Trumpin vävy selvensi venäjä-kontaktejaan: ”Ei lisätapaamisia”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Presidentti Donald Trumpin neuvonataja ja vävy Jared Kushner kesäkuussa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner kertoo, ettei hän ole ollut yhteydessä Venäjän valtion edustajiin enempää, kuin mitä julkisuudessa on jo kerrottu. Kushner ilmoitti asiasta tänään tiedotteessaan, jonka hän välitti Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Kushner kommentoi tiedotteessaan neljää tiedossa olevaa tapaamista, jotka käytiin Donald Trumpin kampanjan aikana vuonna 2016 tahojen kanssa, joilla on oletettu olevan yhteyksiä Kremliin.

Kushner kertoi tiedotteessa aikaisemmin julkaisematonta tietoa liittyen tapaamisiin. Ulostulo liittyy hänen tulevaan suljettujen ovien takana järjestettävään senaatin tiedustelukomitean kuulemiseen.

– En ole tehnyt salaista yhteistyötä, tai tiedä kampanjasta ketään muutakaan joka olisi tehnty salaista yhteistyötä minkään ulkomaisen hallinnon kanssa, Kushner toteaa tiedotteessaan.

– Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia. En myöskään ole käyttänyt venäläistä pääomaa rahoittaakseni liiketoimintaani.

 Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia.

Kushner kiistää kirjeessään keskustelleensa tapaamisissa mistään ”sopimattomista”. Kushner tapasi vuoden 2016 aikana muun muassa kaksi kertaa Venäjän suurlähettilään kanssa sekä Venäjän valtion omistaman pankin pääjohtajan. Lisäksi Kusher oli läsnä Donald Trumpin pojan sekä venäläisen asianajajan Natalia Veselnitskajan kohutussa tapaamisessa.

Presidentti Trump on todennut poikansa sekä venläisen asianajajan tapaamiseen liittyvän tutkinnan olevan ”noitavaino” hänen lähipiirään kohtaan. Tapaaminen on kuitenkin paras konkreettinen todiste sille, että Trumpin lähipiiri on ollut kampanjan aikana avoin yhteistyölle Venäjän hallinnon kanssa.

Avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushneria on syytetty siitä, että tehdessään valkoisessa talossa työskentelemiseen vaadittavaa turvallisuusselvitystä hän oli turvallisuusluokitushakemuksessa jättänyt mainitsematta osallistuneensa Trumpin pojan ja venäläisen asianajajan tapaamiseen.

Puutteellista turvallisuusluokitushakemusta Kushner selitti tiedotteessaan toteamalla, että hänen avustajansa oli lähettänyt keskeneräisen lomakkeen eteenpäin luultuaan sen olevan jo valmis.

– Puutteellisen kommunikaation vuoksi avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushner tapasi asianajajan yhdessä Trumpin pojan Donald Trump Jr:n sekä Trumpin kampanjapäällikkönä tuolloin toimineen Paul Manafortin kanssa. Asianajajalla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja.

Muun muassa presidentti Barack Obaman hallinnossa etiikkapäällikkönä toimineen Norm Eisenin mukaan Jared Kushnerin turvallisuusluokitus pitäisi arvioida uudelleen puutteellisen lomakkeen vuoksi.

Maailman nuorin pääministeri vannoi virkavalan tuhansien buuatessa

Kuva: Lehtikuva

Itävallan pääkaupungissa Wienissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Hallituksen muodostivat keskusta-oikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) ja äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ).

Viranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 5 500 ja protestia valvoi noin 1 500 poliisin joukko. Protestoijat kantoivat muun muassa natseja vastustavia kylttejä.

Puolueet pääsivät sopuun koalitiohallituksesta viikonloppuna. Sen jälkeen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache ehti jo julistaa Facebook-tilillään, että uusi hallitus aikoo leikata turvapaikanhakijoiden etuuksista.

Uudessa hallituksessa Strache on varakansleri. Liittokansleriksi nousi 31-vuotias keskusta-oikeiston Sebastian Kurz (kuvassa), josta tuli samalla maailman nuorin pääministeri.

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago

Hondurasin presidentti julistettiin vaalien voittajaksi – Oppositio ei niele virallista vaalitulosta – kehottaa kansaa kadulle

Kuva: AFP PHOTO Orlando Sierra
Amerikan maiden järjestön Hondurasin asioiden  päällikkö  Jorge Tuto Quiroga vastaili toimittajien kysymyksiin Tegucigalpassa eilen.

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Hondurasin vaaliviranomaiset julistivat tuloksen sunnuntaina päivää sen jälkeen, kun Hernandezin vastaehdokas, vasemmistolainen Salvador Nasralla matkusti Yhdysvaltoihin. Nasrallan mukaan hänen tarkoituksensa on kiinnittää huomiota väitettyyn vaalivilppiin.

Vasemmisto-oppositio on sanonut, ettei se suostu tunnustamaan viranomaisten julistamaa vaalitulosta. Oppositio on kehottanut kansaa protestoimaan.

Virallisen vaalituloksen mukaan Hernandez sai 43 ja Nasralla 41 prosenttia äänistä.
Nasralla ja oppositio väittävät, että vaalitulosta peukaloitiin istuvan presidentin eduksi. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat raportoineet ”epätarkkuuksista” vaaleissa. Nasralla on vaatinut uusia vaaleja.

Mellakoinnissa on jo kuollut ihmisiä

Hondurasissa on vaalien jälkeen protestoitu nykyhallintoa vastaan. Mielenosoitukset ovat paikoin yltyneet mellakoinniksi. Levottomuuksissa on kuollut ihmisiä, mutta kuolleiden tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Poliisin mukaan kuolleita on kolme, oppositio puhuu paristakymmenestä kuolleesta ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on raportoinut 14 kuolleen mellakoissa.
Hondurasin perustuslain mukaan istuva presidentti ei saisi pyrkiä jatkokaudelle. Hernandezin konservatiivipuolueen mukaan laki kuitenkin kumottiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2015.

STT-AFP,  Tegucigalpa

 

AVAINSANAT

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta