Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tuloerojen kasvu johtaa trumpismiin” – Palvelualojen maailmanliiton pääsihteeri varoittaa Suomea epävakauden ajasta

Palvelualojen maailmanliitto UNIn pääsihteeri Philip Jennings.

Palvelualojen maailmanliitto UNIn pääsihteeri pitää EK:n haluttomuutta jatkaa työmarkkinoilla neuvotteluosapuolena uhkana Suomelle. Pääsihteeri Philip Jenningsin mukaan neuvottelurakenteiden heikentäminen johtaa epäreilumpaan talouteen.

Jennings varoittaa Suomea tuloerojen kasvusta. Helsingissä keskiviikkona vierailleen Jenningsin mukaan elinkeinoelämän haluttomuus neuvotella työehdoista ja ilmoitus irtisanoa keskusjärjestösopimukset voivat johtaa yhteiskunnallisen epävakauden ja populismin lisääntymiseen.

– Kun työehdoista neuvottelemisen rakenteita heikennetään, tulot alkavat jakautua epätasaisemmin. Tällä on suora vaikutus ihmisten yhteenkuuluvuuden tunteeseen, Jennings sanoo.

Yksi aikamme trendeistä on tuloerojen kasvu. Globaalisti palkkojen osuus tulonmuodostuksesta vähenee kaiken aikaa ja tulot kasaantuvat pääomatuloina rikkaimmalle kymmenelle prosentille.

– Maailman talousorganisaatiot, kuten OECD ja IMF kertoivat meille vuosien ajan, että rikkaiden rikastumisen hyödyt tulevat tihkumaan myös köyhemmille. Mutta tälle ajattelulle ei ole saatu katetta. Sen sijaan huoli epätasa-arvon lisääntymisestä on entistä suurempi. Talousjärjestöjen sanoma onkin nykyisin toinen: Niiden mukaan vahvoja työmarkkinajärjestöjä tarvitaan tasoittamaan tulojen epätasaista jakautumista.

Jennings on huolissaan siitä, ettei Suomessa tunnu olevan varmuutta tulevasta. Hänestä vaikuttaa siltä, että elinkeinoelämä haluaa pestä kätensä yhteisvastuusta ja kertoa, että jonkun muun on aika huolehtia siitä.

– Maailmassa on tarpeeksi näyttöjä siitä, että ne muutokset neuvottelujärjestelmään, joita elinkeinoelämä nyt Suomessa ajaa, eivät tule koitumaan työtä tekevien ihmisten hyödyksi. Toimiva demokratia perustuu ajatukselle, että talousjärjestelmä toimii meidän kaikkien hyväksi. Neuvottelurakenteiden purkaminen johtaa epäreiluun talouteen ja heikentää ihmisten uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Lisää aiheesta

Neuvottelurakenteiden purkaminen johtaa epäreiluun talouteen ja heikentää ihmisten uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Jenningsin mukaan vaikutukset näkyvät vuosikymmenten päästä.

Hän vertaa Suomea Yhdysvaltoihin, missä työntekijöiden järjestäytymisaste oli 1970-luvulla kymmeniä prosenttiyksikköjä korkeampi kuin nyt. Sen jälkeen talouskasvun hedelmät ovat keskittyneet entistä vankemmin rikkaille ja huonommin toimeen tulevien tyytymättömyys on lopulta kanavoitunut populistisen presidentin valtaannousuun.

– Ammattiliittojen työ, demokratian ja rauhan puolustaminen, on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Jennings sanoo.

Philip Jennings on johtanut yksityisten palvelualojen työntekijöitä edustavia maailmanjärjestöjä 1980-luvulta asti. Hän on pääsihteerinä UNIissa, johon kuuluu 20 miljoonaa jäsentä noin 150 eri maassa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin toimii UNIn hallituksen puheenjohtajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE