Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

24.3.2022 08:16 ・ Päivitetty: 24.3.2022 08:16

Tuberkuloositapausten määrä pysyi Suomessa lähes ennallaan – THL suosittelee kaikille Ukrainasta saapuville tuberkuloosin seulontaa

iStock

Tuberkuloositapausten määrä pysyi Suomessa lähes ennallaan 2021 edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2021 tuberkuloositapauksia todettiin 167 (ilmaantuvuus 3 tapausta 100 000:ta asukasta kohden). Tämä oli 4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin tapauksia oli 174.

Demokraatti

Demokraatti

Asiasta kertoo THL tiedotteessaan.

Suomessa tyypillinen tuberkuloosipotilas on iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan, tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen tauti.

Tuberkuloosi tarttuu ilmavälitteisesti, mutta tartunta vaatii yleensä pitkän tai toistuvan altistuksen. Tauti voi jäädä myös piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosikymmenien kuluttua tartunnasta.

Tuberkuloosin tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tauti voi olla myös muualla elimistössä. Tuberkuloosin tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, yskökset, kuumeilu ja laihtuminen.

THL:n mukaan tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2020 yhteensä 10 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa.

Tiedotteen mukaan Ukrainan sota ja siitä johtuva pakolaisuus vaikuttavat koko Euroopan tuberkuloositilanteeseen, sillä tautia esiintyy Ukrainassa enemmän kuin esimerkiksi monissa EU-maissa ja Suomessa, ja maassa on havaittu myös paljon lääkkeille vastustuskykyisiä tuberkuloosimuotoja. Tuberkuloosi voi myös tarttua muihin, sillä olosuhteet ahtaissa tilapäismajoituksissa altistavat tartunnoille. THL:n mukaan myös piilevän tuberkuloosi-infektion aktivoitumisen riski on suuri.

THL suosittelee kaikille Ukrainasta saapuville tuberkuloosin seulontaa, joka sisältää keuhkojen röntgenkuvan ja oirekyselyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU