Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Tuhlaajapojan paluu” – SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola on käytettävissä uudeksi arkkipiispaksi

Entistä Turun arkkihiippakunnan piispaa, SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantolaa esitetään uudeksi arkkipiispaksi. Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kirjoittaa asiasta Facebookissa.

“Kirkko tarvitsee arkkipiispaksi ihmisen, joka osaa puhua arkikielellä tavallisille ihmisille Jumalan armosta ilman teologisia koukeroita. Joka pystyy käymään kirkon sisällä teologista keskustelua eri tavalla ajattelevien kanssa ja pystyy olemaan kovassa tuulessa provosoitumatta.”

“Ehdotukseni on ehkä yllättävä, mutta minusta kirkon tulevan arkkipiispan pitäisi olla kotiin palaava syvien vesien kulkija, pohdiskelija, kansanedustaja, piispa ja teologian tohtori Ilkka Kantola.”

Kantolan taakse on perusteilla noin kolmenkymmenen hengen tukiryhmä, Arikka sanoo torstaina Demokraatille. Hänen mukaansa Kantolan olemus, persoona ja elämäntarina virheineen ja epäonnistumisineen antavat sopivaa rouheutta. Arikka puhuu kirkkoon olennaisesti kuuluvasta armosta ja armahtamisesta.

– Eräänlainen tuhlaajapojan paluu. Kantola antaisi ihmisen kasvot tehtävään, hän perustelee Demokraatille.

Arikan mukaan Kantolalla on ylätason ymmärrystä sekä kirkosta että yhteiskunnasta laajemminkin. Poliittistakin kokemusta Arikka pitää Kantolan vahvuutena. Arikka itse on kokoomustaustainen kirkkoherra, joten arviot demari Kantolasta sillanrakentajana osuvat hyvin yhteen ajatuksen kanssa. Arikka kutsuu Kantolaa kisan “mustaksi hevoseksi”.

60-vuotias Kantola oli piispana vuosina 1998–2005. Valtakunnanpolitiikkaan Kantola nousi kevään 2007 eduskuntavaaleissa, jolloin hänet valittiin eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Kantola on ollut myös SDP:n varapuheenjohtajana.

Lisää aiheesta

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle ensi vuonna. Mäkinen on ollut arkkipiispana vuodesta 2010 lähtien. Mäkinen jää eläkkeelle ensi vuoden kesäkuusta lähtien.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli päätti uuden arkkipiispan vaalista viime viikolla. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018. Toistaiseksi kukaan ei ole virallisesti ehdokkaana.

Arikka ennustaa, että ehdokkaat tulevat pääosin nykyisten piispojen joukosta. Hän nostaa esiin ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispan Björn Vikströmin, Espoon hiippakunnan piispan Tapio Luoman, Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen ja Suomen puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiön.

Kantola vahvistaa torstaina Demokraatille, että on antanut suostumuksensa tukiryhmälle. Hän itse ei osaa arvioida, minkälaista hänen kannatuksensa voisi olla tai ketkä muut ovat vakavissaan osallistumassa vaaliin.

Kantola kertoo, että ensimmäiset pyynnöt hänen ehdolle asettumiselleen esitettiin hänelle jo viime vuonna. Tämän kevään aikana Kantola sai oman harkintansa valmiiksi. Hän muistuttaa, että on ollut jo varsin pitkään politiikassa.

– On kiinnostavaa katsoa, että nähdäänkö tarvetta ja merkitystä sillä, että palaisi kirkon tehtäviin yhteiskunnallisesta työstä, politiikan puolelta kymmenen vuoden kokemuksella. Katsotaanko, että sillä on jotain merkittävää lisäarvoa tässä tilanteessa, jossa yhteiskunnallinen kehitys on ripeää ja kirkon asemasta keskustellaan, Kantola pohtii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE