Trumpin vävy selvensi venäjä-kontaktejaan: ”Ei lisätapaamisia”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Presidentti Donald Trumpin neuvonataja ja vävy Jared Kushner kesäkuussa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner kertoo, ettei hän ole ollut yhteydessä Venäjän valtion edustajiin enempää, kuin mitä julkisuudessa on jo kerrottu. Kushner ilmoitti asiasta tänään tiedotteessaan, jonka hän välitti Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Kushner kommentoi tiedotteessaan neljää tiedossa olevaa tapaamista, jotka käytiin Donald Trumpin kampanjan aikana vuonna 2016 tahojen kanssa, joilla on oletettu olevan yhteyksiä Kremliin.

Kushner kertoi tiedotteessa aikaisemmin julkaisematonta tietoa liittyen tapaamisiin. Ulostulo liittyy hänen tulevaan suljettujen ovien takana järjestettävään senaatin tiedustelukomitean kuulemiseen.

– En ole tehnyt salaista yhteistyötä, tai tiedä kampanjasta ketään muutakaan joka olisi tehnty salaista yhteistyötä minkään ulkomaisen hallinnon kanssa, Kushner toteaa tiedotteessaan.

– Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia. En myöskään ole käyttänyt venäläistä pääomaa rahoittaakseni liiketoimintaani.

 Minulla ei ole ollut sopimattomia tapaamisia.

Kushner kiistää kirjeessään keskustelleensa tapaamisissa mistään ”sopimattomista”. Kushner tapasi vuoden 2016 aikana muun muassa kaksi kertaa Venäjän suurlähettilään kanssa sekä Venäjän valtion omistaman pankin pääjohtajan. Lisäksi Kusher oli läsnä Donald Trumpin pojan sekä venäläisen asianajajan Natalia Veselnitskajan kohutussa tapaamisessa.

Presidentti Trump on todennut poikansa sekä venläisen asianajajan tapaamiseen liittyvän tutkinnan olevan ”noitavaino” hänen lähipiirään kohtaan. Tapaaminen on kuitenkin paras konkreettinen todiste sille, että Trumpin lähipiiri on ollut kampanjan aikana avoin yhteistyölle Venäjän hallinnon kanssa.

Avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushneria on syytetty siitä, että tehdessään valkoisessa talossa työskentelemiseen vaadittavaa turvallisuusselvitystä hän oli turvallisuusluokitushakemuksessa jättänyt mainitsematta osallistuneensa Trumpin pojan ja venäläisen asianajajan tapaamiseen.

Puutteellista turvallisuusluokitushakemusta Kushner selitti tiedotteessaan toteamalla, että hänen avustajansa oli lähettänyt keskeneräisen lomakkeen eteenpäin luultuaan sen olevan jo valmis.

– Puutteellisen kommunikaation vuoksi avustaja välitti eteenpäin lomakkeen luonnoksen.

Kushner tapasi asianajajan yhdessä Trumpin pojan Donald Trump Jr:n sekä Trumpin kampanjapäällikkönä tuolloin toimineen Paul Manafortin kanssa. Asianajajalla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja.

Muun muassa presidentti Barack Obaman hallinnossa etiikkapäällikkönä toimineen Norm Eisenin mukaan Jared Kushnerin turvallisuusluokitus pitäisi arvioida uudelleen puutteellisen lomakkeen vuoksi.

Avaako Trump JFK-kansiot? – 25 vuotta salausmääräys päättyy torstaina

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupailee sallia presidentti John F. Kennedyn salamurhaan liittyvien asiakirjojen julkaisun.

Kyse on asiakirjoista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita. Niiden on määrä tulla julkisiksi torstaina. Etukäteen oli arvioitu, että Trump estäisi joidenkin tietojen julkaisun.

Lauantaina presidentti tviittasi, että aikoo sallia kaikkien asiakirjojen julkistamisen. Tviitissään Trump kuitenkin jätti vielä auki mahdollisuuden, että voi muuttaa mieltään, jos jotain uutta ilmenee.

Mediatietojen mukaan kyse olisi runsaasta 3 000 asiakirjasta, jotka käsittävät jopa satojatuhansia sivuja.

Lee Harvey Oswald ampui Kennedyn Dallasissa marraskuussa 1963. Monet uskovat, ettei Oswald toiminut yksin, vaan veriteon takana oli laajempi salaliitto.

Keskustelua aiheesta

Trumpin Tshekki-kopio nousemassa voittajaksi – miljardööri mukana monissa skandaaleissa

Kuva: Lehtikuva

Alustavien tulosten mukaan Tshekin parlamenttivaalien voittajaksi näyttää odotetusti nousevan populistinen keskustaoikeistolainen ANO-puolue. ANO johtaa ääntenlaskua lauantaina alkuillasta, ja äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia -puolue (SPD) on toisena.

Tulokset on saatu vasta noin kolmanneksesta äänestyspaikkoja. Niiden perusteella ANO on saamassa liki 32 prosentin ja SPD liki 12 prosentin kannatuksen. Varsinaisia tuloksia odotetaan myöhemmin illalla.

ANOn perustaja on Tshekin Trumpiksi kutsuttu miljardööri Andrej Babis (kuvassa), joka vastustaa euroalueeseen liittymistä ja pakolaiskiintiöitä. Hän kuitenkin kannattaa yhtenäistä Eurooppaa eikä halua Tshekin eroavan EU:sta.

ANO-puolueen etumatka on ollut kyselyissä selvä muihin puolueisiin nähden.

– Mielestäni hän toimii politiikassaan kansan hyväksi, tuumi Prahassa äänestänyt eläkeläinen Alena Kolarova.

Kolarova kehui Babisin palauttaneen järjestyksen julkiseen talouteen ja veroihin, kun tämä toimi kolme vuotta valtiovarainministerinä.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia.

Vaaleissa oli ehdolla kolmisenkymmentä puoluetta. Kyselyiden perusteella parlamenttiin saattaa päästä niistä jopa yhdeksän puoluetta, joista moni on poliittisen kentän äärilaidoilta. Sosialidemokraattien, kommunistien, äärioikeiston ja piraattipuolueen odotetaan kaikkien yltävän noin kymmenen prosentin kannatukseen.

– Ensi kertaa enemmistö on menossa puolueille, jotka tavalla tai toisella protestoivat meidän tuntemamme liberaalin demokratian toimintatapoja vastaan, kommentoi Hospodarske Noviny -päivälehti.

Vaalien alla veikattiin, että Babisista tulisi uusi pääministeri, jos hänen puolueensa nousee parlamentin suurimmaksi, kuten kyselyt ennustavat.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia, sillä Babis on ollut viime aikoina mukana useissa skandaaleissa, minkä vuoksi osa puolueista ei halua tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Häntä muun muassa epäillään EU-tukien väärinkäytöstä ja menneisyydestä kommunistiagenttina Tshekkoslovakian aikana.

Oman lisänsä ongelmiin saattaa tuoda parlamentin jakaantuneisuus.

– Odotan hankalaa tilannetta vaalien jälkeen, ehkä jopa kaaosta, koska Babis ei saa niin hyvää tulosta kuin odotettiin, arvioi politiikan asiantuntija Jiri Pehe.

Veitsi-iskusta epäilty poliisin huostassa – ihmisillä ei enää vaaraa

Kuva: Lehtikuva

Saksassa poliisi on ottanut kiinni yhden ihmisen epäiltynä Münchenissa aamulla tapahtuneesta veitsihyökkäyksestä.

Poliisi kirjoittaa Twitterissä, että Münchenissä ihmisillä ei enää ole vaaraa.

Poliisin edustajan mukaan kiinniotettu mies muistuttaa silminnäkijöiden kuvauksia hyökkääjästä, kertoo Focus Online. Poliisin mukaan on kuitenkin vielä selvitettävä, onko mies todella tekijä.

Münchenin keskusta-alueella tehtiin aamulla hyökkäys tai hyökkäyksiä, joissa veitsellä aseistautunut mies kävi ihmisten kimppuun. Pelastuslaitos on kertonut Twitterissä, että sen tiedossa on viisi lievästi haavoittunutta.

Näilläkö saadaan Katalonia ruotuun? – Espanjan hallitus haluaa aluevaalit ja erottaa aluehallituksen

Kuva: Lehtikuva

Espanjan hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit puolen vuoden sisällä. Pääministeri Mariano Rajoy (kuvassa) on kertonut toimista, joilla hallitus haluaa rajoittaa Katalonian itsehallintoa.

Rajoy ehdottaa myös, että Katalonian aluehallitus erotetaan.

Pääministerin mukaan Katalonian johto on vaatinut Espanjalta mahdottomia eikä ole antanut pyydettyjä selvityksiä.

Espanjan hallitus kokoontui aamupäivällä pohtimaan toimia, joilla itsenäiseksi rimpuileva Katalonia saadaan takaisin ruotuun.

Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa maakunnan itsehallintoa artiklan 155 nojalla. Toimet tarvitsevat myös Espanjan senaatin hyväksynnän.

Pääministeri Rajoyn puolueella on enemmistö senaatissa.

Veitsimies iski Münchenissä – syystä ei tietoa

Kuva: Lehtikuva

Saksassa Münchenissä veitsellä aseistautunut mies on hyökännyt useiden ihmisten kimppuun Rosenheimerplatzilla ja haavoittanut heitä, kertoo Münchenin poliisi Twitterissä.

Toistaiseksi tiedossa on viisi lievästi haavoittunutta, kertoo Münchenin pelastuslaitos.

Focus Online -lehden tietojen mukaan kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Münchenin poliisi kertoo, että hyökkääjä on noin 40-vuotias mies, joka oli liikkeellä pyörällä. Häntä ei ole saatu toistaiseksi kiinni.

Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään lähialueita ja pysyttelemään sisätiloissa, jos mahdollista.

Teon syistä ei ole tietoa.

Juttua päivitetty kuvan kera klo 13.00

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta