.

 Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia.

Kushner kiistää kirjeessään keskustelleensa tapaamisissa mistään ”sopimattomista”. Kushner tapasi vuoden 2016 aikana muun muassa kaksi kertaa Venäjän suurlähettilään kanssa sekä Venäjän valtion omistaman pankin pääjohtajan. Lisäksi Kusher oli läsnä Donald Trumpin pojan sekä venäläisen asianajajan Natalia Veselnitskajan kohutussa tapaamisessa.

Presidentti Trump on todennut poikansa sekä venläisen asianajajan tapaamiseen liittyvän tutkinnan olevan ”noitavaino” hänen lähipiirään kohtaan. Tapaaminen on kuitenkin paras konkreettinen todiste sille, että Trumpin lähipiiri on ollut kampanjan aikana avoin yhteistyölle Venäjän hallinnon kanssa.

Avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushneria on syytetty siitä, että tehdessään valkoisessa talossa työskentelemiseen vaadittavaa turvallisuusselvitystä hän oli turvallisuusluokitushakemuksessa jättänyt mainitsematta osallistuneensa Trumpin pojan ja venäläisen asianajajan tapaamiseen.

Puutteellista turvallisuusluokitushakemusta Kushner selitti tiedotteessaan toteamalla, että hänen avustajansa oli lähettänyt keskeneräisen lomakkeen eteenpäin luultuaan sen olevan jo valmis.

– Puutteellisen kommunikaation vuoksi avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushner tapasi asianajajan yhdessä Trumpin pojan Donald Trump Jr:n sekä Trumpin kampanjapäällikkönä tuolloin toimineen Paul Manafortin kanssa. Asianajajalla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja.

Muun muassa presidentti Barack Obaman hallinnossa etiikkapäällikkönä toimineen Norm Eisenin mukaan Jared Kushnerin turvallisuusluokitus pitäisi arvioida uudelleen puutteellisen lomakkeen vuoksi.

Tanskan poliisi: Mysteerisukellusveneen omistaja kertoo ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneen” hänet mereen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskalaiskeksijä Peter Madsen on kertonut ruotsalaisen naistoimittajan Kim Wallin kuolleen onnettomuudessa keksijän omistamassa sukellusveneessä. Asiasta kertoi Tanskan poliisi tiedotteessaan.

Poliisi epäilee edelleen Madsenin aiheuttaneen Wallin kuoleman varomattomuudellaan.

Poliisin mukaan Madsen on kertonut sekä poliisille että käräjäoikeudelle, että onnettomuuden jälkeen hän olisi ”haudannut” Wallin mereen määrittelemättömään paikkaan Kögenlahdella. Aikaisemmin Madsen kertoi jättäneensä Wallin maihin, mutta hän on muuttanut kertomustaan myöhemmin.

– Uskomme Madsenin puhuneen totta siitä, että Wall kuoli sukellusveneessä, kertoi Kööpenhaminan poliisin edustaja Steen Hansen uutistoimisto TT:lle.

Hän ei halunnut kertoa, oliko Wall kuollut Madsenin mukaan torstaina vai perjantaina.

Poliisille on muodostunut kuva, kuinka sukellusvene kulki Kögenlahdella ja Juutinraumassa. Aiemmin ei ole tiedetty sukellusveneen liikkeistä torstain ja perjantain välisen yön ja perjantain aamupäivän välisenä aikana.

– Tanskan merenkulkuviranomaiset ovat selvittäneet reitin, Hansen kertoi.

Ruotsalaistoimittajan etsinnät jatkuvat. Alueella tehdään sukelluksia, ja lisäksi apuna käytetään kaikuluotaimia.

Madsenin rakentama ja kehittämä sukellusvene upposi perjantaina 11. elokuuta. Wall nähtiin veneessä edellisenä päivänä, mutta sen jälkeen hänestä ei ole havaintoja. Poliisi epäilee Madsenin upottaneen sukellusveneen tahallaan jälkiään peittääkseen.

Ranskassa ainakin yksi ihminen on kuollut auton törmättyä ihmisiin – poliisi ei vielä tiedä, onko kyse terrori-iskusta

Ranskassa ainakin yksi ihminen on kuollut auton törmättyä ihmisiin bussipysäkeillä Marseille’n satamakaupungissa maan eteläosassa, kertoo poliisi. Lisäksi yksi ihminen on loukkaantunut vakavasti.

Poliisi on ottanut kiinni auton kuljettajaksi epäillyn.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisilähteet eivät vielä tiedä, onko kyse terrori-iskusta vai onnettomuudesta.

AVAINSANAT

Barcelonan kuski tunnistettu – poliisi ei kerro nimeä

Kuva: AFP PHOTO/ Pau Barrena

Espanjan poliisin mukaan Barcelonassa jalankulkijoiden päälle ajaneen pakettiauton kuljettaja on tunnistettu.

Twitter-viestissä poliisi ei kertonut kuljettajan nimeä, mutta Katalonian alueen sisäministeri Joaquim Forn sanoi paikallisen radioaseman ohjelmassa kaiken viittaavan siihen, että kuljettaja on Younes Abouyaaqoub.

Barcelonassa La Ramblas -bulevardilla kuoli torstaina 13 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Trump haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julkistaa kauan odotetun Afganistan-suunnitelman tänään illalla paikallista aikaa, kertoo Valkoinen talo. Trump julkistaa suunnitelman illalla kello yhdeksältä paikallista aikaa pitämässään puheessa.
Suunnitelman kerrotaan koskevan Afganistanin lisäksi Etelä-Aasiaa, kuten Pakistania.

Trumpin hallinto on työstänyt uutta suunnitelmaa kuukausien ajan. Alun perin suunnitelman oli määrä olla valmis jo heinäkuun puolivälissä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aikonut lähettää Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää, mutta Trumpin kerrotaan olleen määrään tyytymätön. Virkamiehet ovat tutkineet mahdollisuutta laajentaa suunnitelmia koskemaan laajemmin Etelä-Aasiaa.
Trump tapasi korkea-arvoisia turvallisuusviranomaisia perjantaina. Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen Twitterissä, että useita päätöksiä oli tehty.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puolestaan vahvisti jo ennen Valkoisen talon tiedotetta, että suunnitelma on saatu valmiiksi. Myös Mattisin mukaan suunnitelma kattaa Afganistania laajemman alueen, kertoo CNN.

Mattis ei kommentoinut suunnitelmaa yksityiskohtaisemmin sunnuntaina. Hänen mukaansa Trump haluaa itse julkistaa suunnitelman.

– Hän (Trump) haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille. Hänen täytyy keräillä ajatuksiaan viikonlopun ajan ja miettiä, miten esittää suunnitelma amerikkalaisille, Mattis kertoi.

”Afganistanissa tehtyjä virheitä ei toisteta”

Mattis sanoi kesäkuussa, että Trumpin hallinto ei aio toistaa Afganistanissa aiemmin tehtyjä virheitä. Hänen mukaan Yhdysvallat ei voi sallia, että Afganistanista tulee jälleen Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistettujen iskujen aloituspaikka.
Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta. Lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Naton sotilasta.

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin World Trade Centerin kaksoistorneihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Tarkoituksena oli kitkeä terrorismia ja muun muassa tuhota äärijärjestö al-Qaidan ”turvasatama”.

Keskustelua aiheesta

Barcelonan terroristisolun jäsenet ja iskussa kuolleet saataneen tunnistettua tänään

Kuva: AFP PHOTO/Javier Soriano

Barcelonan ja Cambrilsin autoiskuissa kuolleiden sekä iskujen takana olleen terroristisolun jäsenten tunnistus saataneen päätökseen tänään, kertovat Espanjan viranomaiset. Torstain iskuissa kuoli 14 ja loukkaantui toistasataa ihmistä.

Poliisi on sanonut hajottaneensa 12-jäsenisen terroristisolun, jonka uskotaan olleen autoiskujen takana. Samaan aikaan on käynnissä etsinnät 22-vuotiaan Younes Abouyaaqoubin löytämiseksi. Abouyaaqoubin epäillään ajaneen autoa Barcelonassa. Poliisin mukaan hän saattaa olla karussa Espanjan ulkopuolella.

Keskustelua aiheesta