Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuleeko harmaan talouden torjuntaohjelmaa vai ei? – Demokraatti tavoitti pääministerin ja sisäministerin kommentoimaan

Iltalehti uutisoi lauantaina, ettei hallitus ole käynnistänyt uuden harmaan talouden torjuntaohjelman valmistelua eivätkä viranomaiset tiedä, onko sellaista edes tulossa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asiaan on puututtu sittemmin oppositiosta. Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen on vaatinut hallitusta valmistelemaan välittömästi harmaan talouden torjuntaohjelman.

– En tiennytkään, että edellisen kerran harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelma oli jäädä tekemättä, kun nykyinen pääministeri toimi sisäministerinä. Onko Petteri Orpo sinulla jotakin harmaan talouden torjuntaa vastaan vai mikä homma, vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kirjoitti eilen viestipalvelu X:ssä.

Hänelle vastasi Petteri Orpon lehdistöerityisavustaja Katri Manninen.

– Moi! Kaikista periaatepäätöksistä ollaan päättämässä yhtenä pakettina nyt piakkoin. Tämä harmaan talouden torjuntaohjelma sisältyy näihin ja hallitus tulee päättämään, että ohjelmaa jatketaan & päivitetään, Manninen kirjoitti.

ORPO sanoo, ettei hän hahmota uutista Iltalehden jutussa.

– Koska harmaan talouden torjuntatyö jatkuu nyt koko ajan entisellä tasolla. Siihen lisättiin määrärahojakin budjettiriihessä ja sitten näiden muiden strategioiden osana päivittämisestä päätetään lähiaikoina valtioneuvoston istunnossa, Orpo sanoi periaatepäätöksiin viitaten tänään eduskunnassa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on osallistunut toissapäivänä keskusteluun.

– Harmaan talouden torjunta, josta selvästi väärää tietoa liikkeellä: Syksyn budjettiriihessä siihen lisättiin 2 m€. Koska edellisen hallituksen väliaikainen rahoitus 1,9 m€ vastaavasti päättyi, nettona harmaan talouden torjuntaan käytettävä raha kasvoi 100 k€, hän kirjoittaa.

Demokraatti tavoitti tänään myös sisäministeri Mari Rantasen (ps.) kommentoimaan asiaa. Hänen kommenttiensa perusteella ilmeisesti varsinaista torjuntaohjelmaa ei välttämättä olisi tulossa.

Sisäministerin mukaan hallitus on tekemässä harmaan talouden kitkemiseksi muun muassa viranomaisten tietojenvaihdon esteiden purkamista sekä puuttumassa työperäisen hyväksikäyttöön.

– Sitten harmaan talouden torjumista luonnollisesti tehdään koko ajan virkatyönä.

Tuleeko tällainen torjuntaohjelma?

– Minä en oikein tiedä, että pystytäänkö sillä ohjelmalla varsinaisesti harmaata taloutta torjumaan, että kannattaako työaikaa käyttää sen ohjelman rakentamiseen vai siihen harmaan talouden torjuntaan. Ohjelmalla ei yksikään harmaan talouden keissi tule esiin, vaan sieltä viranomaistyöstä. Ehkä minä ajattelisin niin, että kyllä meillä kaiketi aika hyvin on tiedossa ne esteet, joita tässä on ja niitä nyt itse asiassa hallitus purkaa.

Rantanen pohtii, että asiaa täytyy tarkastella ja “katsottaisiinko pikemminkin nyt jotakin muuntyyppistä kuin pelkkää ohjelmaa”.

Tuleeko jokin periaatepäätös?

– Minä en ota nyt kantaa, millä tavoin tämä tehdään, mutta kyllä se koko ajan joka tapauksessa hanskassa on. Siihen (harmaan talouden torjuntaan) itse asiassa ohjattiin syksyn budjettiriihessä rahaakin tälle vuodelle 2 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE