Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tshekki aloittaa EU:n puheenjohtajamaana – taloudesta odotetaan suurta huolenaihetta

Tshekin pääministeri Petr Fiala.

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Tshekki, joka hoitaa tehtävää loppuvuoden. Tshekin pääministeri Petr Fiala on maininnut puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi Ukrainan tukemisen jatkamisen ja Euroopan puolustuskyvyn kehittämisen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Tulevan puolivuotisen aikana EU-instituutioissa neuvotellaan myös monista tärkeistä ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Fiala nostaa merkittäväksi teemaksi EU:n energiasektorin uudistamisen. EU-maiden tavoitteena on ollut päästä eroon riippuvuudestaan Venäjältä tulevasta fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista.

Fiala korostaa, että energiatoimissa ei ole kyse vain ilmastosta, vaan EU:n riippumattomuudesta ja turvallisuudesta.

-  Tämä muutos tulee toteuttaa taloudellisesti ja sosiaalisesti tietoisella tavalla, jotta kansalaisten elintasoa ja teollisuuden kilpailukykyä ei vaaranneta, Fiala sanoo puheenjohtajakauden alkusanoissaan.

Taloudesta odotetaan muutenkin suurta puheenaihetta syksylle, koska hintojen laaja-alainen nousu tuntuu rajulla tavalla ihmisten arjessa eri puolilla Eurooppaa.

Ranskan kautta leimasi sota Euroopassa

Tshekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Tämä on toinen kerta, kun maa toimii EU:n puheenjohtajana. EU-komission on määrä vierailla tänään Tshekissä juhlistamassa puheenjohtajakauden alkua.

Tshekki seuraa puheenjohtajatehtävässä Ranskaa, joka kipparoi jäsenmaiden neuvoston kokouksia alkuvuoden.

Ranskan kautta leimasivat erityisesti sota Euroopassa ja vastatoimet Venäjän hyökkäykseen. Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukrainan tukemiseksi EU-maat ovat esimerkiksi sopineet tämän vuoden aikana kuudesta suuresta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE