Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Trumpin vävy selvensi venäjä-kontaktejaan: ”Ei lisätapaamisia”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Presidentti Donald Trumpin neuvonataja ja vävy Jared Kushner kesäkuussa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner kertoo, ettei hän ole ollut yhteydessä Venäjän valtion edustajiin enempää, kuin mitä julkisuudessa on jo kerrottu. Kushner ilmoitti asiasta tänään tiedotteessaan, jonka hän välitti Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Kushner kommentoi tiedotteessaan neljää tiedossa olevaa tapaamista, jotka käytiin Donald Trumpin kampanjan aikana vuonna 2016 tahojen kanssa, joilla on oletettu olevan yhteyksiä Kremliin.

Kushner kertoi tiedotteessa aikaisemmin julkaisematonta tietoa liittyen tapaamisiin. Ulostulo liittyy hänen tulevaan suljettujen ovien takana järjestettävään senaatin tiedustelukomitean kuulemiseen.

– En ole tehnyt salaista yhteistyötä, tai tiedä kampanjasta ketään muutakaan joka olisi tehnty salaista yhteistyötä minkään ulkomaisen hallinnon kanssa, Kushner toteaa tiedotteessaan.

– Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia. En myöskään ole käyttänyt venäläistä pääomaa rahoittaakseni liiketoimintaani.

 Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia.

Kushner kiistää kirjeessään keskustelleensa tapaamisissa mistään ”sopimattomista”. Kushner tapasi vuoden 2016 aikana muun muassa kaksi kertaa Venäjän suurlähettilään kanssa sekä Venäjän valtion omistaman pankin pääjohtajan. Lisäksi Kusher oli läsnä Donald Trumpin pojan sekä venäläisen asianajajan Natalia Veselnitskajan kohutussa tapaamisessa.

Presidentti Trump on todennut poikansa sekä venläisen asianajajan tapaamiseen liittyvän tutkinnan olevan ”noitavaino” hänen lähipiirään kohtaan. Tapaaminen on kuitenkin paras konkreettinen todiste sille, että Trumpin lähipiiri on ollut kampanjan aikana avoin yhteistyölle Venäjän hallinnon kanssa.

Avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushneria on syytetty siitä, että tehdessään valkoisessa talossa työskentelemiseen vaadittavaa turvallisuusselvitystä hän oli turvallisuusluokitushakemuksessa jättänyt mainitsematta osallistuneensa Trumpin pojan ja venäläisen asianajajan tapaamiseen.

Puutteellista turvallisuusluokitushakemusta Kushner selitti tiedotteessaan toteamalla, että hänen avustajansa oli lähettänyt keskeneräisen lomakkeen eteenpäin luultuaan sen olevan jo valmis.

– Puutteellisen kommunikaation vuoksi avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushner tapasi asianajajan yhdessä Trumpin pojan Donald Trump Jr:n sekä Trumpin kampanjapäällikkönä tuolloin toimineen Paul Manafortin kanssa. Asianajajalla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja.

Muun muassa presidentti Barack Obaman hallinnossa etiikkapäällikkönä toimineen Norm Eisenin mukaan Jared Kushnerin turvallisuusluokitus pitäisi arvioida uudelleen puutteellisen lomakkeen vuoksi.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )